VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
KATANA-band-500

Hallå där KATANA

0 Shares

KATANA-band-500
Kan ni börja med att beskriva Katana för de som inte hört er än.

K: Vi är ett heavy metalband som tar merparten av vår inspiration från NWOBHM-vågen från det tidiga åttiotalet. Vi har alla en stark förkärlek för den eran men ingen av oss är gammal nog att ha upplevt den själva, och då får man ta saken i egna händer! Vi lägger stor vikt vid att publiken på våra konserter verkligen skall få hela paketet med scenkläder och show som känns taget direkt från 1983. Även skivomslaget kändes viktigt, att det blev ett coolt omslag som riktigt skriker åttiotal, utan att på något sätt bli parodi. Givetvis är även låtmaterialet väldigt viktigt, med tonvikt på tyngd, fart och bra melodier!


Hur kom Katana till och var kommer namnet ifrån?

K: Embryot till Katana kom redan 2004 och vi hade från början inställningen att vi skulle spela metal inspirerad av hela åttiotalet. Vissa låtar drog åt Maiden-hållet, andra åt Def Leppard-hållet. Ganska snart insåg vi att merparten av oss ville snäva in oss mer och mer inpå den tidiga brittiska eran, vilket medförde en del medlemsbyten och omskrivningar av låtar. 2008 cementerades dagens line up och sedan dess har det vart gasen i botten mot att återinföra äkta heavy metal! Namnet Katana är taget ifrån det japanska samurajsvärdet, ett tema som känns väldigt rätt och som återfinns både här och där i metalhistorien.

Ni släpper er debutplatta “Heads Will Roll” den 28 januari. Hur skulle ni beskriva den?

K: Heads Will Roll är kulmen av sex års hårt arbete. Nästan som en best of-platta kan man säga. Under sex år hinner man skriva en hel del låtar, och att få chansen att välja ut bara nio stycken som skall platsa på ett album är både ett svårt och ett roligt jobb. “Kill your darlings” är ett mantra man har fått jobba med mycket, men det som finns på skivan är nio låtar med fullt ös som vi är fantastiskt stolta över och som vi tror stenhårt på!

Vilka är förväntningarna nu i och med releasen?

K: Att få jobba med John och Markus på Rambo Music har vart grymt, den räckvidd vi får genom dom är helt fantastisk. Recensionerna vi har fått hittills har varit nästan uteslutande positiva, inte minst den fantastiska recensionen vi fick av er på rocknytt.se. Vår förhoppning är först och främst att få nå ut till så många som möjligt, och den chansen har vi redan fått. Vi känner att vi har en plats att fylla i dagens musikindustri, det finns för lite av det gamla äkta kvar, och för få band som tillkommer.

Vad har ni för spelningar framöver?

K: Nu på lördag den 29e blir det stor releasefest på Sticky Fingers Top Floor i Göteborg, missa INTE! Efter det har vi inte något inbokat, men en del på gång inför sommaren. Vi skall sätta oss ner och planera året ordentligt så fort skivan är släppt.

katanalive-500
Vilken av era låtar är roligast att spela live?

Patrik: Quest For Hades, den erbjuder mycket variation.
Johan: Öppningslåten Livin’ Without Fear. Den triggar igång både oss och publiken!
Tobias: Heart of Tokyo. Att höra och se närapå hela publiken sjunga med i refrängen är en känsla som bara måste upplevas om man skall förstå den.
Susanna: Beror på i vilket skick man är i, men orkar fingrarna är Quest for Hades alltid kul!
Anders: De flesta är roliga, det är roligt med låtar som man kan improvisera mycket i, som Neverending World och Quest For Hades. Annars blir det Phoenix on Fire.

Vad är planerna för 2011?

K: Som sagt, inget konkret än men det kommer bli mycket spelningar, och innan året är slut räknar vi med att ha skiva nummer två färdigskriven!

Vilka musikaliska förebilder har ni?

K: Som band är det helt klart Judas Priest, Accept, Iron Maiden, Dio, Saxon, Grim Reaper och liknande.

Patrik: Ace Frehley, John Norum och Jimmy Page.
Johan: Dio, Pavarotti, Jim Morrison… allt som är bra!
Tobias: En bra melodi är alltid en bra melodi, vem som än skrivit eller framfört den. Men Steve Harris slutar aldrig att inspirera som låtskrivare.
Susanna: Inga direkt på bas, men King Diamond inspirerar mig.
Anders: Jag har hur många förebilder som helst, men Judas Priest är mitt absoluta favoritband. När det gäller trumförebilder kan nämnas Nicko McBrain och John Bonham om det gäller enkla baskaggar, och Jörg Michael, Scott Travis och Bobby Jarzombek på dubbla baskaggar.

Vilken var den första plattan ni köpte?

Patrik: Best of Europe.
Johan: Minns inte, men det kan ha vart något med The Beatles.
Tobias: Jag fick Creatures of the Night av KISS och The Final Countdown av Europe i julklapp. Året efter fick jag Fear of the Dark av Iron Maiden och då var det kört.
Susanna: Hur ska man minnas det? Ingen aning.
Anders: Jag hade jättemycket kassetter när jag var liten men första skivan jag fick var Ride the Lightning av Metallica. Första skivan jag köpte själv var nog Blow Up Your Video av AC/DC.

Vilka är era fem favoritalbum genom alla tider?

Patrik: Lights Out av UFO. Defenders of the Faith av Judas Priest. Appetite For Destruction av Guns n Roses. Led Zeppelin II. Legacy av Testament. Nej vänta Abigail av King Diamond också. Fan va svårt.
Johan: Omöjligt att svara på, men Judas Priests “Painkiller” och Hardcore Superstar från 2005 hamnar nog där. Kanske “We are The Ark” också.
Tobias: Kings of Metal av Manowar. Number of the Beast av Iron Maiden. KISS Alive III. Afterlife av Nocturnal Rites. Fruktansvärt svårt. Måste nog nämna Mandrake av Edguy också.
Susanna: King Diamond – The Graveyard, King Diamond – Voodoo, Destruction – the Antichrist, Annihilator – Alice in Hell, Morbid Angel – Blessed are the Sick.
Anders: Världens svåraste fråga, helt omöjligt nästan. 1, Painkiller av Judas Priest är bäst. 2, Ride the Lightning av Metallica. 3, Killers av Iron Maiden. 4, Sabbath Bloody Sabbath av Black Sabbath. 5, Nostradamus av Judas Priest. Men som sagt oerhört svår fråga.

Vad tycker ni om www.rocknytt.se?

K: Ett grymt initiativ som det har vart roligt att följa från Facebook och ut i verkligheten! Det är väldigt roligt att se att det har gått så bra för er, att det finns intresse. Vi önskar ett stort lycka till inför framtiden!

/Ron Dahlgren 

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter