VECKANS TOPPNYHETER

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
VECKANS MEST DELADE
vildhjarta-thousands-of-evils-2013

”Mindre brutal och mer sorglig” Daniel i VILDHJARTA om bandets nya EP ”Thousands of Evils”

vildhjarta-thousands-of-evils-2013

Tidigare i dag genomförde Rocknytts Sofia Bergström en intervju med Daniel Bergström, gitarrist och låtskrivare i EP-aktuella Vildhjarta.


Bland annat avslöjade Daniel sin personliga tolkning av den purfärska EP:n, hans förväntningar inför den kommande Nordamerikaturnén, samt varför Lilla My i Mumindalen troligtvis skulle digga bandets mörka musik.


 

”Mindre brutal och mer sorglig”

  • Daniel i Vildhjarta om bandets nya EP ”Thousands of evil”

 

I dag (30 september. Reds. anm.) släpper ni den nya EP:n ”Thousands of evil”. Dessförinnan har ni hållit fansen på halster genom att släppa korta teasers på Youtube. Hur skulle du beskriva den nya EP:n?

 

– Jag skulle beskriva den som en sorglig EP. Den är tung också. Jämfört med första släppet Måsstaden, så är den här nog lite mindre brutal och mer sorglig. Jag skulle nästan vilja säga att man får Deftones-vibbar av den.

 

Varifrån kommer inspirationen till den här sorgliga EP:n?

 

– Rent musikaliskt är det Meshuggah som gäller. Utan dem hade vi aldrig gjort det här såklart. Men det är spridda skurar som vi har blivit inspirerade av. Det är svårt att sätta fingret på. Det är väl allt som händer i livet och så vidare.

 

Från vad jag har förstått från tidigare intervjuer med dig så verkar det som att du tycker det är viktigt att lyssnarna hittar sin egen tolkning av er musik. Har jag förstått det rätt eller är jag helt ute och cyklar?

 

– Ja, precis. Därför gillar vi att skriva koncept.Vi deklarerar aldrig vad koncepten går ut på. Det är upp till var och en att lista ut själv.

 

Vad är då din subjektiva tolkning av ”Thousands of evils”?

 

– En summering av ondskor. De ondskorna man träffar i livet – och som kan komma i många olika former.

 

Måsstaden tog ju många år att skriva och du var ju den största låtskrivarkraften bakom det släppet. Skulle du kalla dig själv för en perfektionist?

 

– Jo, men det är jag nog. Men det handlar nog mer om att det är svårt att veta när något är klart. Musik blir väl aldrig klart. Utan det är någon annan som måste komma in och släppa ned foten och säga ‘Nu får ni släppa det här’. Den här EP:n tog mycket längre tid än beräknat. Vi skulle bara jobba med den i ett halvår, men nu har det tagit två år. Vi har väl svårt att hålla deadlines helt enkelt och få saker och ting klara.

{youtube}_xRN8A2UBZ8{/youtube}

Skiljer sig arbetet med den här EP:n från hur ni jobbade fram Måsstaden?

 

– Ja, vi har försökt samarbeta mer. Vi kan fortfarande bli bättre på det, men det känns som att vi har samarbetat mer.

 

Du menar att de resterande bandmedlemmarna har haft ett större roll i låtskrivandet än tidigare?

 

– Ja, precis. Det har inte varit lika definierade roller. Nu har alla fått gjort lite vad de har velat. Det har varit ganska fritt.

 

Tillbaka till Måsstaden, som för övrigt är ett konceptalbum med inspiration från sagor så som Mumindalen och Djungelboken. Varför denna fascination av sagor?

 

– Det finns nåt mer sagor som riktar sig till barn och som kan bli så fruktansvärt elaka om man stoppar dem i andra perspektiv. Det är väl det som vi går igång på lite grann. Som med Mumindalen till exempel, den kan ju ha ett jättemörkt koncept egentligen. (…) Filmen handlar ju om att jorden går under. Eller den går ju inte under men den handlar ju om att de ska överleva.

 

Vilken är din favoritkaraktär i Mumindalen och varför?

 

– Snusmumriken. Han är nog riktigt elak egentligen. Han är väl snäll i bland med.

 

Vilken karaktär i Mumindalen tror du med största sannolikhet skulle vara ett Vildhjarta-fan?

 

– Lilla My kanske. Hon verkar gilla lite tyngre grejer. Hon är lite rebellisk av sig.

 

Från Lilla My till något helt annat. Det känns som att det är en stor hajp kring Vildhjarta utomlands. Har ni märkt av att ni är större utomlands än hemma i Sverige?

 

– Ja, det känns som att vi har fått väldigt dålig respons i Sverige. Det spelar egentligen inte så stor roll för oss. Men det är kul att man är lite större utomlands. Jag vet inte vad det beror på. Jag har tänkt på det, men har inte kommit fram till något. Sverige brukar gilla lite udda och annorlunda musik, men de faller inte för oss riktigt. Vi kanske låter lite för mycket som Meshuggah. Eller så behöver de lite mer tid på sig kanske.

 

Jo, det hörs ju att ni inspireras av Meshuggah. Men jag tycker ändå att ni har ett säreget sound, att ni har satt er egna prägel på det. Enligt er själva så kör ni ”gruvarbetargroove” – jag läste det på er Facebook-sida för inte så länge sedan. Kan du förklara den termen?

 

– Det kommer från Rammstein – de har ju ett tyskt ”gruvhuggarsound”. Det är väl där det kommer ifrån. Vi går igång på det. Och vi ser lite ut som gruvhuggare när vi spelar live. Det ser ut som att vi håller på att gräva ned minor (skrattar).

 

Förutom att missionera er så kallade ”gruvarbetargroove” – vad har du för visioner med Vildhjarta?

 

– Det är just det vi inte riktigt har. Vi har inte riktigt några planer. Vi tänker inte riktigt ‘Det här vill vi åstadkomma nästa år’. Vi går efter efterfrågan. Finns det en efterfrågan på oss så följer vi det. Vi försöker aldrig ordna egna spelningar själva. Vi väntar in sånt bara och utgår från det.

 

Så var känner du att det finns störst efterfrågan på Vildhjarta?

 

– Det är väl USA. Vi har misslyckats att ta oss dit, men snart ska vi ju dit.

 

Ja, precis. I november påbörjar ni en turné i både USA och Kanada, tillsammans med bland andra Veil of Maya, Structures och Northlane. Känns det skönt att äntligen komma iväg till USA?

 

– Man vill ju ha det gjort. Det är ju första gången vi gör en sån här turné och vi kommer väl ha rätt så dåliga förutsättningar. Man kommer få ställa upp på mycket skit. Man kan ställa höga krav andra gånger, men det är bra att ta oskulden där borta. (…) Jag vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig. Jag har aldrig varit i USA, men folk säger att det är ganska bra publik där.

 

Så ni avrundar 2013 med ett flertal spelningar på andra sidan av Atlanten. Hur ser schemat sedan ut för 2014?

 

– Jag vet inte riktigt. Vi tackade precis nej till en Europaturné i början av 2014. Vi är inte så sugna på att göra mer Europaspelningar. Vi har gjort två såna svängar, så nu har vi väl siktet på Asien. Det vore kul att spela i Japan. Men vi har inga konkreta planer på nytt material. Nu är det USA-turnén vi fokuserar på.

 

Då får vi helt enkelt se vad Vildhjarta kommer att pyssla med i början av nästa år.

Tack så mycket för att du tog dig tid att prata med mig. Lycka till i USA!

 

– Tack själv. Hoppas att du kommer att gilla den nya EP:n.

Fotnot: ”Thousands of evils” släpps i dag via Century Media och går att beställa på http://www.cmdistro.de/Item/Vildhjarta_-_Thousands_of_Evils_-clear_LP-/1673

 

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter