VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
harem scarem band

Harry Hess (Harem Scarem): Vi visste att det skulle bli till en krävande process

0 Shares

harem-scarem-band
Året var 1993 och begreppet Hair-Metal, som fyllt alla bombastiska arenor runt om i världen, började på att se sitt bistra slut.Året innan den nytillkomna grung-vågen raderat ut nämnda genre med marken kom Kanadensarna HAREM SCAREM ut med sitt andra alster vid namn MOOD SWING. Plattan anses än idag som en milstolpe inom genren. I och med grungens intrång beslöt sig bandet för att musikaliskt sadla om helt för att överhuvudtaget ha en chans till överlevnad.


2008 släppte bandet sitt sista alster, HOPE, för att sedan kasta in handduken helt och hållet.

Men nu är HAREM SCAREM åter tillbaka i rampljuset med en nyinspelning vid namn MOOD SWING II som även innehåller tre nyskrivna låtar i samma anda som de elva klassiska ursprungsspåren.

Rocknytts Sven Mören fick sig ett snack med bandets frontman HARRY HESS, en intervju som handlar om en era som blev till en enda stor Hollywoodsaga fram till det bittra slutet 1994. Den handlar även om hur man gör tjugo år gamla låtar till någonting nytt och fräscht utan att tappa den gamla nerven.

HAREM SCAREM är åter tillbaka efter upplösningen 2008. Denna gång är det inte en nya platta i dess rätta bemärkelse utan en nyinspelning av ert klassiska album ”Mood Swing”

Harry: Stämmer bra det! Vi är oerhört glada att det är över. Det har varit en hel del jobb med att färdigställa plattan. Vi visste innan vi startade hela processen att det skulle bli en hel del arbete eftersom vi verkligen ville anamma allt och lite därtill som inhyser originalutgåvan. När vi väl satte oss ner för att lyssna igenom den ursprungliga utgåvan så märkte vi att det fanns så många detaljer som vi inte hade lagt på minnet vilket gjorde förberedelserna än mer krävande. Sedan kom vi till ett dilemma där vi inte ville följa ett manus alltför slaviskt samtidigt som vi ville anamma det gamla soundet fast med en ny och uppfräschad ton i det hela. Hur som helst så är vi oerhört glada och nöjda över det slutliga resultatet. Vi hoppas att så många som möjligt ska tycka om det vi åstadkommit.

Ur mitt personliga perspektiv tycker jag att det är framförallt gitarrerna som lägger tonen på de nya versionerna vilket automatiskt genererar till att ljudbilden som helhet blir till det tyngre.

Harry: Exakt! Jag menar att även om vi går bakåt tjugo år i tiden så är ju alltid syftet med en nyinspelning att det ska låta uppfräschat samtidigt som låtarna inte får tappa sin ursprungliga nerv. Samtidigt har vi insett hur viktigt det är att framföra dessa gamla låtar på ett klassiskt vis utan att det ska låta coverband över det hela. (Skrattar). Jag tror att vi idag är kapabla att anamma det gamla uppblandat med någonting nytt och fräscht. Vi visste att det skulle bli svårt när vi väl började att spela in plattan, men jag tycker att vi har gjort ett väl utfört jobb. Fan! Låtarna har tjugo år på tapeten, låtar som fått nytt liv och visar att de håller måttet även idag.

Plattan innehåller även tre stycken helt nya spår som är skrivna efter de klassiska elementen. Blev detta till en krävande process, att sätta sig ner och skriva nya låtar som skulle anamma det klassiska soundet då HAREM SCAREM efter den andra plattan radikalt bytte sound, ett sound som bibehållits de senaste tjugo åren?

Harry: Om jag ska vara ärlig så kom dessa utav sig självt då allting kring dessa låtar skedde först efter att vi blivit färdiga med de nyinspelade låtarna. Men när vi väl började att arbeta med dessa låtar lovade vi varandra att vi skulle utesluta tänket gentemot vart HAREM SCAREM har stått musikaliskt genom åren. Vad vi visste var att det skulle vara tunga gitarrer som levererar insmickrande riff, uppblandat med starka sångmelodier som levererar en refräng där alla kan stå och sjunga med. En annan viktig del i det hela var att de nya låtarna skulle smälta in med det gamla materialet. Känslan av att härstamma från en och samma platta skulle vara påtaglig nu när de gamla låtarna i och med nyinspelningen fått en tyngre och lite mörkare framtoning. Det intressanta i det hela är att plattan som kom efter ”Mood Swing”, som var ”Voice of Reason”, blev till en radikal förändring i det musikaliska. Den var ljusår mörkare och tyngre än föregångaren, vilket vi fick oerhört mycket kritik för när det begav sig. Många tyckte att den saknade melodierna från de två första alstren och att den inte inhyste en tillstymmelse till en glad stämning (skrattar). Men då får vi tänka på att ”Voice of Reason” såg dagens ljus 1995 då grungen stod på topp och därav kanske den stora anledningen varför plattan blev som den blev. Ur detta perspektiv blir de tre nya låtarna än mer intressanta då de ger en stark indikation på hur HAREM SCAREM hade låtit om vi valt att stanna kvar i samma fotspår som de två första släppen, inbakat i en kompromiss i dåtidens tyngre och mörkare sound.

Var det endast den stundande grunge-vågen som blev till Voice of Reasons radikala förändring i det musikaliska eller fanns det även andra faktorer inblandade?

Harry: Visst fanns det fler faktorer som spelade in. Om vi ser rent generellt på det hela så skilde vi oss ganska markant gentemot övriga hair metal-band då de flesta utav dessa helt och hållet kastade in när grungens intrång var ett faktum. Så blev inte fallet för oss då vi redan från begynnelsen var ett band där vi lovade varandra att inte vara rädda för att prova nya idéer. Om man ser över HAREM SCAREM och hela dess diskografi så har vi varit inne och nosat på allt från det mörkaste till i stort sett renodlad pop. Därav föll det sig naturlig att vi efter andra plattan kände att det blev naturligt att gå vidare. Samtliga i bandet kan referera till en rad olika typer av influenser och vi fann gräddan ur grunge-vågen som oerhört inspirerande med band som ALICE IN CHAINS, SOUNDGARDEN och andra större akter i genren. Chris Cornell har alltid frambringat tårar hos mig så fort jag hör honom sjunga. Men om vi ska göra en slutkläm på mitt svar har HAREM SCAREM, oavsett vilken genre vi varit inne och nosat på, varit att hela tiden skapa musik med starka sångmelodier. Ta ”Enter Sandman” med METALLICA. Det är en superb låt som har ett starkt doftande mörker i sitt sound. Men i och med att  låten levererar oerhört starka melodier så accepterar den breda skaran utav lyssnare det mörka i låten. Så oavsett vilken framtoning vi har för stunden så blir alltid slutkontentan att låten ska leverera starka melodier som etsar sig fast i folks hjärnor.

För närvarande är bandet en trio där PETE LESPERANCE både står för gitarr och bas på den nya plattan.

Harry: Stämmer bra det. När vi bestämde oss för att återförena bandet var det i första läget endast ämnat för att spela live. Sedan när vi kom till skedet där en ny platta började på att diskuteras var vår dåvarande trummis sedan många år tillbaka CREIGHTON DOANE helt och hållet med på noterna när det gällde att spela in en ny platta. Men under inspelningen  började han att skapa en massa konflikter av olika grad vilket slutade med att han fullföljde plattan, men lämnade bandet direkt efter att inspelningen fullbordats. I nuläget är vår originaltrummis DARREN SMITH tillbaka på pallen och på bas kommer vi att ha en inhyrd basist när vi är ute och spelar. Med andra ord kommer det att se lite annorlunda ut när det gäller vilka som spelar på skivan jämfört med vilka som kommer att ligga ute på vägarna.

I och med nyinspelningen med tre nya låtar, kan vi vänta oss ett nytt fullängdsalbum med det klassiska soundet?

Harry: Det är lite roligt att du nämner det då jag och Pete under de senaste veckorna pratat just om detta. Att vi kommer att göra en ny fullängdsplatta är det ingen tvekan om. Om vi ser tillbaka på HAREM SCAREM under större delen av dess karriär så är det jag och Pete som ar stått för låtskrivandet och dylika saker. Så var det även på den tiden som omspänner de tre första släppen. Det var vi som skapade embryot till låtarna, det var Pete och jag endast som spelade på i stort sett samtliga demotejper för att sedan presentera det hela för de övriga i bandet. Vi bestämde till och med hur vissa trumfills skulle vara, hur basen skulle gå i vissa partier. så är det även på nyinspelningen av ”Mood Swing”. Det är jag och Pete som tillsammans har gått igenom varenda millimeter på samtliga låtar från originalet för att bestämma vilka partier som än idag känns relevanta kontra vika som vi anser nödvändigast att ändra i. Så, för att svara på din fråga om ni kan förvänta er ett nytt album med det klassiska soundet så blir mitt svar att det är jag och Pete som stått för allt det kreativa genom åren när det gäller det musikaliska och så kommer det att förbli. Sedan får vi se för stunden var vi ligger rent känslomässigt när det gäller hur det nya materialet kommer att låta.

Kan vi förvänta oss en turné på plattan?

Harry: Vi kommer att ha en liten premiär här i Toronto inom kort. Sedan startar en USA-turné i september där Chicago blir den första anhalten i september månad. Sedan startar vi en Europaturné i oktober med Storbritannien som startfält för att sedan ta oss an övriga Europa där Sverige är inplanerat den 1:a november om jag inte minns helt fel.

Har jag fel om jag säger att detta kommer att bli det första Sverigebesöket någonsin för HAREM SCAREM?

Harry: Det har du alldeles rätt i. Om jag talar för mig själv så blir det för andra gången jag besöker ert land då jag var där som privatperson för tre år sedan. Jag ser verkligen fram emot att få komma och spela i Sverige då ni är kända för er hängivenhet till musiken, -både som fans och utövare. Jag hoppas att ni även kommer att uppskatta ett besök av HAREM SCAREM.
{youtube}6K6oXtfjP0I{/youtube}

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter