zero-illusions-band-2013

ZERO ILLUSIONS: Bandet utan drömmar och illusioner

zero-illusions-band-2013
Att bilda ett band utan några större drömmar och illusioner låter inte som ett vinnande koncept i mina öron, men när man pratar om göteborgsbandet ZERO ILLUSIONS som bildades under ovanstående kriterier så visade sig effekten bli raka motsatsen.

zero-illusions-band-2013
Att bilda ett band utan några större drömmar och illusioner låter inte som ett vinnande koncept i mina öron, men när man pratar om göteborgsbandet ZERO ILLUSIONS som bildades under ovanstående kriterier så visade sig effekten bli raka motsatsen.

 

Efter två albumsläpp och ett par ändringar i sättningen så intar nämnda band scenen på GÖTEBORGSKALASET som avslutande akt lördagen den 17/8. Rocknytts Sven Mörén fick sig ett litet snack med bandets frontman  BJÖRN ASKING som ger oss en lite djupare inblick i ZERO ILLUSIONS tankevärld och musikaliska ambitioner.

Om jag från mitt personliga perspektiv ska beskriva ZERO ILLUSIONS och dess musikaliska framtoning så är det melodisk hårdrock med symfoniska inslag men dock ganska blygsamt, då musiken överlag är rätt framåt. Men det mest nämnvärda är att även om det symfoniska bara existerar i små portioner så känns ändå den symfoniska känslan väldigt markant om man slåt ut det på det hela. Kan du hålla med mig om detta?

Björn: Det är nog ganska mycket åt det hållet vi tänker själva. I det raka så gömmer sig mycket udda taktarter samtidigt som den generella framtoningen inhyser en stor portion kommersiell touch. Och tycker du som skribent och övriga som lyssnar på oss att det överlag låter kommersiellt så anser vi att vi har dragit ett vinstkort.

Det är framför allt på den andra och senaste plattan OBLIVION (2011) som jag personligen tycker att det jag beskrev innan finns. Den första plattan, ENTER ETERNITY (2009), hade en mer rak och konsekvent framtoning.

Björn: Det håller jag fullständigt med om. På OBLIVION så gick vi mer åt metalhållet men där vi samtidigt jobbade oerhört hårt med att bevara de starka melodierna, vilket jag tycket vi lyckades ganska bra med. Nu har vi skrivit sex nya låtar som vi tillsammans med ANDY LAROQUE håller på att spela in. Andy producerade även OBLIVION som vi blev oerhört nöjda med. Därför blev det aldrig någon tvekan om vem som åter skulle producera vårt nya material. Om vi återgår till bandets musikaliska förändring så blir vi med tiden allt hårdare i vår framtoning. Det nya materialet kommer att leverera ännu fler tyngre riff och en ännu tyngre ljudbild, så det ska bli oerhört intressant att få höra slutresultatet när det är klart.

Är det ett fullängdsalbum som ligger och lurar bakom hörnet eller snackar vi en EP?

Björn: Det är någonting som vi har funderat på. Vi har medvetet väntat med att besluta oss med tanke på alla medlemsbyten som skedde efter förra plattan. Nu när bandet åter är fullskaligt har vi bestämt oss för att släpa en EP under november månad om allt går enligt planerna. Man kan säga att den kommande EPn är det nya kapitlet med de nya medlemmarna. I och med att vi inte bara bytt medlemmar utan även expanderat med en femte medlem istället för fyra så känns det än viktigtigare att få ta det hela vidare i och med den nya EPn.

Så de två nya medlemmarna medverkar inte på OBLIVION?

Björn: Nix! Då var det den gamla basisten och endast JANNE LÜTHJE på gitarr. Men Thomas, den förre basisten, var med på förproduktionen till den kommande plattan. Efter att den var avklarad lämnade han bandet för att ge plats åt VIKTORIA LARSSON för att sedan se oss expandera sättningen med att ta in JÖRGEN SVENSSON som andregitarrist.

Vad är den stora skillnaden på Viktoria och Thomas som basister?

Björn: Viktoria härstammar från thrashmetallen. Hon är lite pionjär inom göteborgsthrashen. I och med detta får vi lite mer metallinslag i musiken. Hennes påverkan i det hela är att hon drar det mer åt thrashmetallen till och att hon spelar med plektrum till skillnad från Thomas som spelade med fingrarna. Samtidigt tar hon tillvara på Thomas sätt att spela på samma gång som hon gör det hela till någonting egensinnigt och personligt. Det som blir än mer spännande är att Jörgen spelar på en åttasträngad gitarr vilket kommer att göra ljudbilden fetare både live och på platta.

Viket år var det ZERO ILLUSIONS såg dagens ljus?

Björn: 2004 bildades bandet som då härstammade från ett annat band. Men sedan när medlemmar hoppade av och lite annat så döpte bandet om sig till vad vi heter idag.

ZERO ILLUSIONS är ett slående bandnamn. Hur kom det upp som förslag och vad är det bandnamnet vill förmedla?

Björn: Det handlar faktiskt i stort sett om bandet innan och dess öde. Vi gjorde en platta som släppes över hela världen och vi blev oerhört nöjda med plattans slutresultat. Samtidigt blev det nästan en broms för oss då det arbete som vi gjorde här hemma i Sverige näst intill kändes förgäves. Vårt mål var att lägga allt krut här hemma eftersom det skulle bli en lägre kostnad för oss. Men i och med att vi var tvungna att importera plattan till Sverige så blev kostnaden mer än det dubbla och resulterade i att plattan i butik här i Sverige såldes för 250, vilket är ett alldeles för högt pris för att kunden ska köpa en skiva. Detta resulterade i att plattan inte sålde någonting alls i stort sett och att mycket annat som vi hade blivit lovade uteblev. Så vi bestämde oss för att starta om på nytt helt utan några rockstjärnedrömmar och spela musik precis som vi ville ha det. Så man kan säga att vi startade helt utan några illusioner och därav bandnamnet ZERO ILLUSION.

Om vi går in på din sångröst så tycker jag personligen att den doftar mycket sjuttiotal i sin framtoning. Är sjuttiotalet någonting som inspirerat dig som sångare?

Björn: Det får man nog säga. Jag tycker mycket om musiken från den eran överhuvudtaget. Samtidigt känner jag det som så att många gånger när det gäller den här typen utav musik som vi pysslar med så är det så oerhört viktigt att det är starka melodier samtidigt som sången ska leverera en oerhörd kraft. Det jag strävar efter är att det skall vara så tungt och hårt som möjligt samtidigt som sången levererar kraft och melodi och att få fram en speciell känsla i texten. Det är de huvudsakliga normerna som jag strävar efter när jag bygger upp det vokala i vår musik.

Näst på tur spelmässigt blir GÖTEBORGSKALASET den 17/8.

Björn: Alldeles riktigt! Vi kommer att avsluta hela kvällen vilket kommer att bli jävligt kul. Speciellt när bandet innan är THE RESISTANCE med JESPER STRÖMBLAD spm spelade i IN FLAMES en gång i tiden.

En jävla massa förband med andra ord!

Björn: Exakt. Det var på detta vis vi verkligen ville ha det. Att få gå ut och avsluta som sista band tyckte vi skulle kännas så rätt för oss, så det kommer att bli grymt häftigt. Samtidigt blir det ett eldprov för bandet då det skall pressenteras nya medlemmar. Det kommer att bli ett kort men intensivt set där vi kommer att gå ut riktigt hårt för att bevisa vad det nya ZERO LLUSION går för.

Kommer det att vara mycket nya låtar som presenteras?

Björn: Det kommer definitivt att bli ett gäng låtar från vår kommande platta. Minst hälften av låtlistan kommer att inrymma nya låtar vilket kommer att bli ett statement mot publiken om hur det nya ZERO ILLUSION kommer att låta i framtiden.

Sedan blir det ett supportgig för PRETTY MAIDS i VARBERG den 6:e december.

Björn: Vilket vi ser fram emot någonting så enormt. Detta är ett vattenmärke på att allt slit har lönat sig och att ZERO ILLUSION är någonting att räkna med i framtiden. Jag både hoppas och tror att nämnda spelning kommer att ge oss ännu fastare mark att stå på inför en kommande framtid.

VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
RELATERADE NYHETER
SENASTE NYTT
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER