VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
Osukaru-band-2013-blindfoldead-international-copyright

OSUKARU: Bruce Wayne skulle kunna få spela piano på nästa skiva

21 Shares

Osukaru-band-2013-blindfoldead-international-copyright
Svenska OSUKARU är sedan ett par veckor tillbaka med sitt andra album och en nästintill helt ny banduppsättning. Rocknytts Janne Mattsson tog sig en pratstund med OSUKARUs ledare och starke man Oz Osukaru (gitarr och synt) för att ta reda på lite mer om arbetet med det nya albumet “Triumphant” samt vilket instrument som Batman är en hejare på.

Kan du först berätta lite om dig själv?
– Oj! Du öppnar med en av de svåraste frågorna att ge svar på, haha! Jaja, jag skulle väl kunna säga att jag är en smått överkreativ drömmare som gör mitt allra bästa för att förverkliga vad som sker inombords inuti mig. Jag älskar att skapa och inspireras av konst, såväl visuell som musikalisk.


Det var därför du bildade OSUKARU?
– Precis. Idén till bandet föddes efter en USA-tripp 2009. Första upplagan med den tillhörande debutEP’n “GBG2LA” såg dagens ljus redan år 2010. Sedan dess har diverse medlemsbyten ägt rum och varje upplaga finns bevarad i ett efterföljande släpp, “Never Too Late” (EP, 2011) och “Salvation” (album, 2012). Strax efter sistnämnda platta så splittrades Osukaru för en kort period för att sedan återuppbyggas, men nu med några extra finesser såsom dubbla gitarrer, en fast saxofonist och två sångare.

Så det är en helt ny uppställning du dragit ihop nu?
– Precis! Dagens uppställning består av mig (gitarr och keyboards), Fredrik Werner (sång och gitarr), Cecilia Camuii (sång), Jens Björk (saxofon), Adrian Lopez (piano och keyboards) och våra två avbytare på trummor, Axel Ryberg samt amerikanen Ryan Coyle. Osukaru har näst intill ständigt haft roterande medlemmar, men det har aldrig varit tanken. Efter släppet av “Salvation” fick jag nog och behövde en time-out för att hitta folk som delar min vision och verkligen vill satsa fullt ut. Under resterande månader av 2012 så byggdes Osukaru upp igen från grunden -förutom Ryan som varit min vapendragare genom alla byten och släpp. På sätt och vis ser jag det här som ett nytt band då vi nu jobbar mer som ett band än som ett projekt, vilket vi gjorde förut. Vi har en fantastisk kemi och allt känns riktigt bra! Vårt nya album “Triumphant” som släpptes i slutet av förra månaden genom skivbolaget City of Lights Records tycker jag är ett bevis på det.

Men hur funkar det med att ha en trummis och vapendragare som bor i USA?
– Det har ju givetvis sina ups and downs då det komplicerar både ett och annat. Men Ryan fungerar mer eller mindre som ett bollplank, låtskrivarpartner och studiomusiker i dagsläget medan Axel står för trumspelet på scen när vi spelar live. På nya skivan “Triumphant” delar de på trumpallen och spelar på cirka hälften av skivan var.

Vad jag förstått har vi till viss del Batman att tacka för ert nya album “Triumphant”?
– Ja, på sätt och vis är det märkligt nog så. Christopher Nolan, som regisserade The Dark Knighttrilogin, inspirerade mig till att återuppbygga bandet från grunden på samma sätt som han återuppbyggde legenden om Batman med “Batman Begins” (2005), “The Dark Knight” (2008) och “The Dark Knight Rises” (2012). Sedan har jag ett oerhört stort intresse för Batman som karaktär vilket gjorde att jag förälskade mig i hans trilogi på en mer eller mindre fanatisk nivå.

Intressant. Själv är jag lika såld på trilogin jag med men jag älskar också Tim Burtons båda bidrag “Batman” (1989) och “Batman Returns” (1992).
– Jag håller med. Jag känner också samma sorts passion för Tim Burtons båda filmer.

Avspeglar sig Batman i någon av låtarna?
– Haha, nej tyvärr. Det är mer helheten och en svag underton i omslagskonceptet som andas Batman.

Om vi spinner vidare på ämnet, om Batman vore musiker, hade han då fått spela på skivan och vad hade han då spelat?
– Hahaha oj! Vilken underlig fråga. Jag har faktiskt inte ens tänkt i de termerna, men jag är rätt så säker på att hans alter ego Bruce Wayne är en stabil pianist så det är väl det instrument han i så fall skulle få gästa på skivan med.

Vad jag ser i det imponerande skivhäftet är du mån om ett albums helhet?
– Absolut! För ett album så är det musikaliska och det visuella en helhet som skall gå hand i hand. Jag ser en skiva som ett konstverk och det man ser med ögonen skall förtydliga och representera det man hör. Likaså skall det ge samma effekt i motsatt ordning. Då jag även är en visuell artist och skapar all grafik och fotokonst på våra släpp ger jag detta lika mycket fokus och omtanke som jag ger musiken. Jag är därför personligen inget större fan av digital distribution även om jag givetvis inte har något emot den. Jag älskar helt enkelt att ha en fysisk produkt i min hand som jag kan ägna mig åt ett tag framöver.

Kan du ge några exempel på skivor som har hela paketet, det vill säga fantastisk musik, grymt skivomslag och en perfekt booklet?
– Oj! Som har allt detta menar du? Givetvis är ju Iron Maiden en kandidat då jag i yngre dagar kunde stirra mig blind på deras omslag medan jag lyssnade på musiken och försvann in i en fantasivärld där jag kunde vara mig själv. Samma sak gäller många av Meat Loaf’s släpp så som hans “Bat Out of Hell”- trilogi, där tvåan definitivt satte sina klor i mig, både vad gäller musiken samt dess visuella konst. Även vissa av dagens så kallade rock och metal “operor” syr samman ett fantastiskt helhetsintryck där man kan fly in i deras värld för en stund.

Vad väntar härnäst för OSUKARU?
– Tro det eller ej men vi är redan tillbaks i studion. Mer än så säger jag inte. I övrigt skall vi spela på Brewhouse i Göteborg den 17 augusti under Kulturkalaset. Ni är alla givetvis välkomna!

Foto: © Blindfoldead International
Hemsida: www.osukarumusic.com
Facebook: https://www.facebook.com/osukarumusic

 

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter