VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
Kai Hansen Helloween

Intervju med Kai Hansen

0 Shares

Jag fick en pratstund med Kai Hansen från Helloween inför det stundande skivsläppet. Efter inledande strul med tekniken, där Kai först bad mig ringa upp igen om fem minuter och sedan hade dålig uppkoppling så vi genomförde intervjun med enbart ljuduppkoppling och inte via videosamtal som det var planerat, så var det en pratglad och mycket uppsluppen Kai som svarade på mina frågor.

Efter inledande småprat om bl.a väder, det regnade lika mycket hemma hos Kai i Slovakien som det gjorde här i Sverige vid intervjutillfället, gick vi vidare med min frågor om nya skivan, Gamma Ray och Helloween i största allmänhet.


– Hej Kai och tack för att du tar dig tid att prata med oss på Rocknytt. Hur står det till?

– Hej och tack. Allt är bara fint men jag hoppas på lite bättre och soligare väder.

– Ja det hoppas jag också på. Här i Sverige har det regnat i en vecka nu.

– Det är samma här i Slovakien där jag bor sedan några år tillbaka. Jag trivs väldigt bra här om bara vädret ville bli lite bättre.

– Jag har lyssnat på nya skivan ett antal gånger nu och jag måste säga att jag tycker den är riktigt bra.

– Åh tack. Det är riktigt roligt att höra.

– Om du får berätta lite om skivan. Vad kan fansen förvänta sig av den? Är det en traditionell Helloweenskiva eller vad tycker du om den?

– Det beror på vad du menar med en traditionell Helloweenskiva. Helloween har gått igenom så många olika eror och faser. Först var det Walls of Jericho-eran, sedan Keeper of the Seven Keys-eran och så Andi Deris-eran. Även med Andi har det varit flera faser så det är svårt att säga annat än att det är Helloween och låter som Helloween. Det är väl vad fansen kan förvänta sig. Det och att det är en väldigt varierad skiva. Allt är uppskruvat till elva och vi försöker inte följa några trender utan låter som Helloween och jag tycker samtliga eror från bandets historia finns representerade i soundet på den här skivan.

– Jag tycker som sagt skivan är riktigt bra och den är som du säger varierad. Där finns de långa låtarna och de kortare snabba låtarna.

– Ja det enda vi inte har är en ballad vilket inte gör mig någonting. Den obligatoriska balladen haha. Vi har faktiskt spelat in en ballad också men den kom inte med på skivan.

– Den enda låt du har skrivit som är med på skivan är Skyfall. Var det den enda låten du skrev eller hade du fler som inte kom med på skivan?

– Nej jag hade fler låtar och idéer men jag ville inte skriva “måla efter nummer låtar” så av olika anledningar kom inga fler av mina låtar med på den här skivan.  Det är bra låtar men de passade inte riktigt in den här gången. Jag kommer absolut använda dem senare i Helloween eller Gamma Ray. Några av dem lät enligt de andra för mycket som Gamma Ray eller helt enkelt enbart som Kai Hansen.

– Är det svårt att skriva låtar till Helloween och inte få dem att låta som Gamma Ray?

– Nej alltså jag fungerar inte så. Jag kan inte ens skriva en låt specifikt för ett av banden. Om jag skriver en låt så skriver jag en Kai Hansenlåt. Jag skriver låtarna på mitt sätt. Den enda gång jag gått utanför mina normala gränser var när jag skrev låtarna till mitt soloalbum XXX. Där försökte jag verkligen vidga vyerna och få det att låta lite annorlunda. Jag lyckades dock inte hoppa så långt utanför då det på något sätt ändå slutade med att det lät som Kai Hansen.

– När vi ändå pratar om dina låtar. Jag har en bekant som anser att Skyfall är den bästa låt du någonsin har skrivit. Håller du med om det?

– Jag skulle inte säga att det är den bästa men den är definitivt en av de bästa. Utan tvekan.

– Jag tycker den är riktigt bra och man behöver lyssna på tolvminutersversionen. Den är så mycket bättre än singelversion som har släppts.

– Absolut! Det är så det ska vara. Jag skrev den som en tolvminuterslåt så när man klipper ner den till sju minuter är det oundvikligt att det saknas bra delar av låten. På något sätt får man inte hela känslan i låten. Jag är väldigt nöjd med den långa versionen av låten.

– När ni skriver låtar till Helloween, oavsett vem av er som skriver den, hur går ni till väga för att bestämma vem som spelar vilket solo? Bestäms det direkt av den som skriver låten eller kommer ni fram till det vartefter under inspelningen?

– Vi skriver låten och att där och där ska det vara ett solo. När Andi skriver en låt skiter han fullständigt i solon och hans demos kan ofta sluta efter den andra refrängen och så är det upp till oss gitarrister att lägga till solon. När någon av oss gitarrister skriver en låt så är det givetvis vi själva som spelar alla solon på demon men har man ett band med tre sologitarrister så delar vi upp dem sedan. Självklart tänker man ibland att den här delen av solot är perfekt för Weiki och den här för Sasha och den här tar jag hand om själv. Så gjorde jag med Skyfall t.ex.

– När det gäller produktionen av skivan så är Dennis Ward involverad om jag är rätt underrättad.

– Ja det stämmer.

– Vems beslut var det att ta med honom? Var det ditt eftersom du jobbar med honom i Unisonic? Var det ett bandbeslut?

– Dennis Ward är en i gänget runt Helloween så det var inget svårt beslut att ta med honom. Hur det exakt gick till vet jag inte men jag är glad att han är med i arbetet med skivan. Det kanske var Charlie eller vårt management som föreslog det. Jag vet faktiskt inte. Det är bra att ha två producenter som stöttar varandra och hör saker på lite olika sätt. Jag och Kiske jobbar med Dennis i Unisonic och Andi var med i Pink Cream 69 tillsammans med honom så vi känner honom väl och han är en mycket bra producent dessutom. Han har en väldigt bra känsla för musik så föreslår han något kan man lita på att det kommer att låta bra.

– Jag tycker skivan låter riktigt bra men det ska så klart bli kul att höra den på skiva och inte bara streamad på datorn. Vinylen är beställd.

– Åh ok. Ja det är givetvis bättre att lyssna på en fysisk skiva och jag gillar vinyler. Det är kul att de kommit tillbaka så starkt. En CD är mer en slit och släng produkt medan en LP är något du samlar på och verkligen tar hand om. Jag kommer ihåg på den gamla goda tiden när man köpte skivor och verkligen satt och studerade omslagen.

– Ja det är verkligen en speciell känsla att stå och bläddra bland vinyler och sedan komma hem och lyssna på en för första gången.

– Ja en del vinyler är nästan heliga. Storleken på skiva och även omslagen som gör sig bättre på en LP än en CD. Jag vet inte hur många skivor jag köpt enbart baserade på omslaget utan att veta hur musiken skulle låta.

– Ja samma här. På 80-talet när man inte hade tillgång till något internet köpte jag mängder av skivor enbart baserat på omslaget. På tal om omslag. Omslaget på nya skivan är verkligen fantastiskt.

– Ja det är verkligen fantastiskt. Det kommer att göra sig bra på vinylen. Det är verkligen ett konstverk och jag har bett att få det tryckt i en ganska stor storlek så jag kan ha det inramat på väggen här hemma i vardagsrummet.

– När ni till slut bestämde er för återföreningen var det först bara planerat att bli en turné eller fanns det tanka på en fortsättning med en ny skiva redan från början?

– Låt mig säga så här. Vi började med turnén och tänkte att vi får se hur det går. Om vi kommer överens eller om det blir kaos. Givetvis tänkte vi alla på vad som skulle hända efter turnén och att vi nog skulle kunna spela in en skiva men vi ville inte bestämma något förrän efter turnén. Lyckligtvis har vi sammansvetsats till en enda stor lycklig familj så vi satte oss ner och pratade igenom det och alla var med på det så här är skivan nu.

– För mig som ett fan är det fantastiskt att se och höra er tillsammans igen.

– Det glädjer mig verkligen när jag hör någon säga det.

– Jag såg er faktiskt 1988 när ni turnerade med Iron Maiden och jag har väntat ända sedan dess på att ni skulle återförenas.

– Jag kommer ihåg spelningen i Stockholm. Bruce var förkyld och det var snacka om att ställa in spelningen så Bruce var på ett uruselt humör men de lyckades genomföra den. Det var en rolig turné och allt gick bra för Helloween. Jag kommer ihåg att det var kallt i arenan i Stockholm eftersom det är en ishall.

– När vi ändå pratar om gamla tider. Ångrade du någonsin att du lämnade Helloween?

– Faktiskt inte måste jag säga. Vid några tillfällen har jag ångrat att jag inte haft tillgång till namnet Helloween för mitt band men inte mer än så. Då skulle vi ha sålt fler skivor haha. Bortsett från det har jag inte ångrat det. Jag såg ju vad de gick igenom efter att jag lämnat och jag är glad att jag slapp vara med om det. De gick igenom svåra tider så för mig var det helt rätt beslut.

– Har du några planer på att släppa en nya skiva med Gamma Ray framöver? Givetvis förstår jag att Helloween är högst prioriterat för tillfället.

– Ja Helloween är högsta prioritet nu. Jag måste göra det fullt ut så Gamma Ray ligger lite på is just nu men jag tycker inte riktigt om att jag har övergett de andra killarna i bandet även om de givetvis förstår varför jag gått med i Helloween igen. Om man ska hitta något positivt med corona så har jag fått tid över även för Gamma Ray så vi håller faktiskt på och jobbar på en ny skiva. Förhoppningsvis blir den färdiginspelad i år och släpps någon gång under 2022. Jag vill inte bara låta Gamma Ray självdö. Det vore verkligen synd då bandet gjort så många bra låtar genom åren.

– Sjunger du själv på nya skivan?

– Jag och Frank delar på sången. Jag tycker vi passar bra tillsammans och jag tycker verkligen det fungerar bra både live och på skiva.

– Finns det någon möjlighet att du och Ralph Scheepers kommer spela in något tillsammans igen framöver?

– Möjligheten finns absolut. Problemet är att få tid för det då han har fullt upp med Primal Fear och jag med Helloween och Gamma Ray. Vi har pratat om att göra några spelningar tillsammans men vi får se vad som händer. Tyvärr är tiden alltid den stora mördaren när det gäller att göra saker tillsammans med någon annan.

– Hur gammal var du när du började spela gitarr?

– Om jag kommer ihåg rätt så var jag 12 år. Vi hade en lokal musikaffär som jag och mina kompisar brukade hänga vid och titta på alla coola instrument. Jag ville egentligen spela trummor, jag byggde ett eget trumset av stora tvättmedelshinkar, men det tyckte inte mina föräldrar om så de köpte mig en gitarr istället. En akustisk gitarr så jag lärde mig spela på den. Sedan skaffade min kompis storebror en elgitarr som jag fick prova och sedan var jag fast. Jag lånade hem den och kopplade in den i min pappas stereo och spelade så högt att jag spräckte högtalarna haha.

– Kunde du ens i dina vildaste drömmar när du började spela gitarr tro att du skulle vara där du är idag med så många släppta skivor och stora turnéer bakom dig?

– Givetvis drömde jag om det. Jag hoppade runt på sängen i mitt rum och spelade gitarr och låtsades vara Sweet. Det var som sagt givetvis bara drömmar och jag trodde aldrig att de skulle förverkligas på det sätt som de faktiskt har gjort.

– Du kallas ju faktiskt för en av gudfäderna av power metal så det måste kännas rätt bra att ha uppnått vad du har gjort.

– Haha det är en stor ära när folk säger så och när någon säger att det är tack vare dig jag spelar gitarr eller din musik har räddat mitt liv. Mycket mer än så kan du inte uppnå som artist. Du behöver inte nå upp till samma dimensioner som t.ex. Michael Jackson. Jag vill inte göra det heller för jag kan fortfarande gå och handla i lugn och ro utan att folk känner igen mig. Att jag har gett folk glädje i deras liv gör mig själv glad.

Här följde lite avslutande småprat där Kai avslöjade att Pink Floyds Wish You Were Here är en av hans absoluta favoritlåtar. Han anser att de på tio minuter lyckats skriva en hel bok med tre noter medan andra med en miljon noter på en minut inte lyckas förmedla någonting.

– Det var allt jag hade för dig Kai. Tack än en gång för att du tog dig tid och hoppas allt går bra med ny skivan och turnén.

– Tack så mycket. Skivan är jag inte orolig för då all feedback vi fått från de som hört dem har varit positiv. Vi har faktiskt skjutit upp både skiva och turné ett par gånger redan pga corona så vi hoppas att vi kommer ut på turné nu i höst. Det är riktigt tråkigt för tillfället att bara sitta här och inte få spela inför fansen. Hoppas vi ses nästa gång vi spelar i Sverige. Ha en bra dag.

 

 

 

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter