VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
DankoJones - PhotoCredit - CalleStoltz - 2

DANKO JONES: Professionell fiskare, det skulle vara min hobby

5 Shares

DankoJones - PhotoCredit - CalleStoltz - 2

En festival-line up känns sällan komplett om inte en viss kanadensisk trio med en viss frontman finns med på affischen. Så när Bråvalla Festival gick av stapeln i Norrköping för två veckor sedan, var DANKO JONES givetvis en av akterna som gick att se.

Trions basist John “JC” Calabrese tog sig tid att prata med Rocknytts Sebastian Norling Rauhala och Christian Larsson. Det blev snack om bandets SPINAL TAP-aktiga otur med trummisar, musiknörderi och fiske. 


Okay, JC. Vad har ni i bandet gjort sedan ni släppte senaste skivan “Rock And Roll Is Black And Blue”?
– Tja, det har varit mycket turnerande. Vi började i år med att turnera i Australien, Europa, sommarfestivaler… och så har vi varit i USA med VOLBEAT också. Och vi kommer att dra tillbaka till USA i augusti-september, så det är mycket turnerande som vanligt.

Som vanligt i DANKO JONES-lägret, kan man säga?
– Ja, precis!

Angående skivan, så tycker jag personligen att det är en av de mest varierande skivorna ni har gjort. Jag menar, som på låten ‘I Believed In God’ så använder ni en gospelkör. Hur kom ni på den idén?
– Tja, sången liksom bad om det så det hände bara. En vän till vår producent Matt (DeMatteo, producent, förf. anm) kände några sångare och vi tänkte att det skulle vara coolt. Matt spelade orgeln på låten och alla kände att göra en sång med det stuket var rätt grej att göra.

{youtube}iLjwYpyGDZI{/youtube}
Det var också er första skiva med nya trummisen Atom Willard. Hur har det funkat med honom i bandet?
– Tja, han är långt bort, han bor i Los Angeles (skrattar) medan vi bor i Toronto så det är lite klurigt. Men under inspelningen så funkade det bra.

Var spelade ni in då?
– I Toronto. Vi bor ju i Toronto och bandet är ju ett kanadensiskt band.

Så Atom reste till Toronto för inspelningen?
– Ja, precis!

Vad har han bidragit med till bandet och till låtskriveriet?
– På denna skiva så skrev vi tre mycket tillsammans, vi jammade fram mycket av det. Så när vi skulle göra skivan så var Atom väldigt fokuserad på sina trumdelar, han visste exakt vad han skulle göra. Vi hade skickat grejer mellan varandra via nätet. Vi gick in med målet att inte vara i studion för länge.

Men ni valde inte att behålla delarna han spelat in och skickat?
– Oh nej nej, du måste spela in ordentligt! Man gör bara förproduktion innan inspelningen.

Det blir inte samma sak? Det låter bättre när ni är “tre snubbar i studion”?
– Nej, det låter inte på samma sätt. Du får ordentliga mikrofoner, inte de som är i en laptop (skrattar)!

Har bandet förändrats på något sätt sedan Atom gick med?
– Inte så mycket, faktiskt. Det är bara avståndet som är lite av en finne i röven eftersom han bor där och vi i Toronto. Men annars är det i stort sätt samma band. Danko är fortfarande Danko!

Han kommer inte flytta till Toronto?
– Tror inte det, han är en dedikerad amerikan (skrattar). Och vi lämnar inte Kanada, vi älskar att bo där. Och vi älskar att komma till Sverige! Det är som vårt andra hem.

Ja, varje år kan du alltid se minst en-två DANKO JONES-konserter i Sverige.
– Definitivt! Vårt skivbolag är ju från Lund, så vi kommer alltid tillbaka till Sverige.
DANKO 2 320

Ni verkar ha lite otur med trummisar. Om du räknar bort Atom, så har ni haft fem trummisar under hela karriären.
– Ja, jag tror faktiskt det är sex stycken! Sex stycken på 16 år, det är en ny var tredje år. Vet ni vad det beror på? Ingen kan hålla jämna steg med mig och Danko, det är därför!

Och det var ni två som startade bandet från början?
– Ja och det har alltid varit vi två. Vi har gått genom eld och vatten och så. Vi får se, vi kanske gör så att vi turnerar två-tre år på raken så vi får en ny kille snart (skratt)!

Har låtskrivararbetet varit densamma eller ändrats under åren?
– Det har ofta varit jag och Danko som suttit ner, kommit på skelettet och sedan fortsatt därifrån. Den här gången så hade Atom lite mer input, men det har nästan alltid varit så. “Below The Belt” var det bara jag och Danko som gjorde helt och hållet; vi satt ner i ett rum, sa “okay, så här gör vi, nu kör vi, nu är vi klara”. Och så kom vi tillbaka några gånger, tills vi kände oss trygga nog med låten för att gå in i studion och fixa det.

Är det som en “process” för dig?
– Du vet, det är något som du måste göra varje dag och behandla det som ett jobb. Jag tror inte att det finns något som ” vänta på kreativa juicer”, jag tycker att det är typ bullshit (skrattar). Om du lägger ner tiden, så kommer bra saker att hända och så är det med allt. Om du lägger ner tid på “Halo”, så kommer du bli riktigt bra. Spelar du “Halo” bara då och då, så kommer du suga (skrattar)!

Det är inte som att du vaknar mitt i natten med en idé och så sätter du dig och skriver ner det?
– Nja, du måste nästan lägga disciplin på dig; “okay, jag kommer att göra att avlägga så här mycket tid för att göra detta”. För i slutet av dagen så är jag lycklig, Danko är lycklig… det här är vårt jobb! Och när du får behandla det med respekt och lägga ner tid, så ser du hur det blir. Om du kommer till det tillfället då börjar tänka “åh, jag kan spela det och det” och inte lägger ner arbete i det, då blåser du publiken och dig själv.

Hur länge har det här varit ditt jobb då?
– Jag har spelat i bandet i 17 år, så jag har inte gjort så mycket annat (skrattar)!

Haha! Inget vanligt “nio till fem”-jobb” innan?
– Nej, eller ja. I början under några få år jobbade jag deltid här och där, men sedan dess har jag bara gjort det här. Men ja, jag skulle inte ha något emot att vara en professionell fiskare. Det skulle vara min hobby!

Det låter behagligt!
– Ja, gör det inte det? I Kanade och i Sverige så kan du göra det, speciellt så är års.

Brukar ni hänga med varandra utanför bandet?
– Nej, vi ser varandra tillräckligt (skrattar)! Det är inte riktigt “låt oss dra till Maldiverna tillsammans!”. Vi träffar varandra rätt mycket, mest jag och Danko eftersom vi bor i samma stad. Ibland går vi ut på konserter ihop. Men livet på vägen är alltid “gå, gå, gå”. Nu senast var vi i Stockholm i tre dagar och sågs några gånger för att äta middag. Och ja, vi är fortfarande vänner efter alla dessa år (skrattar)!

Du nämnde att ni skulle turnera till september, vad händer efter det?
– Vi ska kanske göra en turné i Skandinavien, sedan ska vi nog ta en liten paus från Europa på ett år kanske. Kanske göra en eller två spelningar. Och sedan arbeta på några grejer som vi har på gång, en av dem är även att börja skriva på en ny skiva för att det är så man måste göra, och lite andra projekt som vi har på gång.

Har ni redan påbörjat det?
– Ja, jag och Danko har lite idéer redan nu som kokar. Vi har till och med pratat om att göra ett omslag och allt möjligt. Det är bra!

Ni har siktet framåt.
– Väldigt framåt! Vi tittar på en release för 2015.

En del band släpper studioalbum med bara covers. Är det något ni funderat på det?
– Ja, vi skulle älska att göra det! Det skulle vara roligt, med en liten twist på dem.

Vilka låtar skulle det vara då?
– Vad som helst! Så länge det går att göra ett avtryck på den som är DANKO JONES, så kan jag vad som helst. Du vet, det finns bara “musik”, allt är bra musik. Om du gillar det så är det bra, gillar vissa inte det så är det bara strunt samma.

Så länge ni i bandet gillar det, så går vad som helst.
– Ja, vi kan göra allt från THE CARDIGANS till EMPEROR. Varför inte?
JC 320

Danko är väldigt känd för sin kärlek till metal, han skriver till exempel i Close-Up Magazine. Vilka är dina preferenser inom musik?
– Åh, jag är i stort sätt överallt! Jag lyssnar på allt från NACHTMYSTIUM till LYKKE LI. Nu idag så gillar jag att OFWGKTA spelar och KVELERTAK, WALKING PAPERS, STONE SOUR… jag vill väldigt gärna se EARL SWEATSHIRT idag, eftersom jag gillar hans grej.

Åh, han ställde tyvärr in spelningen.
– Gjorde han?! Tack för att du gav mig de dåliga nyheterna (skrattar)! Vad hände?

Jag tror han ställde in på grund av halsinfektion eller något (lunginflammation visade det sig vara, förf.anm.).
– Är det vad “för mycket festande” kallas? Kom igen, Earl (skrattar)! Jag såg för övrigt TYLER THE CREATOR förra veckan (rappare, som även är en del av hip hop-kollektivet OFWGKTA, som hoppade in för EARL SWEATSHIRT, förf. anm.), det var bra! Jag har hans nya skiva, jag är ett fan! Jag älskar det för det är rått och har mycket energi och ångest i sig. Jag såg OFWGKTA spela i Holland för två år sedan och de var fantastiska! Det är liksom ångest-grejen. Det är nästan som punkrock, men med en annan vinkel. Jag gillar råheten och vad de gör med den.

Ska du se några spelningar ikväll då?
– Jag vill se OFWGKTA eftersom jag älskar Tyler. Jag vill se WALKING PAPERS, KVELERTAK… förhoppningsvis hinner vi se NEUROSIS, för sedan måste vi dra tillbaka till Stockholm för att flyga till Finland imorgon. Det är nog det jag har planerat… och TIMBUKTU, eftersom han är en vän till oss. Vi kom typ hit för en halvtimme sedan, jag visste inte att EARL SWEATSHIRT hade ställt in (skrattar)! Men ja, det är i stort sätt över hela spektrat. Jag älskar musik och Danko också, vi konsumerar massor av det. Det finns så mycket bra musik där ute, du kan inte bara lyssna på samma grejer. Jag har alltid älskat att få höra ett nytt band och säga till andra “wow, har du hört det här?”, det är fortfarande spännande.

Danko gör mycket sidoprojekt, som spoken word-turnéer och sådant…
– Han gjorde en spoken word-grej förra året bland annat på Wacken. Nu så kör han en podcast, med gäster och sådant. Han gjorde en podcast med Dregen nyligen, vi träffade honom och snackade. Det är alltid trevligt att träffa Dregen, han är en god vän till oss.

Är du involverad i podcasterna?
– Jag bara hänger med honom då och då, jag är en av de slumpmässiga gästerna (skrattar).

Men har du några tankar på sidoprojekt av något slag?
– Nja, jag vill bara vara med mitt band. Jag älskar att vara med mitt band, that’s it. Jag älskar att spela musik och att fortfarande vara en “student of music” och spela. Jag vill bara gå och fiska, mannen! Om jag hade lite extratid, så skulle jag göra det.

Du kan ju passa på med det när ni tar ett sabbatsår från turnerandet.
– Nästa vecka ska jag faktiskt fiska, då kommer jag vara i Finland nära Kuopio. Så jag ska köra lite insjöfiske.

Om du jämför att spela på festival och att spela på klubb, vad föredrar du?
– En klubb är definitivt mer intim. På festivaler har du möjligheten att få se tonvis med band, som de vi snackat om idag. Det är positivt med båda. Den enda nackdelen jag kan se med en klubbspelning är ifall det inte är någon där, men även om det bara är en person så måste du spela. På en festival så har du tur för det är alltid mycket folk som kommer och du kan alltid vinna över en större publik.

Foto: Calle Stoltz (1), Christian Larsson @ Rocknytt.net (2,3)

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter