Dark Funeral Ahriman

Dark Funeral släpper nytt – “Detta måste vara det mest dynamiska och varierade album vi någonsin gjort”

Svenska black metal pionjärerna Dark Funeral följer upp 2016 års platta “Where shadows forever reign” med ett ännu obetitlat album i mars 2022. Jerry Prütz ringer upp bandets mastermind, låtskrivare och gitarrist Ahriman för att prata om låtskrivandet och den nya plattan.

Svenska black metal pionjärerna Dark Funeral följer upp 2016 års plattan “Where shadows forever reign” med ett ännu obetitlat album i mars 2022. Jerry Prütz ringer upp bandets mastermind, låtskrivare och gitarrist Ahriman för att prata om låtskrivandet och den nya plattan.

Det är en ovanligt nöjd Ahriman som svarar i andra änden på luren, där han sitter och drar upp riktlinjerna inför plattan och framtida turnéer världen över.

-Vissa dagar tycker jag att det jag gjort suger medan jag andra dagar tycker jag att att nya plattan är ett riktigt mästerverk. Men jag är väldigt nöjd och detta måste vara det mest dynamiska och varierade album vi någonsin gjort, säger Ahriman men poängterar att folkliga lär de nog aldrig bli.

-Jag har verkligen utmanat mig själv när det kommer till låtskrivandet och att få till både tyngd, sväng och snabbhet. Att tävla mot mig själv och det jag gjort tidigare är det absolut viktigaste då jag inte har några förebilder när det kommer till just att skriva låtar. Jag kan inte eller musikteori eller hur man sätter ihop en låt.

Ibland blir det lite svårt att förklara hur jag tänker för de andra i bandet men jag har lärt mig att öppna upp och släppa in andra. I slutänden blir det ändå bäst så.

Det är mycket att koordinera och styra upp nu. Dark Funeral är en internationell angelägenhet. Störst är man i USA och Sydamerika berättar Ahriman och förklarar detta på följande sätt:

-Jag tror att det har att göra med att många vill kasta av sig det religiösa ok man fått med sig sedan man var liten. Alla är välkomna på våra spelningar och jag tror även att gå på ett gig med Dark Funeral kan vara en rebellisk handling i mångt och mycket.

Vad ska plattan heta?

-Det är just det som är dagens quizfråga, skrattar han och fortsätter:
-Vi har många förslag och titlar vi jobbar med men just nu när vi pratar så är inget riktigt bestämt men det kommer att klarna under de närmaste dagarna. Det är på samma sätt med låtordningen vilket jag förr tyckte var lätt och självklart. Det är inte helt enkelt denna gång då vi har gjort ett ganska brett album och vill att första låten ska vara representativ för hela plattan, menar Ahriman.

Och era scenkläder då – kommer även de att förnyas?

-Var sak har sin tid, svarar Ahriman gåtfullt avslutningsvis.

Dark Funerals nya platta har producerats av Daniel Bergstrand (In Flames, Behemoth, Dimmu Borgir) och ges ut av Century Media / Sony Records i mars 2022.

Picture of Jerry Prütz

Jerry Prütz

Foto: Johnny Gustavsson
VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER