VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
arc-angel-harlequins-of-light-2013

Jeff Cannata (Arc Angel): En trettio år gammal milstolpe får äntligen sin uppföljare

10 Shares

arc-angel-harlequins-of-light-2013
1983 var året då enligt många en platta kom ut som skulle få stor betydelse för AOR-scenens utveckling.


Projektet och skivan släpptes under namnet ARC ANGEL. Hjärnan bakom detta alster var proggbandet JASPER WRATHs gamle slagverkare JEFF CANNATA som i slutet på sjuttiotalet bestämde sig för att sadla om till att endast skriva musik och producera egna plattor i ALAN PARSONS PROJECT-anda då han tröttnat på att ständigt ligga ute på vägarna. ARC ANGEL blev kritikerrosad, både i press och hos åhörare, och det var många som med spänning väntade på en uppföljare. Det var en väntan som visade sig vara förgäves.


Nu trettio år senare dyker det plötsligt upp en uppföljare vid namn HARLEQUINS OF LIGHT och Rocknytts Sven Mörén ringde upp den kanadensiska multiinstrumentalisten för att höra sig för om vad som hände med den tilltänkta uppföljaren på åttiotalet och varför det efter trettio långa år helt plötsligt dyker upp ett nytt album under namnet ARC ANGEL.

Det är trettio år sedan det första ARC ANGEL-alstret såg dagens ljus. Nu kommer ett nytt vid namn ”Harlequins of Light”. Det första albumet såg alltså dagens ljus 1983, blev en succé och anses idag som en riktig kultklassiker. Varför kom inte uppföljaren redan på åttiotalet?

Jeff: Det som var ämnat att bli ARC ANGELs andra platta var ”Images of Forever” som kom ut 1988. Nu blev det alstret lite annorlunda om vi ser på det rent musikaliskt. Det är trots allt fem år mellan dessa alster och musikklimatet hade förändrats en del under åren. ”Images of Forever” blev mer elektronisk i sin framtoning, vilket var den huvudsakliga anledningen till att det inte blev ett nytt släpp under namnet ARC ANGEL, utan att det istället blev min första soloplatta.

Men varför ett nytt ARC ANGEL-album nu? Är det för att fira de trettio år som gått sedan den första plattan såg dagens ljus?

Jeff: Om jag ska vara ärlig så blev det aldrig till en medveten handling när det gällde ett nytt album efter trettio år prick. Det hela började med att jag skickade in nya demotejper till skivbolaget (Frontiers Records). Materialet som jag skickade över var ämnat för ett nytt CANNATA-alster, men när de hade lyssnat igenom materialet hörde de av sig och gav mig frågan ”Varför inte släppa detta under namnet ARC ANGEL då materialet skriker åttiotal?”. Jag tänkte ”Varför inte”, det är ändå trettio år sedan det första alstret såg dagens ljus så bring it on.

Omslaget på ”Harlequins of Light” inhyser en mäktighetskänsla delux. Vem ligger bakom detta konstverk?

Jeff: Han heter GEORGE GREEN. Han härstammar från Ryssland, men flyttade hit till Kanada för ett antal år sedan. Vad jag letade efter när det gällde omslaget var ett surriallistiskt konstverk. Jag råkade bara springa på hans arbeten av en ren slump och föll direkt för hans känsla när det gäller att fånga in vissa detaljer i en monumental målning. Vi började föra en konversation där jag bad honom göra ett arbetsprov till min musik. När vi så möttes upp igen för att se slutresultatet så blev jag oerhört nöjd med det han presenterade. Det roliga i det hela var att det han presenterade var inte det som blev det slutgiltiga omslaget, utan av en ren slump så beskådade jag den slutgiltiga målningen uppsatt på väggen och jag föll pladask.

Texterna på plattan skriker metaforiskt betonande. Vad har du att säga om texterna rent generellt?

Jeff: Metaforiskt är det så till den milda grad och därför tror jag att det är bättre att lyssnaren får bilda sin egen uppfattning och tolkning utav det hela. Visst skulle jag kunna sitt här och förklara lite mer djupgående för dig, men jag tror att texterna skulle förlora sin individuella innebörd om jag avslöjar för mycket. Jag tror att det bästa är att lämna tolkningar och analyser utav texterna till någonting individuellt hos lyssnaren.

Finns det några turnéplaner för projektet?

Jeff: ARC ANGEL är ett studioprojekt, vilket det även var 1983. Likna det hela med ALAN PARSONS PROJECT. I stort sett lade jag av med turnerandet i slutet på sjuttiotalet för att endast satsa på att skriva musik ämnat för skivsläpp. Nu är jag just i sluttampen på att färdigställa en musikvideo till låten ”Harlequins of Light” som kommer att bli oerhört visuell att beskåda. Men det är lite roligt att du ställer frågan. Om vi går tillbaka till 1983 då den första plattan såg dagens ljus så hade det varit en omöjlighet att sätta upp en liveshow där musiken hade kommit till sin rätt. Idag skulle det vara möjligt att genomföra en ARC ANGEL-konsert. Tekniken och utvecklingen inom multimedia har gått framåt med stormsteg och jag älskar verkligen hela den biten då man idag i och med detta verkligen kan uppfylla sina konstnärliga drömmar. Jag har faktiskt en vision om att sätta upp om så bara ett enda framförande med ARC ANGEL med filmtema, videokonst och lasereffekter och andra visuella ting. Om detta någon gång skulle träda i kraft så skulle det bli någonting som aldrig skådats på en rockscen.
{youtube}gln_-MQ10VI{/youtube}

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter