VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
anders tengner

Anders Tengner om livet på vägarna i nya boken “Turnéliv”

“På turné, på turné, vi ska alltid va på turné” sjöng Magnus Uggla på sitt klassiska album “Varför ska man ta livet av sig för när man ändå inte får höra snacket efteråt” från 1977 och så här några årtionden senare så känner undertecknad att han gör en ganska bra beskriving av hur livet på de svenska vägarna kunde och kan se ut för ett band på turné oavsett vilken genre man jobbar i.

Nu har välkände hårdrockskribenetn och författaren Anders Tengner gett ut boken “Turnéliv – historierna som stannade i turnébussen – tills nu”.

– Det här är en bok fylld av historier från 60, 70 och 80 – talen. Tiden då vi hade folkparker i varje by och banden rörde sig över hela landet, berättar Anders när vi snackas vid över telefon en helt vanlig fredag när han är ute med hunden i skogen.

Det hela började att han skrev en artikel i den lysande, numera tyvärr nedlagda, tidningen “Riksettan”. En tidning som handlade om vägarna och livet kring dem. För oss som gillar samtidshistoria och tillbakablickar utan allt för mycket gulligull var “Riksettan” en oas av asfalt, gamla fik och övergivna vägkrogar.

-När jag skrivit klart den artikeln så insåg jag att här finns det mer att berätta så jag tog kontakt med de som var med på den tiden och gissa om jag fick höra historier som kanske aldrig lämnat en buss. Bland annat den om att Hep Stars körde ihjäl en cyklist i närheten av Östersund någon gång på 60-talet.

-Detta tystades ner och Hep Stars var utan skuld i detta fallet och det är bara en av många historier som nu kommer fram. Många av de inblandade är med under eget namn, det har ju gått nära 50 år eller mer sedan mycket av detta hände och får väl anses preskriberat men vissa händelser har berättats under anonymitet med tanke på familj eller andra som kan ha varit iblandade, berättar Anders och drar en historia om en välkänd och mycket kåt sångare som alltid runkade innan en spelning och blev påkommen av en kvinna ur personalen men bara slätade över det med orden “Och här står jag och runkar”.

-I den här boken har jag helt hoppat över musiken till förmån för historierna och människorna. Jag lyssnar numera på Lasse Stefanz med helt andra öron sedan jag lärde känna sångaren Olle Jönsson och Lennart Grahn i 60-talsbandet Shanes har blivit en ny idol för mig.

Anders Tengner bubblar och berättar historia på historia, den ena mer häpnadsväckande än den andra men för att ta del av dessa så bör du skaffa boken som är en liten pärla för alla oss som minns vår ungdom, folkparken eller som suttit i en turnébuss någongång.

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

Jerry Prütz

Jerry Prütz

Foto: Johnny Gustavsson
RELATERADE ARTIKLAR
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER