VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
sabaton-open-air-logo

Intervju med Krister Lindholm inför Sabaton Open Air

sabaton-open-air-logo
Med en vecka kvar tills SABATON OPEN AIR går av stapeln tänkte vi kolla med festivalgeneralen Krister Lindholm om hur stämningen i lägret är.

Det är 6:e året som Rockstad/Sabaton Open Air arrangeras. Vad är den största drivkraften hos dig/er?
– Ja, tiden har gått fort sedan starten 2008! Vi har varit drivna ända sedan starten att göra något bra för staden, för oss själva, men framförallt för besökarna. För mig personligen så är största drivkraften att få göra det jag helst vill göra och dessutom ha stora möjligheter att påverka det mesta.


Vad jag förstår blir det mycket slit och långa dagar för att få ihop en sådan här festival. Känns det som det alltid är värt det eller finns det stunder när du/ni tvekar?
– Jag tvekar jämt om det är värt det. Det går nog inte en enda dag utan att man funderar på om man är dum i huvudet på riktigt som ägnar all sin tid till att jobba och slita sina få gråa hårstrån. Men till slut inser jag alltid att det inte finns något annat just nu som jag hellre vill syssla med, så i slutänden är det alltid värt allt slit.

Annons:

Är du Krister överraskad över festivalens enorma utveckling (får man väl säga att det är)? Efter förra årets publikrekord, hur känns det inför årets upplaga angående startfält, biljettstatus och så vidare?
– Eftersom vi startade hela den här cirkusen med ett event som bara skulle bli ett litet trivsamt releaseparty för Sabaton 2008, så får man väl säga att förra årets festival med sammanlagt 15 000 besökare är smått surrealistiskt. Dock vill jag inte säga att det är speciellt överraskande ändå. Vi har jobbat hårt och målmedvetet för att komma upp i denna storlek som vi nått i dag. Efter att vi beslutade att göra detta till en årlig festival redan efter 2008 års upplaga, så är vi i dag ungefär på den nivå vi ville vara efter 5-6 genomförda festivaler. Inför årets festival känns det bra måste jag säga. Vi kände redan tidigt i höstas att 2013 års festivalsommar kommer bli mycket tuff för många aktörer på marknaden. Istället för att gasa på med stora ekonomiska risker valde vi att bromsa in en smula och satsa på att överleva istället för att försöka växa. Något nytt publikrekord eller inte är lite för tidigt att säga ännu. Det kommer att visa sig om ett par veckor, men vi ligger i linje med förra årets siffror så det känns helt okej!

Det som tilltalar mig väldigt mycket med Sabaton Open Air är den familjära stämningen och fokus på lite mindre kända band. Är detta en medveten strategi hos er?
– Det är absolut en fullt medveten strategi från oss att satsa på ett mindre antal stora band, ett coolt mellanskikt med en och annan överraskning samt bra klass på de mindre banden. Det ger en skön mix och är relativt enkelt att ro i land utan att ta för stora risker. Vi vill dessutom att besökarna ska upptäcka “ny” musik på vår festival, inte minst bland de lokala akter som vi varje år ser till att de får helt okej speltillfällen, både på festivalen samt på våra klubbkvällar i Falun.

Trots att Lugnet inte alls var ämnad för musikaliska övningar passar den perfekt för just detta. Var det en ren tillfällighet att ni hamnade där eller fanns det en tanke att arenan skulle passa för just detta specifika ändamål?
– Lugnet har använts för konserter under många år innan vi hamnade där. Dock har väl ingen gjort något liknade innan oss vad jag vet. Redan 2009 sneglade vi på Lugnet, men vi hade absolut inget behov av en sådan här gigantisk arena för vår festival då. Vi var mer inne på att försöka ligga centralt i stan, men insåg alla nackdelar med att vara i vägen för allt och alla. När allt sket sig med både plan A och B som vi hade för 2010 års festival så tog vi kontakt med Lugnet och presenterade vår idé. En vecka senare var i stort sett alla detaljer på plats och vi hade en arena att husera på som i teorin skulle klara en festival med kanske 35 000 besökare eller mer. Grymt skönt med lite svängrum.

Biljettpriserna, tillsammans med att man får gå in gratis upp till tretton års ålder, ser jag som något väldigt positivt. Kommer ni att fortsätta att ligga lägre i pris än de flesta andra festivaler?
– Svårt att säga då vi inte styr andra festivalers priser. Helt klart är att vi kommer se över vår prissättning redan inför nästa års festival. Det är såklart hur kul som helst att kunna leverera en 3-dagarsfest, med 36 band för ynka 666 kronor plus camping. Men ska man se till att överleva och ha lite mer resurser att utveckla festivalen med så måste vi nog upp i lite högre pris. Dock lovar jag här och nu att man alltid ska kunna besöka vår festival alla dagar för futtiga 666 kronor, -om man köper sin biljett i tid. Ungdom upp till 13 ska inte betala inträde i framtiden heller. Detta känns bara fel om en familj med ett antal barn inte kan gå av ekonomiska skäl. Det känns dessutom lite som om det är vårt ansvar att se till att återväxten säkras.

Något som jag gillar med festivalen är matutbudet. Även där tycker jag priserna ligger humanare än på många andra ställen. Hur ser det ut på mat- och dryckesfronten i år och i framtiden?
– Vi har fler matknallar i år mot förra året och ett riktigt bra sortiment. På campingen är det förstärkt rejält med både mat och dryck, samt att vi för första gången har en bar inne på tältcampingen. Det ska bli kul att se hur den tas emot! Vi kommer ha samma tänk på priserna även i år, det vill säga att det ska finnas både billiga och lite dyrare alternativ att välja mellan.

Hur går det med toalettfrågan? Blir vattentoaletterna klara till festivalen eller blir det bajamajor även i år?
-De är klara och “invigda” redan. Vi kommer enbart att ha denna nybyggda toalettanläggning plus någon kompletterande vagn med vattentoaletter på festivalområdet i år.

Hur ser samarbetet med näringslivet i Falun ut? Det borde väl finnas ett ganska stort intresse att vara med på ett hörn, eller?
– Det tar sig skulle man kunna säga. Vi knyter till oss fler och fler starka partners för varje år och de som är med tycker det är viktigt att vi kan fortsätta med det vi gör.

Vilka är årets nyheter?
– Vi har en rad med spännande nyheter och den kanske viktigaste är att vi valt att öppna vår camping redan på söndagen innan, det vill säga den 11/8. Samma dag som Getaway Rocks gäster lämnar Gävle alltså. Vi har dessutom 3 stycken förfester nere på stan på Kings Arms måndag till onsdag, som jag tror kan bli riktigt roliga för alla som väljer att komma tidigt till Falun. På festivalområdet öppnar vi upp en till serveringsyta som mestadels kommer bli “Open Air”. Mer detaljer vill jag inte avslöja. Vi har dessutom en bar även på campingen i år för den som hellre vill ha kall öl istället för tältvarma. Vattentoaletter har jag redan nämnt, men de tål att tjatas om lite extra tycker jag.

Jag kan tro att de kontakter man får genom att driva en sådan här festival är både många och väldigt intressanta. Med andra ord lär man sig känna otroligt mycket folk. Har du några anekdoter om någon/några personer som det varit extra kul att träffa öga mot öga under alla dessa år?
– Det finns såklart sjukt mycket kul saker som hänt, både med artister och andra kända/mindre kända individer man stött på genom åren. Men av respekt vill jag helst inte avslöja något om någon. krister-lindholm250Dock var det såklart en mycket märklig upplevelse att hämta upp Udo utanför Scandic i Borlänge och köra honom till Falun när han skulle gästa med Sabaton 2011. Det hade känts mer normalt att plocka upp honom på Arlanda på något sätt. Men nu fick jag faktiskt möta en av personerna som bidrog till att jag som barn ens började lyssna på hårdrock -och det på Stationsgatan i Borlänge!

Sabaton Open Air har ju en “liten” stab. Vilka är dina närmaste medarbetare och vad har de för funktioner? Hur många frivilligarbetare har ni på festivalen? Det verkar ju bli några stycken om man säger så.
– Vi är väldigt få som på årsbasis jobbar med festivalen. Det är jag plus Pär och Jocke från Sabaton som äger festivalen ihop och det mesta vad det gäller bandbokningar/övergripande strategier/detaljer styr vi tillsammans. Sedan har vi några personer som är med till och från även under vintern, bland annat Jonas som håller koll på allt vad gäller instrument etc. som alla bokade band ska använda. Han styr även vår klubbverksamhet i Falun året runt. Vi har Anton som i år är chef för artistservice. Han pysslar med det under hela året och får sin mest intensiva period från maj ungefär. I år har vi stärkt upp med en hel del kompetens från Peace & Love, bland annat genom att vi rekryterat Micke “Pumpa” Nyström som är vår PM (Production Manager). Det innebär att han avgör och planerar allt praktiskt på plats, allt från vart en bajamaja skall stå till vart scener och all övrig utrustning ska placeras samt såklart hela logistikbiten. Totalt sett, så blir vi i år runt 450 stycken, som alla bidrar till att vi ska göra vår hittills bästa festival. Det är allt ifrån ordningsvakter, inhyrd personal med specialkompetens och såklart en drös med fantastiska funktionärer!

Festivalen lockar besökare från i princip hela världen. Hur många länder är representerade i år och vilken är den mest exotiska besökaren hittills?
– Jag tror vi slagit nytt rekord redan, men vill inte säga något definitivt förrän det kan bekräftas. Vi var minst 22 stycken nationer på plats förra året har jag för mig. Malta, Japan och Brasilien får delad förstaplats på exotiska listan i år som det ser ut nu.

När det gäller bokningar, hur nära är den slutliga lineupen från den från början planerade, låt oss kalla önskelistan? Med andra ord, får ni de banden ni vill ha från början och hur mycket kompromisser och pusslande behövs under resans gång?
– Oj! Jag minns knappt hur version ett av önskelistan såg ut till årets festival. Det skiljer sig ganska mycket från den, men så är det oftast. En del av årets band var med på förra årets lista. En del från den listan ströks redan i september 2012 så de kikar vi vidare på till 2014 istället.

Personligen tycker jag att årets festival är mera hårdrock och mindre metal än förra året. Är det en ren tillfällighet att det blev så eller är det ett medvetet drag?
– Vi vill inte fokusera för mycket på metal, men vi vill absolut inte utesluta de hårdare banden heller. Dock blev det mindre i år än vi haft tidigare och det är ju på ett sätt synd. Men jag är efter omständigheterna ändå nöjd med årets line-up och får väl helt enkelt lova att vi ska försöka bättra oss på den punkten till nästa år.

Om du fritt fick välja headliners utan ekonomiska aspekter, vilket/vilka band skulle du boka då?
– Okej, denna fråga får jag jämt och svaret är utan tvekan Iron Maiden och Judas Priest.

Det här med att inte lägga Sabaton sist på lördagen, finns det inte en risk att många går hem efter deras spelning tror du? Inte för att Turisas alls är dåliga, men ändå.
– Såklart finns det en risk att en del går hem, men vi tror ändå att det är bättre för alla att huvudbanden varje kväll inte är sist ut. Ta bara de allra yngsta besökarna som exempel. Det vore ju tragiskt om våra headliners spelar så sent att de inte orkar vara vakna och se sina idoler.

Festivaldöden härjar vilt runtom i Sverige. Vilka knep eller förhållningsregler har ni för att undvika att hamna där själva?
– För oss handlar det, som jag redan vart inne på, att inte öka riskerna mer än nödvändigt.

Slutligen så önskar jag dig/er en fortsatt trevlig sommar och hoppas att festivalen blir en lika stor succé som förra året. Vi syns där!
– Tack detsamma och klart vi gör! PS! Campingen öppnar redan den 11:e, det vill säga samma dag som Getaway Rocks camping stänger, så det är ju bara att fortsätta rockpartyt hos oss!

Klara band:

SABATON
MAGNUM
MUSTASCH
HARDCORE SUPERSTAR
RAUBTIER
ENSIFERUM
KORPIKLAANI
TURISAS
PAGAN’S MIND
DELAIN
KEEP OF KALESSIN
AXXIS
BULLET
POWERWOLF
MOONSPELL
ELVENKING
KISSIN’ DYNAMITE
CRYSTAL VIPER
WOLF
BLOODBOUND
CHAINWRECK
SKITARG
OCTOBER TIDE
TAD MOROSE
MAN.MACHINE.INDUSTRY
JUNKSTARS
MARY FAY
MÅNEGARM
ZIA
REVOKED
NEVERLORE
WRONG CHANNEL
FIMBULTYR
DEMONICAL
RED NOVA

Mer info och biljetter: www.sabatonopenair.com

 

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT