VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
carcass-band-2013

Jeff Walker (Carcass): CARCASS är och kommer alltid att vara relevanta oavsett hur branschen utvecklar sig

0 Shares

carcass-band-2013
CARCASS karriär fick ett abrupt slut 1997. Bandet hade släppt det som skulle bli deras stora genombrott SWANSONG (1996).


Men ingenting gick som planerat och därför beslöt sig bandet för att gå skilda vägar. 2007 bestämde sig de obestridliga grindcorekungarna att återigen slå sina påsar ihop och återförenas endast som liveakt. Men under 2010 började saker och ting hända mentalt inombords hos framförallt bandets ledare JEFF WALKER. Hungern efter en ny platta började på att gro lite smått. Nu är bandet äntligen tillbaka med ett nytt album, SURGICAL STEEL, och Rocknytts Sven Mörén ringde upp Jeff för ett litet snack kring återföreningen och tankarna som gick inför skapandet av den nya plattan.


Jag vill först gratulera till den nya plattan som jag tycker är en mix av NECROTICISM (1991) och HEARTWORK (1993). Är detta någonting som du kan hålla med om?

Jeff: Det kan jag nog faktiskt göra, men med lite mera känsla av den hederliga åttiotalshårdrocken. Soundet och den huvudsakliga grunden till låtarna är ingenting som vi medvetet levererat, utan allt har kommit på ett naturligt och självmant sätt när jag har suttit och komponerat. Detta gäller både musik och text.

Om vi går in på albumtiteln SURGICAL STEEL. Förklara för mig den metaforiska innebörden av titeln.

Jeff: SURGICAL STEEL har lite utav samma innebörd som när JUDAS PRIEST kom på titeln BRITISH STEEL. Det skulle vara enkelt men slagkraftigt. Det finns någonting i titeln som lämnar en stark ådra av någonting som är oerhört konsekvent. SURGICAL symboliserar någon form av skadegörande och tragisk besatthet gentemot ett band, bara för att ta ett exempel, och som utmynnar till någon sorts tragisk händelse. STEEL tycker jag talar sitt tydliga språk. Det symboliserar allt vad hårdrocken står för. Man kan säga att allting är sagt och gjort när det gäller ordets rätta bemärkelse. Samtliga hårdrocksband spelar på högsta volym och vissa utav dessa speedar upp tempot och ordet STEEL smälter så väl in i dessa normer. En energisk käftsmäll helt enkelt.

Du återförenade bandet 2007. Varför har det dröjt med en ny platta? Har det inte känts relevant förrän nu och var det meningen att det till en början endast skulle bli en turné-reunion?

Jeff: Helt riktigt! Det fanns ingen närliggande känsla när det gällde att skapa en ny platta, utan vi var riktigt sugna på att komma ut på vägarna. 2007 bestod mest av repetitioner bara för att jobba fram den gamla livenerven som starkt kännetecknade oss på nittiotalet. Sedan, från 2008 och fram till 2011 så turnerade vi konstant. Vi körde stenhårt i Europa, men även Sydamerika hann klämmas in i turnéschemat. Det var först i början på 2011 som hungern kom tillbaka när det gällde att skapa ny musik.

Om vi går in på omslaget till det nya alstret. Vem är upphovsmannen till detta?

Jeff: Det är faktiskt jag själv i samarbete med IAN TILTON som även var involverad i vårt tredje alster NECROTICISM – DESCANTING THE INSALIBROUS (1991). Han är en stor ikon som har jobbat med de större tidskrifterna inom flera kategorier under åttio- och nittiotalen. Carcass-Surgical-Steel-2013På nittiotalet gjorde han sig ett riktigt stort namn för sitt samarbete med THE STONE ROSES där han ombesörjde deras skivomslag. Han började väldigt tidigt i sin karriär med att illustrera skivomslag och det har och är fortfarande en stor ära att få ha jobbat med honom.

Nu när ni är tillbaka på allvar med ett nytt album, känns CARCASS mer relevant idag än när det begav sig, eller väger båda lika tungt?

Jeff: Jag tror nog CARCASS är och alltid kommer att vara relevanta oavsett hur branschen utvecklar sig. Allting har fallit på plats på ett naturligt sätt. Jag och Bill har tusentals gånger sedan återföreningen stött på fans som undrat varför vi inte planerat in en ny platta. Då har det varit både gamla hardcorefans och nytillkomna som upptäckt oss sedan återföreningen. Detta är bevis på att det är framför allt live som man ska upptäcka CARCASS. Därav är odödligheten för oss ett faktum. Det låter kanske lite arrogant att uttrycka sig som jag gör, men jag är inte helt ute  på hal is då det inte finns ett enda CARCASS-album som låter exakt likadant. Ta bara den nya plattan. Visst påminner den enormt mycket om de två alster du nämnde,men då vill jag dock poängtera den markanta dosen av hederlig åttiotalsmetal som plattan genomsyras av och även lite stänk utav Jazz och Fusion. Därför är jag övertygad om att vi kommer att vara relevanta så länge vi själva väljer att fortsätta spela in plattor och turnera världen över.
{youtube}d3fRKGD2GW0{/youtube}

Det är intressant det vi talar om, att ingen CARCASS-platta är lik den andra. Ert sista släpp SWANSONG tycker jag personligen är den platta som håller sig mest ifrån ert kännetecknande sound. Håller du med mig på den punkten?

Jeff: Men jag tycker som sagt alla fem släppen som vi levererat skiljer sig totalt från varandra. Jag personligen tycker att det är oerhört viktigt att varje släpp har någonting helt nytt att komma med.

I och för sig stämmer allting du säger. Men du måste väl hålla med om att samtliga släpp ändå bibehåller ert grundsound,men att SWANSONG blev en mer kommersiell platta då ni hade en major label deal i er famn, som dock i sista stund inte blev av.

Jeff: Det kan jag absolut hålla med om. Hur jag personligen ser på SWANSONG så är det en platta som skulle släppts på en major label. Därav att den blev mer kommersiell. Jag tror att SWANSONG är plattan där många som inte tar till sig de övriga skivorna tilltalas väldigt starkt. Den bygger mer på melodiösa sångpartier och lite mer traditionellt upplagda riff.

Om vi går in lite på den nya skivans texter. Överlag har jag alltid gillat CARCASS texter. De har aldrig  inhyst någon politisk korrekthet utan mer framhållit ett starkt metaforiskt budskap.

Jeff: Texterna på den nya plattan går definitivt tillbaka till någonting som speglar en verklig händelse, fast där jag försöker återspegla det hela, som du sa, mer metaforiskt samtidigt som jag vill att lyssnaren ganska omgående ska få en så klar bild utav budskapet utan att behöva analysera sönder det hela. Annat var det på SWANSONG där jag var mer korrekt och talade klarspråk i texterna, något som kändes mer relevant på just den plattan i och med att musiken även var mer klarsynt och lättåtkommen. På den nya plattan är vi åter tillbaka på det mer metaforiska planet, men med en skön emotionell mix gentemot tidigare alster. Det finns alltid en mörk och ibland kritisk ådra i de nya texterna. Man kan även hitta en stor portion humor insprängd i vissa moment, vilket CARCASS kanske inte är direkt kända för att göra.

Idag, om man kollar in metalband så är allting så oerhört korrekt, vilket gör att texterna i sig blir oerhört tröttsamma och ointressanta att läsa. Det handla ju trots allt om konst. Begreppet konst för mig är när man lämnar tanken fri till den som ser eller lyssnar för att bilda sin egen uppfattning samtidigt som man ska kunna finna någon form utav klarsynthet.

Och nu blir det turné i höst med AMON AMARTH.

Jeff: Helt riktigt! Det kommer att bli grymt kul att få ligga ute på vägarna med dem. Rent musikaliskt är det ett helgjutet koncept. Det ska även bli riktigt kul att få komma tillbaka till Sverige igen då ni är så otroligt hängivna där borta.

Har du någon kontakt med din gamla svenska kollega MIKE AMOTT idag?

Jeff: Både ja och nej. Relationen mellan oss är densamma som den alltid har varit. Men du vet hur det är. Mike har fullt upp med sitt eget precis som jag själv, vilket gör att vi endast hörs eller träffas mer sporadiskt. Men vänner är vi absolut.

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter