VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
takida

tAKIDA – Tunga ämnen inte alla pratar om vid middagsbordet

I dagarna tilldelades tAKIDA en platinaskiva för singeln “Master” som släpptes 2018, en låt som innebar ett efterlängtat genombrott i Tyskland då den nådde förstaplatsen på den tyska radiorocklistan. Singeln som också finns med på det listtoppande och grammisnominerade albumet “Sju” knep även en förstaplacering på Svensktoppen.

I samband med släppet av senaste albumet “Falling From Fame” i somras medverkade bandet i SVT:s Allsång på Skansen. Med nya albumet i ryggen är tAKiDA just nu ute på arenaturné, i kväll spelar de på Malmö Arena.

Nästa år fortsätter turnén i England, Holland, Tyskland och Schweiz. Rocknytts Peter Johansson har pratat med Mattias Larsson och Tomas Wallin om senaste plattan, den pågående turnén och en hel del annat!

Ni släppte en ny skiva “Falling From Fame” i slutet av augusti. Hur har mottagandet varit?

Tomas– Det har gått bra tycker jag. Det har börjat hända grejer i Tyskland nu och det känns jäkligt spännande.

Med lite distans till plattan, vilka låtar tycker ni sticker ut lite extra? Personliga favoriter?

Tomas – Mina favoriter på plattan just nu är: ”Goodbye, In spite of everything” och ”Feel you falling away”. De fick rätt sorts känsla liksom.

Mattias – ”Goodbye, In Spite of everything” och “Let the hammer ring the bell” är lite favoriter just nu.

Vilka är de största skillnaderna mellan “Falling From Fame” och er förra skiva “Sju” tycker ni?

Tomas – Oj. Svår fråga. Jag tycker att FFF känns som en naturlig uppföljare till SJU. Vi har skrivit låtarna på ganska liknande sätt och vi har alltid försökt förmedla en känsla. Mycket melankoli med trallvänliga melodier. En sak som kanske skiljer sig lite på denna skiva är att vi inte har haft någon deadline att jobba mot. Man brukar oftast ha nåt slags stoppdatum men i och med pandemin så har vi kunnat jobba i vår egen takt och det är ganska skönt.

Mattias – Som Tomas säger är den största skillnaden att vi jobbade helt utan tidspress under hela processen.

Ni genomför just nu tre arenakonserter i Sverige för att därefter ge er ut på en Europaturné. Vad kan ni berätta om det – kommer tonvikten ligga på nya låtar eller blir det mer av ett greatest hits set?

Tomas – På arenaturnén försöker vi väl hitta en bra balans mellan nya- och gamla låtar. Vi försöker blanda in låtar som vi vet att folk vill höra blandat med låtar som vi vill lyfta fram. På Europaturnén (när den nu blir av) blir det nog kanske inte lika många låtar från nya skivan. Vi skulle ju precis till att göra en turné på SJU i Tyskland när pandemin slog till så… ja, vi får väl se hur det blir.

Mattias – Vi kommer blanda ganska vilt. Både gammalt, nytt, hårdare och soft blandat så det blir en helhet i konserten.

Tänk er att ni nu har 90 sekunders reklamspot på TV4! Förklara för tittarna så koncist som möjligt: Varför ska man lyssna på tAKIDA?

Tomas – Du skall lyssna på tAKIDA om du VILL lyssna på tAKIDA. Vi tar upp en del tunga ämnen som inte alla pratar om runt middagsbordet liksom. Många kan relatera och finna en sorts tröst eller styrka i det. Det är nog den främsta anledningen till att vi fortsätter med våran grej.

Mattias – Tomas sa det.

Med åtta studioalbum och femton år som skivsläppande och turnérande band kan man snart titulera er som veteraner i musikbranchen. Har ni några tips från coachen till nya talanger av idag?

Tomas – Tro på det ni gör. Var inte rädd för att testa lite olika vinklar på musiken. Till slut hittar ni eran grej och då är det bara att kötta på. Prata med varandra också… om ALLT. Det blir en styrka till er fördel.

Mattias – Kör på det ni tror på. Skit i vad andra tycker. Ha kul och ha respekt för varandra i bandet.

Vill ni rekommendera något till Rocknytts läsare, förutom att lyssna på Takida då såklart. Det kan vara musik, en film, en bok ett lifehack, eller något helt annat!

Tomas – Då skulle jag vilja tipsa om er om våra två supportakter på arenaturnén (Normandie & Nestor). Riktigt bra band och sköna filurer. Ett lifehack skulle väl vara att alla jävlar kunde ta och bli lite snällare mot varandra. Man har ganska mycket mer att vinna på det.

Mattias – Ha en härlig jul. Ta hand om varandra. Säg hej och le mot nån ni inte känner på gatan.

tAKIDA – Tunga ämnen inte alla pratar om vid middagsbordet 1
Foto: Peter Eskilsson

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

RELATERADE ARTIKLAR
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER