VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
new horizon

New Horizon – Jona Tee siktar mot nya horisonter

Att ge ut musik inspirerad av band som Iron Maiden, Helloween, Hammerfall, Manowar och Edguy har varit något H.E.A.T keyboardisten Jona Tee drömt om sedan tonåren. Tillsammans med fd H.E.A.T sångaren Erik Grönwall har han nu förverkligat den visionen under namnet New Horizon.

Rocknytts Peter Johansson hade nyligen ett trevligt samtal med Jona om bandets nysläppta skiva ”Gate Of The Gods” och om hans övriga projekt. Den stora frågan är dock hur mycket metal Jona Tee verkligen är? Ta reda på svaret här!


I fredags (11/3) släppte ditt och Erik Grönwalls nya projekt New Horizon sitt första album ”Gate Of The Gods”. Vad står namnet för?

Annons:

Det står egentligen inte för något. Jag dribblade lite med några olika projektnamn innan jag landade i att jag var ganska inspirerad av rymden. Låten ”Event Horizon” är lite inspirerad av filmen ”Interstellar” och jag följer NASA och sådär på facebook. Deras rymdprojekt heter New Horizons så jag kollade om namnet fanns registrerat och det fanns inte så det landade i det namnet.

När jag lyssnar på ”Gate Of The Gods” så hör jag, förutom att det är Heavy och Power Metal som grund, inslag av såväl Progressive Metal, Musical och Pop vilket gör det intressant att lyssna. Hur medvetet är detta? Fanns det idéer redan på låtskrivarstadiet, eller är det något som växt fram under inspelningen?

Jag har haft en bild av att det ska hålla sig inom power metal zonen. Jag har lyssnat mycket på prog, Symphony X är husgudar och jag älskar Seventh Wonder. Jag har tagit inspiration lite här och var. Jag har bara gjort det jag tycker är kul.

Många Power Metal plattor är ju ofta väldigt hårt mallade i soundet och av den anledningen är det uppfriskande att det här finns andra influenser i kombination med Eriks röst som har en aggressivitet och edge.

Ja, och samtidigt är han grym på att sjunga rent och mjukt och fint, så han är väldigt mångfacetterad. Jag tycker att han tillför något till genren. Eftersom han aldrig lyssnat på power metal är han helt ofärgad och sjunger bara som sig själv. Jag pekar lite i rätt riktning, men han har ju den där ”skriktryckpresspipan” vilket är ett bra vapen att använda.

Vilka är dina personliga favoritspår från plattan?

Jag gillar de episka låtarana ”Stardust” och ”Gate Of The Gods” mycket. Det kanske beror på att man har jobbat lite extra på dem för att få dem intressanta. De är ju lite proggiga liksom och möjligtvis känner jag mig lite mer stolt över de låtarna eftersom de är väldigt välskrivna och inte bara kött och potatis låtar. ”Cry for Freedom” var egentligen startskottet för allting. Det var där jag kände att projektet skulle vara. Med det sagt så är jag nöjd med alla låtar. Det roliga är att jag skriver ju det som jag vill lyssna på själv och är inte ute efter att pleasa någon, men jag tror samtidigt att det här faktiskt kan pleasa många.

Jag tänker att de finns många som inte lyssnar på Power Metal som vill ge skivan en chans just med tanke på att det är Erik och du själv från H.E.A.T som ligger bakom?

Ja, jag tror att H.E.A.T fans kan uppskatta detta, men jag vet inte. Kul är det i alla fall.

På tal om H.E.A.T, Erik har ett tufft år bakom sig med sin sjukdom och vi är ju alla naturligtvis glada över att han är på bättringsvägen. Samtidigt så har han också slutat i H.E.A.T efter över tio år i bandet, berodde det på hans sjukdom eller fanns det andra faktorer som var avgörande?

Nej, inte alls. Han blev sjuk i februari/mars 2021 och han lämnade Heat ett halvår tidigare. Det har inget sammanhang med hans leukemi, utan det var på andra grunder han lämnade. Det har absolut varit ett tufft år för honom, han har verkligen fått kriga sig fram. Att få den diagnosen liksom… Det var helt sjukt, han hade varit i Sydafrika och hållt på med sin startup och så kom han hem och skulle lägga sång på New Horizon och klagade på att han hade ont i sidan. Samtidigt så var den sydafrikanska varianten av covid överallt i media. Jag tänkte att han plockat med sig covid hem så jag började slänga grejer som han hade tagit på i studion. Det visade sig att smärtan i sidan orsakades av en förstorad mjälte på grund av leukemin. Två dagar senare tog han ett blodprov och blev därefter skickad till akuten. Hela världen upp och ner liksom… Men, det löste ju sig efter en jävla massa krigande och en fantastisk sjukvård.

Det måste ha varit fruktansvärt att åka in på akuten och få ett cancerbesked, det är ju inte vad man förväntar sig…

Nä, de ringde och sade att du behöver åka in nu liksom. Det var jobbigt…

Hur ser framtiden ut för New Horizon, finns det en fortsättning? Planerar ni till exempel att spela på festivaler eller liknande?

Vi säger inte nej, men vi har inget bokat. Förfrågningar finns men för mig är H.E.A.T huvudbandet och vi har mängder av turnéer som är uppskjutna i två år så det är många åtaganden. Jag måste också vara hemma och hinna med att göra alla album som jag ska göra också, skratt* Om vi har tid och det är spelningar som känns roliga för oss… bara för att ta bort den här pressen att vi måste tjäna pengar på det. Är det kul och stjärnorna står rätt så kommer vi köra. Troligtvis kommer det bli några gig, jag vet inte när men vi är sugna på det. Jag har ju familj också så det går inte att vara borta hur mycket som helst.

new horizon gate of the gods

Ditt namn poppar upp lite varstans, antingen som låtskrivare, musiker eller producent. Crowne, Night Hawk, Autumn’s Child, Captain Black Beard och Reach är exempel på band där du är inblandad. Hur hinner du med allt?

Jag vet inte, jag kör bara. Jag får panik när jag inte planerar saker och sedan så spricker allting med alla deadlines. Och så jobbar man med en massa olika personer och så spricker deras deadlines och sedan sitter man där… Jag har lärt mig att man får ”rulla lite med puncharna” när det kommer till musikbranchen, men det är kul. Jag har ingen aning om jag har tid, men efter ett par år så börjar det utkristallisera sig ungefär hur lång tid det tar att göra en platta av en viss kaliber. Jag gjorde Temple Balls senaste album ”Pyromide” 2020 tre veckor i sträck. Då höll jag på att dö, det var så jävla hetsigt, skratt*

Det finns ju åtskilliga Power Metal band. Om du skulle ge dig på att göra lite reklam för New Horizon och vad du tycker särskiljer er från andra band i genren, hur skulle du beskriva bandet då?

Min förhoppning är att man kan ha med sig plattan under en längre period. Det är straight forward ibland men ändå proggigt. Lyssna på en låt som ”Stardust” och ibland kanske bara uppskatta sticket. Så har jag alltid lyssnat på skivor. Man pressar en platta för att därefter hitta nyanser, det här är coolt. Ibland kan jag lyssna endast på två minuter av ett spår bara för att jag tycker det är nice. Jag hoppas folk kan lyssna och ha med sig den under en längre period. Den är både instant och en grower. Nu verkar ju folk gilla skivan, men vi har samtidigt sagt att även om ingen gillar den så tycker vi att den är soft och vi vill lyssna. Då får man ändå vara nöjd och trygg i det.

Jag tänkte köra några snabba Q&A med dig som avslutning för att på ett lättsamt sätt se hur mycket ”metal” du är:

Har du något favoritöl bland olika bandöl?

Jag dricker inte bandöl. Jag har haft många metamorfoser när det gäller bärs. Jag har druckit ipor, stouts, barleywine och suröl. Jag har landat i att en stor stark är inte så dumt. En iskall Pripps blå på midsommarafton, där har vi någonting alltså. Jag är inte så bevandrad i bandöl egentligen. Jag har druckit Maidens Trooper, och den var okej. Sweden Rocks whiskey har jag hemma nu.

Rob Halford eller Bruce Dickinson?

Det är Dickinson, fast jag ska tillägga att jag spelade ”Painkiller” (Judas Priest) plattan här i lördags och vilken jävla platta det är alltså! Det är bara balladen ”Living Bad Dreams” som drar ner betyget, den är nio av tio. Dickinson blir det, jag älskar Maiden.

Manowar eller Hammerfall?

Fan, den är klurig. ”Legacy Of Kings” är en blueprint på en episk Power Metal platta, samtidigt så är Manowar kanske grundarna av Power Metal. Jag gillar särskilt ”Triumph Of Steel” plattan med dubbelkaggarna så jag säger Manowar.

Eddie Van Halen eller Yngwie Malmsteen?

Det är Yngwie. Van Halen är grym, men Yngwie är mer min kopp te. Jag kanske föredrar picking lite mer när det kommer till teknik. Yngwies ton och hans vibrato är grymt. Jag älskar Yngwie.

Vilket är egentligen tidernas bästa Heavy Metal album, enligt Jona Tee?

Nu vill man ju säga ”Painkiller”, Priest är ju själva definitionen av metal. Jag brukar oftast landa i Iron Maidens ”Somewhere In Time” faktiskt, men det är alltid väldigt jämnt skägg mellan ”Powerslave”, ”Somewhere In Time” och ”Seventh Son Of A Seventh Son”.

Till slut: Vill du rekommendera något till Rocknytts läsare, förutom att lyssna på New Horizon då såklart. Det kan vara musik, en film, en bok ett lifehack, eller något helt annat!

Degreeds nya platta ”Are You Ready” är så otroligt bra så jag smäller av! A.C.T ”Circus Pandemonium” måste man också lyssna på. Den är så jävla välskriven, har en story och flyger mellan genrer. Ibland är det stenhårt och ibland är det ”Queenigt” så in i helvete.

Jona Tee och Erik Grönwall är aktuella med New Horizons debutskiva ”Gate Of The Gods” som släpptes 11/3. Jona Tee kan du också se live inom kort på turné med H.E.A.T med originalsångaren Kenny Leckremo tillbaka bakom mikrofonen.

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT