VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
poodles-band-2013

THE POODLES: Nya plattan är lite tuffare och lite mer hårdrock

47 Shares

poodles-band-2013
The Poodles släppte sitt nya album ”Tour De force” den 17 maj, deras femte i raden. De skapade dessutom den officiella VM-låten till hockey-VM 2013. Rocknytts Mårten Cederberg tog kontakt med bassisten Pontus Egberg för att även diskutera nya skivan och tankarna runt den – och om de är sportintresserade.

Nya albumet känns lekfullt och fyllt av spelglädje, stämmer det? Vad beror det på?
– Ja, det tycker jag stämmer. Jag vet inte riktigt vad det beror på, men jag kan gissa att det är en kombination av det faktum att vi har haft en paus på över ett år. Nu när vi träffas igen så har man hunnit sakna varandra lite grann och det känns lite nytt och fräscht och kul att spela ihop igen helt enkelt. Dessutom har vi lagt upp inspelningen lite annorlunda den här gången. Vi har helt enkelt spenderat betydligt mindre tid i studion och mycket mer tid i replokalen innan. Det tror jag har gjort att det har blivit lite mer livekänsla på låtarna, lite mer lekfullt och fyllt av spelglädje.


De orkestrala inläggen som var betydligt mer framträdande på föregångaren är också mer dämpade på detta släpp. Varför?
– Dels hade vi en vision att göra en platta med lite mindre pålägg och lite mer bas-trummor-gitarrkänsla. Sen handlar det ju självklart en hel del om låtarna. Låtarna på den här plattan hade kanske inte riktigt samma behov av den typen av inslag. Jag tror också att det till viss del är ett resultat av förarbetet vi gjorde. När grunderna väl var på plats kändes det inte som att det behövdes lika mycket av sådana pålägg.

Det känns som om ni är mer hårdrock än någonsin. Hade ni någon speciell tanke när ni skrev den nya skivan?
– Nej, egentligen inte. Jag tycker att vi hade ungefär samma fokus som vi alltid har när vi skriver till en ny platta, att skriva så bra låtar som möjligt. Det blev väl lite mer hårdrock den här gången och det har ingen av oss något emot. Det är nog också en kombination av att soundet på ”Tour De Force” är lite tuffare, lite mer hårdrock.

Kan dra klara paralleller till David Lee Roths solo album. Tycker du att det stämmer?
– Ja, i alla fall på en del låtar, absolut. Eat ’em and smile-plattan med David Lee Roth gick ju varm hemma på skivtallriken när det begav sig, så det är kanske inte så konstigt. Nu var det ju otroligt länge sedan man lyssnade på den. Kanske är dags igen.

Hur ser vårplanerna ut? Turné? Festivaler?
– Plattan släpptes den 17 maj och vi har redan startat turnérandet lite grann. Vi var nere i Spanien för två veckor sedan och skakade igång maskineriet. Det var fantastiskt kul, dels att komma ner och träffa fansen i Spanien igen och dels att lira ihop igen. Eftersom vi hade en paus under 2012 så var det mer än ett år sedan vi stod på scen tillsammans och det var otroligt kul. Men planerna framöver är väl att spela live i sommar, framförallt här hemma i Sverige. Sedan jobbar vi på att sätta ihop en sväng nere i Europa till hösten. Något oklart ännu, vi får se men något ska det bli.

Hur var det att spela in en låt åt landslaget i hockey till VM? Hur har responsen varit?
– Responsen har varit övervägande positiv tycker jag. Det verkar som att både rockfans och hockeyfans tycker att det är en bra låt och det är väl det som är poängen. Det är ju givetvis jättekul och en stor ära att få den här typen av uppdrag. Det är extra kul när det blir så bra som ”En För Alla För En” blev. Lite skoj också för oss att göra en låt på svenska. Det har vi ju inte gjort förut och det gör ju att den sticker ut ännu mer.

Den låten är en bonus på den fysiska skivan, men ändå så har ni gjort en video på den. Hur kommer det sig?
– Det handlar faktiskt helt enkelt om att Hockeyförbundet ville göra en video på låten. Vi hade givetvis ingenting emot att göra det och videon blev ju hur snygg som helst.

{youtube}MxUhHQKZRGs{/youtube}

Nya skivan har en svulstigare produktion än på tidigare skivor, vem är ansvarig för det? Blev den som ni tänkt er?
– Ansvarig för produktionen är Mats Valentin. Vi har jobbat ihop med Mats ett tag nu. Det här är den tredje plattan han gör med oss. Han var även producent på ”Clash Of The Elements” och ”Performocracy”. Det gör ju självklart att vi börjar känna varandra ganska bra vid det här laget. Han är nästan som den femte medlemmen i bandet. Han vet ungefär vad han kan förvänta sig och vi vet vad som förväntas av oss. Arbetsflödet går smidigt och snabbt helt enkelt. Skillnaden den här gången är att Mats även har mixat plattan, vilket han har gjort grymt bra. Jag vet inte riktigt vad jag hade tänkt mig men jag tycker resultatet blev kanon. Det känns piggt och fräscht, hårt och argt och svulstigt, allt på en gång.

Har inspelningen gått som planerat? Finns det någon berättarvärd händelse under resans gång?
– Inspelningen har flutit på väldigt bra. Den här gången hade vi väldigt tighta tidsramar. Helt medvetet hade vi satt upp deadlines så att vi hade en studioperiod på totalt sex veckor, inklusive mix och allt. Det är rätt mycket snabbare än vad vi har jobbat tidigare. Som jag nämnde tidigare har vi försökt att göra mycket av jobbet innan, i replokalen och det har nog också bidragit till att det har flutit på bra. Känns som ett vinnande koncept faktiskt.

Hur upplever du bandet The Poodles idag? Vad är största skillnaderna sedan starten?
– Det är ganska stor skillnad skulle jag vilja säga. Vi var inga duvungar några av oss när vi började med The Poodles. Vi hade alla hållit på i många år med musik på en professionell nivå, men vi har definitivt blivit än mer rutinerade och fått massor av mer erfarenhet av att jobba i musikbranschen sedan starten. Det plus att vi såklart känner varandra betydligt bättre, både på ett personligt plan och som musiker, efter all tid tillsammans på vägarna. Det gör skillnad.

Kommer vi se er i några andra stora publika arrangemang i år förutom Hockey-VM?
– Nej, inte vad jag vet nu i alla fall. Vi får se.

Är ni sportintresserade? Utövar någon av er någon? Vilka sporter finner ni intressantast?
– Nej, vi är inte överdrivet sportintresserade. Vissa av oss mer än andra givetvis. Personligen tycker jag det är jättekul att titta på sport när det är något stort evenemang, VM, OS eller något speciellt. Men jag kan inte påstå att jag följer någon sport eller hänger med i sport till vardags. Det är väl lite så att det helt enkelt inte riktigt finns tid för den typen av engagemang, för mig i alla fall. Man måste ju hinna rocka också, eller hur?

Har du något favoritspår på skivan och varför?
– Jag tycker att plattan har ett gäng riktigt bra spår. En del som fastnar direkt och en del som kanske tar lite längre tid men som växer. För mig känns det varierat men ändå med en röd tråd och soundet och känslan på hela plattan känns grymt. Om jag ska nämna några låtar så är det väl kanske Misery Loves Company, Viva Democracy, Shut Up! och Going Down.

Jämfört med tidigare alster, vad är den största skillnaden dem emellan?
– Det där är så svårt att bedöma själv. Självklart hör även jag att det är skillnader mellan våra skivor, men när man är mitt uppe i det själv så har man en benägenhet att tycka att det senaste man har gjort är det bästa. Om det får vila ett tag och man får lite distans till den här senaste plattan så är det lättare att göra en objektiv bedömning. En skillnad är ju att det är lite mindre av keyboards och pålägg av olika slag på den här plattan. Det är mer bas-trummor-gitarr än på tidigare alster och soundet är kanske lite hårdare och tuffare vilket jag tycker känns helt rätt.

Första singeln ”40 days and 40 nights” , hur kommer det sig att ni valde just den? Blir det en video till den med? Vet ni redan nu vilken som blir singel nummer 2?
– Vi hade faktiskt lite svårt att välja själva så vi skickade några låtar som vi tyckte var singelkandidater, varav ”40 Days” var en, till vårt skivbolag och promotionagenter o.s.v. och frågade vad de tyckte. Tillsammans kom vi fram till att ”40 Days” var den starkaste kandidaten. Det kommer nog tyvärr inte bli någon video till den låten och vad som blir nästa singel har vi inte bestämt ännu. Det finns ett par heta kandidater att välja mellan tycker jag.

Ni har synts under åren i de många stora mediala sammanhangen, t.ex. melodifestivalen och diverse underhållningsprogram och även till viss del i skvallerpress. Hur tror du det påverkar er ställning i den konservativa hårdrockssfären? Är det svårare för er att bli accepterade?
– Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om det. Jag vet ju att det finns en hel del hårdrockare där ute som tycker att vi är det töntigaste band som någonsin har funnits samtidigt som det finns de som tycker att vi är toppen. På det sätt som vi ibland har synts och syns i media tror jag säkert har påverkat uppfattningen om oss i negativ riktning hos många. Å andra sidan har det öppnat upp en hel del dörrar för oss som fortfarande skulle varit stängda annars. Så vad ska man göra? Det tråkiga är när fokus flyttas från det vi egentligen håller på med, nämligen musiken. Vissa kanske inte ens ger den en chans för att man redan har bildat sig en uppfattning om vad bandet är och hur det låter och det är ju tråkigt när det blir så tycker jag. Vi har i alla fall alltid försökt att göra det som vi själva gillar och det som känns rätt för stunden. Det är svårt att vara alla till lags, eller hur?

Ångrar ni något beslut under er pudelkarriär och i så fall vad?
– Hmmm, ja det är klart att det finns grejer som man i efterhand kanske känner att man hade kunnat göra bättre eller på ett annat sätt. Så är det ibland, att det måste gå undan och man måste ta snabba beslut och då blir det fel ibland. Sedan är vi dessutom fyra personer med fyra viljor i bandet och det som jag kanske tycker är ett felaktigt beslut kanske de andra tycker är toppen. Så är det att spela i ett band. Vi försöker se framåt i stället för att älta i saker som man kanske hade kunnat göra på ett annat sätt. Det blir bättre så. Har man tagit ett felaktigt beslut så får man försöka lära av det och göra bättre nästa gång i stället för att grotta ner sig i det som redan är gjort.

Tack Pontus för att du tagit dig tid och lycka till.

 

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter