VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
freak-kitchen-band-logo

I turnébussen med Freak Kitchen

freak-kitchen-band-logo
FREAK KITCHEN har inte direkt slösat med livespelningarna i hemlandet under de senaste åren. Förra helgen spelade bandet på VÄSBY ROCK FESTIVAL. Bussresan dit var inte så lång, men ett band som kan riva av 200 mil i ett svep bör ha lite historier att berätta och berättade har de blivit av herr FREAK KITCHEN himself, Mattias “IA” Eklundh (sång och gitarr).

I TURNÈBUSSEN!


Vad krävs för en trevlig vistelse i turnébussen?
– Jag måste tillstå att vi är ett extremt trevligt band och myser till det allt som oftast med småstopp här och där på olika favoritplatser. I Sverige lyckas vi aldrig passera Brahehus utan att Christer Örtefors (bas och sång) insisterar på en bit käk eller fika med utsikt över Vättern.

Vem är alltid mest missnöjd med kvalitén på bussen?
– Ingen. Vi är rätt tåliga även om vi aldrig tar skit. Det vi kan bli gruvligt förbannade över och inte tolererar är om chauffören inte känns 100% pålitlig. Man måste kunna vila utan att sätta hjärtat i halsgropen hela tiden. Det har hänt att vi har fått sparka ut förare och ta över själva. Oftast i början av turné när vi tittar på varandra efter en kvart i bussen och skakar kollektiv på huvudet innan vi ber dårfinken bakom ratten att köra till kanten.

Vad tar du alltid med dig i turnébussen?
– Musik, iPod, laptop, böcker, GPS för att se vart vi är, hur långt det är kvar och så.

Vem tar alltid med sig mest packning?
– Det är nog rätt egalt. Vi har våra “combat-kit” som alltid åker med. Jag har ju med mig överdrivet mest instrument. Å andra sidan tar Björn Fryklunds gigantiska trumset i slutändan ännu mer plats.

Vad får du alltid slut på under turnéns gång?
– Ingen av oss har någon last med cigaretter eller snus så det är lugnt. Björn och Christer tenderar att få tvättat kläder under vägs så att säga. Jag tycker alltid det hänger saker på tork backstage. Själv vänder jag bara kalsingarna ett par gånger till, haha! Nej då, jag skämtar bara. Jag tar med mig tillräckligt med ombyte.

{youtube}fRGtY_gvvYE{/youtube}

Vid bensinmacksstoppet, vad köper du?
– Kaffe, kaffe och kaffe. Jag klarar mig inte utan kaffe.

Och vem är killen som köper porrblaskorna?
– Ingen, tro det eller ej. Jag handlar en hel del andra magazine, det har blossat upp på sista tiden, så där ryker en hel del stålar.

Vem är den som börjar drickandet så fort han stegar in i bussen?
– Vi är rätt måttliga med pimplandet. Ibland flyger själva fanskapet i mina vapenbröder och de smäller till med en rejäl rotblöta efter ett gig. Då är jag den enda som är vaken dagtid medan de sover ruset av sig. Då och då, men väldigt sällan, får jag också ett bryt och partajar loss men det är lätt räknat. I bussen är det inte några mängder alkohol alls. Kaffe däremot…

Vem lägger sig sist av alla?
– Det brukar vara Björn. Jag går nästan uteslutande till sängs först som den präktiga sångfågel till gitarrist jag är.

Och vem kliver upp först av alla?
– Också Björn. Han är makalös. Ofta har han dessutom hunnit städa upp eventuell fest, bäddat, diskat och ordnat. Dessutom ser han aldrig trött även om han sovit tjugo minuter medan jag och Christer ständigt ser ut som två ras även om vi fått sju-åtta timmars sömn. Märkligt. Han är kanske inte riktigt från samma planet som oss slår det mig nu.

Vem är den renliga och minst stökiga i bussen?
– Björn igen. Fast han är både mest stökig och ordningsam. Vår älskade trummis tenderar att helt plötsligt börja slänga saker omkring sig som en tok. Inte alltid med fantastisk precision. Vi har vant oss vid detta medan nykomlingar kan bli lite rädda och osäkra. Däremot är han alltid, som jag precis sa, grym på att hålla ordning på alles och rensa efter demoleringen.

Och vem är den ofräscha slarvpellen?
– Vi är rätt renliga för att vara ett metallband. Men en och annan flugsvärm letar sig kanske in i bussen efter ett par veckor på vägarna.

Vem är den som oftast lagar mat till alla?
– Nah, vi lagar inget mat när vi ute. Det blir färdigslaktat, sa jag som är vegetarian dessutom. Vi är faktiskt alla vegetarianer nu för tiden. Christer fick närmast en uppenbarelse när han stannade kvar i Nepal efter vi lirade i Kathmandu förra året och vandrade i berg. Björn har hakat på han med.

Och vem är den vars mat du aldrig skulle äta och givetvis, vem är den hungrigaste?
– Troligen jag. Har inga dedikerade smaklökar utan kan nöja mig med ett lass potatis med smält ost. Extremt lo-fi i mina matvanor.

Vilken är den viktigaste regeln i turnébussen som du blir helt galen om någon bryter?
– Alla är vuxna män och känner nog lite inombords när man börja barka åt något extremt håll. Vi behandlar varandra med stor respekt och tar hänsyn efter alla år, vilket är förbannat skönt. Det ställs med lätthet upp om vi måste köra nätter igenom för att man har något annat åtagande på hemmafronten då vi alla är familjefäder. All for one!

{youtube}L3bauBwyjek{/youtube}

Finns det någon resesträcka som är lite extra tråkig att åka?
– Oj, många, många..! Centraleuropa överlag är sisådär lagom upphetsande. Man har sett det förut så att säga. Det är dock alltid lika förödande skönt att klättra upp på scen och dundra på som fantomer. Där sparas det aldrig ett uns på krutet!

Vilken är förresten den längsta sträckan ni åkt mellan två spelningar?
– Vi plöjde strax över 200 mil i ett svep efter en Englandsturné, men då blir man inte sig själv på ett tag så det försöker vi hoppa över. Vi har lärt oss, visa av klappträ som vi säger, hur logistiken faktiskt fungerar i praktiken och vilka beslut som leder till vad.

Och sist men inte minst, vem löper störst risk att bli kvarlämnad på bensinstation och varför?
– Hehe, Björn, igen! Har en tendens att försvinna innan någon ens har tänkt på att stanna bussen. Han går alltid tio meter framför alla. Christer och jag brukar skämta när han är borta på flygplatser att han redan nått slutdestinationen. Måste säga att FREAK KITCHEN är en otroligt väl fungerande enhet med väldigt lite skit, där alla biter ihop när det är tufft och pysslar om varandra så att vi kan släppa loss själva helvetet på scen!

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter