VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
carr jam-21

Carr Jam-21 – Dregen och Binzer spiller bönorna

530 Shares

Dregen och Jesper Binzer har gått samman med bl a Jesper Lindgren (Velvet Insane), Ryan Roxie (Alice Cooper m fl) och Jolle Atlagic (Electric Boys, The Quill) för att hylla framlidne KISS trummisen Eric Carr i projektet Carr Jam-21.

Rocknytts Peter Johansson hade det stora nöjet att få prata med dessa båda legender nyligen. Det blev ett uppsluppet samtal om både Eric Carr, KISS, Trummisar och en hel del annat!


Berätta för Rocknytts läsare, vad är Carr Jam 21?

Dregen: För det första så är jag KISS fanatiker och det började viskas om att Eric Carr spelat in material till en potentiell soloplatta innan han blev sjuk. Sedan har vi ju en ny kille på skeppet som heter Jesper Lindgren som, om jag inte killgissar, hade kontakt med Erics syster. På Erics gamla pojkrum fanns en portastudio där han brukade spela in demos och där fanns några låtar som han lagt sång på som aldrig givits ut. Där har vi nu lagt om musiken på två låtar, men sparat sången så det är ju Eric som sjunger och det har blivit godkänt av hans familj. Intäkterna från skivan vi gjort går till St Jude’s Childrens hospital i New York. Det var vad Eric Carr ville så alla pengar går oavkortat dit. Det är två Eric Carr låtar och så är det ytterligare två KISS relaterade låtar. Jag dammade av en gammal Ace Frehley klassiker i form av ”Snowblind” som jag sjunger.

Jesper: Jag blev intresserad av det där med välgörenhet och så var ju såklart Dregen med vilket var skoj. Det är också så att varje dansk vet att i Rocksverige måste man lyssna på KISS. Jag måste tyvärr säga, och även till Jesper, att jag är världens största Ramones fan, men de två bästa, mest perfekta och snyggaste skivomslagen i rockhistorien är ju ”Dressed To Kill” med KISS och den första Ramones plattan. Det finns ju också en koppling till New York och det passar mig. Självklart har jag lyssnat mycket på KISS men jag har egentligen aldrig varit något fan.

Dregen: Det låter jävligt bra, jag är väldigt imponerad.

Jesper: Ja, det känns bra när man gör musik därifrån man kommer på sätt och vis. Jag startade ju min musikaliska bana i New York på sjuttiotalet. Det var den slags musik som jag började med och det var en jävla fest att sjunga in låten.

Dregen: Jag tittar just nu i min skivsamling och jag har ju maxisingeln på ”Marlboro Man”. Jag började lyssna väldigt tidigt på DAD och är ett fan och det är en rolig skara musiker som spelar i detta projektet som Ryan Roxie, från Alice Coopers band och folk från Bonafide och Electric Boys bland annat.

Er kommande skiva kommer släppas som vinyl om jag förstått saken rätt? Blir det fyra spår totalt?

Dregen: Ja, det är en 12” EP. Det blir en fin och cool paketering och den kommer självklart finnas tillgänglig även digitalt.
dregen

Apropå titeln Carr Jam så finns det ju en hyllningslåt på KISS plattan ”Revenge” med just den titeln som har ett trumsolo i mitten. Hur skulle ni beskriva Eric Carr som trummis?

Dregen: Han var en fantastisk trummis. För mig är KISS som bäst mellan 73-78, därefter stack det lite. Jag är ju ett gammalt Peter Criss fan, men på lite äldre dagar har jag börjat intressera mig för historien bakom hur Eric kom med i bandet. Det första han får hoppa in på är ju ”The Elder” och där fick han ju inte riktigt ”spela ut” sin kapacitet på trummorna. På ”Creatures Of The Night” är han ju helt fantastisk. Det känns bra för samvetet att få göra något bra för Eric Carr.

Har någon av er träffat Eric Carr i verkligheten?

Jesper: Nej, tyvärr.

Dregen: Nej, men jag vet att Ryan Roxie tydligen brukade spela soft ball med honom.

När vi ändå pratar om trummisar, vilka är egentligen era favorit-trummisar?

Jesper: Jason Bonham, Keith Moon och Tommy Ramone, om du frågar mig

Dregen: Jag kan också skriva under på dem, men jag tycker att Elvis Presley’s trummis Ronnie Tutt är rivig också. Jag tycker också att, oavsett om jag nu har äran att spela gitarr tillsammans med honom och att han nu sjunger istället, så är Nicke Andersson en jävligt underskattad trummis.

Jesper: Ja, det är något särskilt med trummisar som gör musik och är känslosamma i förhållande till att komponera. Det är de bästa trummisarna. Tommy Ramone producerade ju faktiskt till Ramones. Nicke komponerar ju och även Eric Carr, och både Moon och Bonham förde trumspelet till en högre nivå. Trummisar som komponerar och är konstnärer, all respekt till dem.

Dregen: Ett band som jag egentligen inte gillar så mycket men där man direkt hör trummisens eget DNA är Mötley Crûe. Tommy Lee är ju ett eget sound i bandet liksom. Jag är inget stort Mötley fan men man hör direkt att det är han som lirar.

Eric Carr var ju i början av åttiotalet sminkad som en räv. Om ni skulle ha varit med i KISS, hur hade ni sminkat er då?

Dregen: Jag hade blivit Spiderman tror jag *skratt*

Jesper: Det var ett bra svar *skratt*

Dregen: Det är en svår fråga, medlemmarna i KISS var ju sminkade till The Demon och Star Child, men Peter Criss blev en katt *skratt*

Jesper: Det enda jag tänker på är att, fan, till varje soundcheck så måste man ta på sig make-up. Det måste vara förfärligt, fy vad jobbigt!

Dregen: Ja, fatta hur många timmar det tar! Jag måste också flika in att han blev en räv, men den första idén var ju att han skulle bli ”The Hawk”. Det finns ju ritningar på hur det skulle sett ut.

Jesper, vad skulle du ha sminkat dig till?

Jesper: Ja, hade det varit på den tiden skulle jag nog ha sminkat mig till en indian på ett eller annat sätt, men nu är jag mer inne på någon slags Death Metal variant med corpsepaint. Jag tror faktiskt att det var KISS som startade hela grejen med corpsepaint, och det är ju faktiskt väldigt coolt fortfarande.

Jesper Binzer - DAD

Vilken är den bästa KISS låten med Eric Carr på trummor?

Dregen: ”Dark Light” från The Elder är otroligt underskattad.

Jesper: Jag kommer tyvärr inte ihåg KISS låtar tillräckligt för att kunna uttala mig om Eric Carr, men jag kan säga att jag är med för att Dregen är med. Han är en legend stor nog för att jag ska vara med.

Dregen: Det är tur att ni inte ser mig för nu rodnar jag *skratt*

Vilken är KISS bästa era och lineup?

Dregen: Jag måste vara ärlig och säga att KISS mellan 75-77 var på riktigt ett av världens absolut bästa liveband. Energin och så som de spelade då, det var så fruktansvärt bra. Det är svårt att förstå hur man kan tappa det så som de gjorde bara några år senare.

Jesper: Jag håller med. Det är ju så med band som man gillar riktigt mycket. Kanske att det gått i stå senare i karriären men man kan se att de är riktiga artister. De var innovativa och det hände något, de var före sin tid och det var helt klart på sjuttiotalet de var som bäst. Kanske att de låtit jättebra och har haft bra produktioner, stor erfarenhet, vet vad de gör och kanske att hela paketet har varit tillåtande därefter. Detsamma kan sägas om till exempel AC/DC och många andra, när man går tillbaka i tiden så är det där det riktiga guldet finns.

Dregen: Jag gillar ju när banden är så peppade och låtarna går lite för snabbt live, det finns spontanitet och driv istället för att allt ska låta perfekt och lite för långsamt och det låter trött.

Jesper: Precis. Det blev lite för professionellt sedan på åttiotalet.

Om du bara fick lyssna på en enda KISS platta i resten av ditt liv, vilken väljer du då?

Dregen: Jag safear lite och säger KISS ”Alive!”, Vilket ju på sätt och vis är en ”Best of” de första tre studioalbumen, men det är en officiell release. Ska det vara en studioplatta så är det ”Rock’n Roll Over”, ”Destroyer” eller kanske ”Dressed To Kill”.

Jesper: Jag tror att jag tar ”Dressed To Kill” bara för att omslaget är så jävla bra.

12 september i år blev Eric Carr invald i The Metal Hall Of Fame, trettio år efter sin död. Vad har ni för tankar om det?

Jesper: Det är aldrig för sent *skratt*

Dregen: Det är såklart roligt, men jag vet inte vad man ska med alla de där Hall of Fame till riktigt. I det stora hela handlar det väl om att han aldrig fick det där erkännandet han borde ha fått. Han var alltid den nya i KISS, och så är det väl för många. Ta bara Brian Johnson i AC/DC som ett exempel, han har ju varit med sedan 1980 och är fortfarande ”den nya”. Det är ju helt galet *skratt*

Ni är ju aktuella med lite olika saker, ni har lanserat egna ölsorter och kommer ge er ut på vägarna snart. Hur ser den närmaste framtiden ut för dig Jesper?

Jesper: Vi har faktiskt varit i replokalen med D-A-D för första gången idag och håller på med nytt material. Vi kommer att ha ett fyrtio års motherfuckin’ jubileum 2024. Vi ska skynda oss på att få ut nytt originellt material. Det kommer ett nytt album om ett år.

Dregen: Varför D-A-D har fyrtioårsjubileum är ju för att de är bra låtskrivare, det händer alltid något. Man är ju alltid lika nyfiken på vad för slags galen bas Stig kommer att ha. Det väger aldrig över till att det bara blir roligt. De har hittat den här perfekta mixen i att det blir intressant att titta på och antagligen så är det intressant att spela själv i bandet för det händer alltid något nytt. De har inte målat in sig i ett hörn utan hittat sin stil.

Jesper: Precis, och det är otroligt när jag tittar tillbaks att vi hela tiden har lyckats definiera en sorts frihet. Vi har alltid hittat modet till att säga nej och gjort vad vi vill göra. Det känns jävligt fräscht att man har en total frihet. Det är precis det att vi startat upp igen och börjat komponera. Det känns jävligt fräscht och det är kul att man är gamla, gamla gubbar i gamla, gamla mönster, men fortfarande kommer det nya jävla riff!

Fan, vad roligt! Det ser jag verkligen fram emot! Och Dregen, hur ser det ut för dig?

Dregen: Jag fortsätter att brygga Riff öl och brygga riff på guran, OCH det kommer en ny Hellacopters platta i början av nästa år…

Jesper: En ny, oj oj oj!! Fantastiskt! Det ser jag fram emot med enormt stor glädje!

Dregen: Ja, vi börjar bli färdiga. Den kommer i början av 2022. Det känns otroligt kul. Nu känns det som att man får något positivt tillbaks efter corona. Både band och publik är nog jävligt på tårna just nu.

Jesper: Ja i Danmark har vi ju haft lite för skoj. Vi har haft 500 personer sittandes på konserterna under en period. Nu känns det som om folk vill ha något nytt. Vi vill ha stora events, ny musik, ny scenshow, ny back drop.

Vill ni rekommendera något till Rocknytts läsare, förutom att lyssna på Carr Jam 21, D-A-D och The Hellacopters då såklart. Det kan vara musik, en film, en bok, ett lifehack, en maträtt eller något helt annat!

Dregen: Det här låter ju konstigt, men min son började spela Pokémon go och då lånade han min telefon. Nu har både jag och min flickvän blivit helt jävla bitna på att spela Pokémon Go. Det rekommenderas och är svinkul. Utöver det det så är grönkål och hjortronsylt jävligt underskattat på Pizza! 🙂

Jesper: Jag svarar lite mer traditionellt rockorienterat. Det finns ett nytt danskt band som heter Konvent. Det är fyra kvinnor som spelar nattsvart dödsmetall. Det är jävligt bra. Det är så extremt att det går tillbaka till bluesen. Det är mer Behemoth än perfekt Pro-tools producerad metal. Det är ingen corpse-paint utan mer ”hemmafru” image i deras stil *skratt*

Carr Jam-21 - Dregen och Binzer spiller bönorna 1
Eric Carr

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter