VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
dave-lombardo-02

DAVE LOMBARDO: Visionen att göra någonting radikalt och annorlunda har alltid funnits hos mig

dave-lombardo-02
DAVE LOMBARDO behöver ingen närmare presentation. Att han återigen gick skilda vägar med sina gamla kollegor i SLAYER är heller ingen sensationell nyhet.


Vad som däremot är högaktuellt i denna stund är att denna legendar om ett par dagar intar GÄVLE och dess skötebarn GETAWAY ROCK FESTIVAL med sitt relativt nya projekt/band PHILM.


Rocknytts Sven Mörén fick sig en pratstund med den före detta Slayer-medlemmen. En intervju om hans musikaliska visioner och om goda minnen från från vårt avlånga land Sverige. 

Är PHILM en resa tillbaka till din barndom då jag läste att du lyssnade mycket på soul-, latin- och Dj-musik under sjuttiotalet? När jag lyssnar på plattan hör jag mycket utav alla dessa influenser.

Dave: Visst är det lite så. Jag kände för ett par år sedan att jag ville göra någonting annorlunda, någonting som skapade en ny nerv, någonting som skapade en kreativ ådra inom mig själv. Jag ville ta lite utav det jag själv har lyssnat på genom åren där mycket är precis som du sa från min barndom. Jag har alltid varit hungrig på alternativ musik och utforskat många olika typer av genrer. När jag nu börjar komma upp i åren så kände jag att det var dags att våga utmana mig själv och prova på någonting helt nytt som ingen förknippar mig med. Du vet, när man spelat ett antal år som jag har gjort i ett av tidernas största rockband så får man automatiskt en plattform att stå på där man vågar ta för sig och göra någonting som är helt den raka motsatsen till vad man tidigare gjort. Det är en häftig känsla må jag säga (skrattar).

När jag lyssnar på ditt sätt att spela på plattan så finner jag mycket JAZZ i det hela. Är jazzmusik någonting som du växte upp med?

Dave: Nej. I hemmet så var det endast latin- och rockmusik som spelades, så det var detta som blev min grund hemifrån. Men jazz har aldrig blivit någonting som jag tagit till mitt hjärta.

Om en dryg vecka står du med PHILM på svensk mark, närmare bestämt på GETAWAY ROCK FESTIVAL. Att ni kommer att vara den akt som kommer att sticka ut mest rent musikaliskt råder det ingen tvekan om. Vad förväntar du dig för reaktioner från publiken?

Dave: Det råder absolut ingen tvekan om detta. I mitt svar på din fråga så vill jag även inflika med att i början på 2014 så kommer ett nytt album att se dagens ljus. Detta album kommer att inhysa en mer mörkare och tyngre ton än vad debuten gjorde. Jag kan berätta för dig att vi gjorde klart den slutgiltiga setlistan häromdagen och där kommer ett par nummer ingå från den kommande plattan. Det ska verkligen bli intressant att se hur publiken reagerar på detta, speciellt de som känner till den första plattan väl. Men självklart så kommer det att bli blandade känslor i och med att vår musik är ganska komplex. Det kommer allt att vara några i publiken som rynkar på näsan åt det hela, men överlag så känns det som att vi kommer at tas emot på ett mer uppskattat plan.
{youtube}GnB13MLG1JI{/youtube}

Men om vi håller oss kvar lite kort vid den kommande plattan. Kommer den även att vara rakare och mer lättlyssnad gentemot debuten eller kommer den att inhysa samma experimentlusta som debuten har fast med en tyngre och mörkare ton i sig?

Dave: Den kommer som sagt att vara ljusår tyngre, men med samma experimentlusta som debuten. Vissa låtar kommer att vara demoniska och visssa låtar kommer att vara av det tyngre slaget.

Och det är samma sättning som på första skivan?

Dave: Det är samma gubbar som är med på den nya skivan.

Hur länge hade idén till PHILM grott i dina tankar innan du kom till skott och rodde projektet i land?

Dave: Det är svårt att säga. Jag har alltid haft en vision inom mig att alltid göra någonting som är raka motsatsen till det som folk förknippar mig med. Men samtidigt har jag alltid haft ett måtto vilket är att tyngden i musiken alltid ska finnas med oavsett om det handlar om jazz, country eller någon annan genre.

PHILM var i början ämnat som ett sidoprojekt. Hur ser du på den biten idag då du inte längre är en del utav SLAYER?

Dave: Helt riktigt är det som du säger att det i början var ett sidoprojekt. Nu när jag inte har SLAYER att tänka på så har det gått och blivit ett permanent band. Vi har så otroligt kul ihop, kreativiteten flödar varje gång vi träffas för att repa och vi har som jag nämnde tidigare redan en uppföljare till debuten som ligger och väntar på att få släppas. Vi har till och med bildat ett gemensamt företag som ombesörjer bandet. Vi är kort och gott en power trio som kommer att visa publiken på GETAWAY ROCK FESTIVAL att vi är ett band att räkna med där vi rent musikaliskt kommer att överraska än mer gentemot vad vi gör på skivan. Det känns som att den svenska publiken är mer mottaglig för sådant än vad de till exempel är hemma i USA. Utfallet på hur mottagandet kommer att bli på festivalen ska bli oerhört spännande att få erfara.

Om vi går in på begreppet fans. Är merparten Slayer-fans eller är det mer en ny skara som har visat ett intresse, eller väger båda sidorna lika tungt?

Dave: Att det har kommit till en ny skara fans är det ingen tvekan om. Men jag har även fått så oerhört mycket fin respons från Slayer-fans som i stort sett har burit fram och stöttat mig när det gäller detta projekt. Många Slayer-fans är inte främmande när det gäller att ta till sig nya musikaliska begrepp. Det är oerhört rörande hur många som följt mig under alla dessa år och fortsätter att uppmuntra och stötta fast jag inte längre är en del utav Slayer. Många har sagt att det inte spelar någon roll att så är fallet, utan att det viktigaste är att jag fortsätter att producera ny musik -med eller utan Slayer.

Hur många gig utöver spelningen på Getaway kommer det att bli i Europa?

Dave: Allt som allt är det fem spelningar det rör sig om där vi bland annat kommer att köra support till LAMB OF GOD i Hamburg och Berlin vilket kommer att bli grymt. Sedan blir det ett besök i Tjeckien och Belgien för en festivalspelning. Vi ser verkligen fram emot vår lilla tripp till Europa.

getaway-2013-01

Är PHILM mer relevant för oss européer än vad det är hemma i staterna?

Dave: Nej. Det känns som att det är lika relevant på båda sidorna om klotet men på olika sätt. USA är oerhört mainstream samtidigt som vi har en oerhört stark alternativ scen där hemma som fungerar med förutsättningen att du redan har gjort dig ett namn på annat håll inom musiken. Européerna är mer öppna för alternativa begrepp inom all konst. Allting behöver inte vara så bokstavligt och man kan skapa sig en publik trots att man tidigare inte har gjort sig ett namn inom den mer etablerade scenen. Ni är har helt enkelt en starkare konstnärsådra än vad vi amerikaner någonsin kommer att ha (skrattar).

Är Thrash Metal någonting som du känner att du är helt färdig med eller ser du en framtid även där?

Dave: Om vi säger så här, jag ser inte så sakligt på det hela. Jag kan förstå att du som journalist eller fan ser det hela mer på etikettbasis. Begreppet ”Thrash” förknippar i i alla fall jag med tunga riff och jag kommer alltid att inhysa en förkärlek till den tyngre musiken. Sedan betyder inte detta att det måste låta som Slayer eller Testament. PHILM levererar tung rockmusik samtidigt som det inte låter som något jag gjort tidigare. Vart jag vill komma när det gäller att ge svar på din fråga är att jag kommer alltid att leverera någon form utav rockmusik av det tyngre slaget. Sedan är det upp till er vad ni kallar det hela.

Sverige är ett land du besökt ett otal gånger. Vad är ditt bästa minne härifrån?

Dave: Det är tveklöst när vi öppnade för METALLICA i Stockholm på en utomhusscen, en fotbollsarena om jag inte minns helt fel. Att få stå framför detta monumentala publikhav med svenska ”Thrashers” är en oförglömlig bild jag har framför mig. Ni är så otroligt hängivna i ert land så man blir rörd och jag ser verkligen fram emot att få stå på svensk mark snart igen. Jag sitter faktiskt i denna stund och beskådar en tatuering som jag gjorde hos en snubbe i Stockholm under nämnda vistelse.

Har du någon som helst kontakt med dina gamla kollegor?

Dave: Nix!

Om du ser tillbaka på den sista tiden i bandet och fram till idag är det endast med bitterhet som du kan se tillbaka?

Dave: Jag vill nog idag inte gå alltför djupt i frågan då det hänt så mycket tråkigheter kring bandet den senaste tiden. Men vad jag kan säga är att Slayer gav mig framgångar, framgångar som jag gjorde tillsammans med några grabbar som då var mina absolut bästa vänner. Åren går och vi förändras så till den grad att vissa personer inte kan samarbeta med varandra längre och då måste utfallet bli som det blev mellan mig och de övriga i bandet.

Du har kommit och lämnat bandet ett par gånger där du haft liknande anledningar till varför du lämnat bandet. Vad är det som säger att du aldrig mer kommer att komma tillbaka?

Dave: För att det är annorlunda den här gången. Dels är jag i en ålder där jag finner att det är dags att endast blicka framåt. Jag är så oerhört tacksam över hur PHILM har artat sig från att vara ett sidoprojekt till att idag vara ett permanent band. Detta är den största orsaken till min övertygelse att Slayer är och förblir ett avslutat kapitel för min del.

Slutligen, har du några andra sidoprojekt i musikens tecken som är värda att nämna?

Dave: I detta nu så gör jag musik för WALT DISNEY där jag är involverad i ett projekt som är ämnat för deras egen tv-kanal. Sedan håller jag på att göra musik till en tv-show. Jag ska faktist, så fort denna intervju är över, bege mig till tv-studion för att jobba med sistnämnda projekt -så min agenda förblir fulltecknad även om jag inte är kvar i Slayer (skrattar).

PHILM spelar lördagen den 10/8 klockan 19.00 – 20.15 på Green Stage.

Getaway Rock festival går av stapeln 8-10 augusti.
Biljetter och mer info finns på www.getawayrock.se

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link