VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
knights of the realm

Knights Of The Realm – Heavy Metal In The Night!

Det började som ett skämt mellan tre polare en blöt fredagskväll. I messet som skickades stod det ”Nu måste du skriva låten Heavy Metal In The Night”. Det blev startskottet till bandet Knights Of The Realm som härom veckan släppte sin debutplatta med en livsbejakande samling nyskrivna metaldängor.

Rocknytts Peter Johansson hade ett trevligt samtal med bandets sångare Marcus Von Boisman några dagar efter releasen där historien om bandet benades ut. Häng med!


Ni släppte en platta i fredags (12/11)…

Ja, vi hade en releasespelning i torsdags och det var jäkligt kul att få köra det i verkligheten.

Annons:

Hur tycker du att mottagandet varit hittills?

Skivan har fått mycket uppmärksamhet över hela världen. Den har ju släppts både i Europa, Storbritannien och Japan bland annat. Man ser att den poppar upp på olika rocksajter från alla möjliga håll och mestadels med positiva omdömen. På Spotify har det också skett en skjuts, så bra respons tycker jag.

Berätta lite om hur det gick till när ni bildades.

Jag och Lars Sköld (Tiamat) spelade i ett band som heter Stormen och känner varandra sedan tidigare. Vi har spelat metal covers ihop med Magnus Henriksson (Eclipse, W.E.T). Det har blivit mer och mer och vi har haft ett enkelt samarbete där vi har kört den här genren. Det var någonstans mitt i coronamörkret som Lars och Magnus satt och plitade på nästa Tiamatplatta och av olika anledningar kom de aldrig loss riktigt. Under en kväll med några öl innanför västen så messade de mig. Vi brukar alltid skämta backstage och skrika heavy metal in the night och lite olika roliga hårdrocksklychor. Det kom ett mess en fredagkväll där det stod att nu måste du skriva låten heavy metal in the Night, skratt* Då tänkte jag att nu ska jag fan göra det. Jag satte mig och skrev ihop låten ”Heavy Metal”, som också finns med på plattan, på en halvtimme och skickade över. Då kontrade de några timmar senare med att de hade spelat in låten och nu måste du komma hit och sjunga.

Jag sjöng in låten dagen därpå och det var ju så jävla roligt så jag började skriva fler texter i samma anda och Lars och Mange fick en ny skjuts i energin. Utan något gnissel och gnäll kunde vi spela in och göra det här. Det här är ju lite som de pojkrumslåtar som man själv upptäcke glädjen i heavy metal med, och samtidigt de låtar man vill ha när man suttit och dragit några bira. Plötsligt hade vi sex, sju låtar som kändes bra på riktigt. Det var nästintill surrealistiskt när vi satt på Sound Pollution och de säger att de vill satsa långsiktigt. Vi hade ju inte hunnit landa i det själva. Till slut hamnade vi på Playground. Det här har ju hittills varit ett rent glädjeprojekt. Lite hux flux hade vi ett band och en skiva i knät och sen ångade det på.

Var kommer namnet ifrån?

Vi har kört mycket covers och har ett Saxon coverband tillsammans med Allan Sundberg (KSMB, Stormen) som heter Wheels Of Steel. Det finns en textrad i Crusader ”Warlords of England, Knights of the realm…” och det är en sådan mäktig fras. Live brukar jag och Mangan titta på varandra när vi har sjungit det, vi tycker det är så mäktigt så vi bestämde lite snabbt över en öl att det måste vi heta. Vi kände att det passade hela temat. Vi vill vara de där metal riddarna, så nu får vi leva med det, skratt*

Hade Knights Of The Realm funnits om det inte vore för corona?

En av anledningarna var att det fanns lite tid över. Inga turnéer på gång. För min del fanns det en möjlighet då jag hade ett lite mer flexibelt jobb. Man kunde dra in på lunchen och sjunga en vers, skratt*. Den här döda luckan fylldes lite med en dos av glädje så det hjälpte väl till. Och att det fanns folk som ville satsa på detta var ju inget vi trodde från början, så det var ju en bonus.

Ja, du nämnde ju att Sound Pollution var intresserade men att ni sedan signade med Playground. Var fler bolag intresserade så att det blev lite av en dragkamp?

Sound Pollution var sugna på att göra något. Lars hade kontakter på Playground och pratade med dem och de sade att nej, det här måste vi göra. Även Century Media (som Tiamat ligger på) var också sugna men fick inte tummen ur i tid. Playground var väldigt på och generösa. Tre dagar efter vi signat med dem så hörde Century Media av sig och ville signa och då var det lite för sent. Vi får väl se framöver vad som händer. En liten huggsexa blev det ju. Vi hade ju knappt hunnit lyssna på plattan själva, skratt*. Spelglädjen har funnits hela vägen, vi har inte dragit det här de åtta extra varven och försökt slipa till materialet. Den glada energin har fört det här projektet vidare och kanske är det just därför som det har smittat av sig. Det är något man vill vara med på.

Ja, verkligen. När jag lyssnar så går tankarna framförallt till band som Priest, Accept, Dio och Maiden. Låtarna på skivan är som klippta och skurna för en rusig hårdrockspublik att skråla med i, det är fullt ställ straight to hell med näven i luften. Det är ju det vi längtar efter, vi har ju haft snart ett par år av noll festivaler. Livespelningar har börjat komma igång, men det har främst handlat om klubbspelningar och de stora evenemangen lyser fortfarande av förklarliga skäl med sin frånvaro. Har ni fört diskussioner om att spela mer under namnet Knights Of The Realm framöver?

Målsättningen är att vi framförallt vill köra detta där vi fått bra respons, till exempel i Tyskland och det är ju en dröm att åka till japan. Förhoppningen är att det här är ett band som inte bara är på skoj utan nu har vi landat i detta. På releasespelningen hade vi ett fullsatt Anchor där folk står och sjunger med direkt med näven i luften. Vi blev ju helt överväldigade. Det känns som att det är den perfekta musiken för att ta några bira och skråla med. Det känns nästan som att man kör en coverspelning där man kör alla hits. Att ha den känslan när man kör materialet första gången är ju fantastiskt. Målsättningen är att vi ska ut och spela så mycket vi hinner och kan. Vi ligger på bokningsbolaget MTA Rocks så det finns alla möjligheter att det ska dimpa in något här och där.

Lek med tanken på att ni fick sätta ihop en egen endagsfestival, ”Knights Of The Realm fest”, där ni själva också framträder. Ni får handplocka helt fritt bland nu verksamma band. Vilka band väljer du?

Oj, vad spännande! Det är svårt för mig som inte kan namn på någonting, skratt* Man kommer ju snabbt och tänka på folk man känner som Hammerfall, Evergrey etc. Jag vet ju inte om det skulle bli en bra bill och om de skulle spela på vår fest, men jag måste erkänna att jag inte är så väl inlyssnad på dagens band. I mitt huvud är det fortfarande Maiden, Priest och Dokken som jag verkligen gillar och lyssnar på. Det finns ett nytt band som heter Nestor som jag tycker låter bra. Crazy Lixx är också roliga och har glimten i ögat. Jag ska lyssna lite mer så jag får koll på läget innan vi sätter ihop festivalen, skratt*

Tänk dig att du nu har 90 sekunders reklamspot på TV4! Förklara för tittarna så koncist som möjligt: Varför ska man lyssna på Knights Of The Realm?

Det här är ren och skär heavy metal utan krusiduller och utan omsvep. Det är gjort för att du ska kunna ha kul och skråla med och ha en good time. Hundra procent metal och hundra procent energi, det är vad vi försöker förmedla.

Nu tänkte jag köra några snabba Q & A med dig för skojs skull!

”The number of the beast” eller ”Screaming for vengeance”?

The number of the beast är en jävla klassiker, jävligt bra om än sönderkörd men det är de väl båda två.

Hur många rygg och tygmärken har du?

Väldigt få nuförtiden. Jag hade en period fram till femton, sextonårsåldern därefter har jag inte haft den grejen, så inte alltför många.

Har du något favoritöl bland olika bandöl?

Det kommer låta väldigt bias, men jag smakade på Eclipse nya öl ”Wired” härom dagen och den är fantastiskt god på riktigt. I övrigt tycker jag att KISS gin var väldigt trevlig och god. Jag måste också närmna Sorcerers öl, vad den nu kan heta, den är väldigt bra. Vi hade förstärkning av Peter på gitarr från Sorcerer när vi spelade live.

Vilket är det bästa tyska klassiska hårdrocksbandet? Scorpions, Accept, Helloween eller något annat?

Då säger jag absolut Accept av de jag kan komma på. Det är den här enkla råheten jag gillar. Vi körde ”Restless And Wild” för ett tag sedan. Då får man skrika på.

Twisted Sister eller W.A.S.P?

W.A.S.P absolut. En av mina absoluta favoritsångare någonsin är Blackie Lawless. Han har en jävla leverans och en sådan nerv.

Richie eller Yngwie?

Yngwie skulle jag säga. Det är väldigt fint och bra och snabbt, skratt*

Vilket är tidernas bästa Heavy metal album?

Det är svårt för att när jag upptäckte metal så var det första albumet som jag verkligen fattade att det fanns något annat som var helt fantastiskt Metallicas ”…And Justice For All”, så känslomässigt är det en platta som sitter djupt inom mig. När man lyssnat mer på musik så kan man ju värdera det lite bredare och tänka på ett annat sätt, men jag skulle nog ändå säga att den för mig personligen gör att jag blir jävligt glad och får mycket energi. Den är grunden för mig in i metal. Jag var helt fast i den och kunde lyssna hela dagarna på den. Man blev lite besviken sedan när den svarta plattan kom och alla i klassen sade ”Metallica är bra”, skratt*

Som avslutning undrar jag om du vill rekommendera något till Rocknytts läsare, förutom att lyssna på Knights Of The Realm då såklart. Det kan vara musik, en film, en bok, ett lifehack, eller något helt annat!

Jag jobbar ju med grafisk design och rörlig 3D grafik. Det är inte på något sätt nytt, men bland det bästa jag sett är en serie som jag tror heter ”Love, Death and Robots” som finns på Netflix. Ett oerhört spännande projekt. Jag tror det är David Fincher och någon annan som fått en säck med pengar som de delat ut till olika produktionsbolag där de sagt gör det bästa ni kan, typ. Det är cutting edge animation I olika stilar. De har fått olika stories och det är helt fantastiskt. Det kan jag rekommendera bara för att vara lite avig och gå utanför musikens gränser, skratt*

Knights Of The Realms självbetitlade debutalbum finns ute nu!

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT