VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
mayhemscen-550

Hallå där Tomas Jernberg Getaway Rock Festival

0 Shares

Hur känns det nu när bokningskriget och bandsläppskriget är igång?

TJ: Det känns fantastiskt bra. Vi är i bra fas vad gäller bandbokningar, en del festivaler har startat tidigare med artistsläpp än föregående år, men vi sitter säkert i stolen och kommer skapa en enormt bra line-up för 2011. Det är hård konkurrens mellan olika festivaler i Europa, men vi känner oss trygga med vetskapen av vad vi har på ingång.


Varför Startade ni Getaway?

TJ: Det grundade sig lite i en idé att starta den bästa möjliga festivalen både ur en artistsynpunkt och ur en publik synpunkt. Vi ville skapa en stadsnära festival men med en grym camping och allt som hör en ”riktig” festival därtill. Idén kom från att jag varit runt i världen på alla möjliga festivaler i mitt jobb som manager för diverse artister och jag ville på något sätt skapa det bästa ur alla dessa erfarenheter. Jag satte ihop ett litet lag som hade samma intressen som jag själv och startade festivalen. Det har varit ett spännande premiär år där vi sålde ut och nu står vi inför år 2. Dessutom så är det skönt att äntligen ha en hobby, jag är inte så intresserad av sport och sånt som många andra sysselsätter sig med kvällstid.

mayhemscen-550

Bråket mellan Getaway och Rockweekend hamnade i stort fokus under sommaren. Hur ser du på det nu?

TJ: Jadu. Det där blev en höna av en fjäder kan man säga. Arrangören bakom Rockweekend spred en massa osanningar om Getaway Rock för vad vi antar få publicitet. Arrangören bakom Rockweekend ringde som bekant Aftonbladet och hävdade att Getaway Rock skulle stämmas och det uttrycktes även personliga påhopp och hot om stämningar till i synnerhet mig personligen. Men sen dess har vi inte hört något och vi lär inte höra något heller, eftersom bolaget som driver Rockweekend återigen verkar vara i ekonomiskt blåsväder. Vår inställning är som den varit hela tiden, festivalerna har väldigt olika inriktning och vi hade en förhoppning att vi skulle kunna befinna oss båda två i regionen även inför 2011 fast på olika helger. Men visst, jag blev inte överlycklig över att någon försökte renommésnylta på något vi jobbar stenhårt för att etablera.

Varför blev Getaway Rock Festival en succé redan första året tror du?
Både besökare och bransch verkar vara väldigt nöjda.

Hallå där Tomas Jernberg Getaway Rock Festival 1TJ: Jag tror att det beror på att vi bryr oss om vår publik och att vi har lagt stora resurser på att bibehålla det fokuset, med allt ifrån kall öl (extra kylcontainrar) till ett större antal toaletter (för och minimera köer) till att vara lyhörda för önskningar kring bokningar osv. Området Gasklockorna i Gävle är ett unikt område så inramningen blev fantastisk och jag tycker även i efterhand att vi lyckades få ihop en bra line-up för att vara första året. Att vi sen skulle sälja ut hade vi inte riktigt räknat med, även om det var vår förhoppning. Vi lade även mycket fokus kring hur artisterna skulle uppleva festivalen, med enormt bra mat och ett väldigt varmt och bra mottagande, där de flesta ”större” artisterna hade egna guider och fick en service som i efterhand har skapat ett bra rykte om Getaway Rock inför 2011. Flera av de ”största” artisterna uttryckte att det var en den bästa festivalen de någonsin spelat på och det var ett extremt bra betyg får man säga. Vi var extremt noga med att alla som jobbade med Getaway rock skulle känna en ”vi” känsla och att alla skulle behandla alla besökare på ett trevligt och bra sätt, det var av yttersta vikt för oss att alla som besökte oss skulle få en positiv upplevelse och det är något vi jobbar ännu hårdare med inför 2011.

Hur är tänket framöver gällande inriktning på festivalen?
Större , bredare, mer nishad?

TJ: Tanken är att utveckla det vi skapade 2011, med bättre mat, mer utbud, en mer utvecklad inramning, mer aktiviteter emellan banden och vi vill behålla vår nisch musikaliskt, då den baserar sig väldigt mycket på vad vi gillar själva. I gruppen som jobbar med detta så gillar vi allt ifrån black metal, core, trash, power, döds till mainstream hårdrock. Vi har ett ganska brett spektra kring vad vi gillar och det är något vi tänker fortsätta att jobba med. Allt ifrån Mayhem till Slash helt enkelt.

Festivaler som Arvikafestivalen och Rockweekend hade det tungt ekonomiskt och sedan tidigare även Hultsfred.Hur ska ni göra för att inte hamna i samma sits?

TJ: Jag tror i grund och botten att det är viktigt att ha en nisch och att det baseras på kärlek till musiken som är genuin och inte storbolagsfabricerad med det primära målet att skapa vinster. Jag tror också det är viktigt att ha en struktur kring ekonomi och en övergriplig koll på hur kostnader ser ut och med det inräknat en b och c plan. Det är akutlägena som kostar pengar, om man behöver ta in fler vakter och allt vad det kan vara. Jag tror att Rockweekend hade det tufft för att line-upen primärt lockade regionalt intresse, dvs. det blev mer en lokal angelägenhet, till skillnad mot Getaway rock som hade över 80% av sina besökare utanför regionen. Arvika tror jag hade det tufft för att man gick ifrån det koncept och den nisch man haft sen tidigare i många år. Jag tror helt enkelt att det är enkelt att tappa bort sig själv i tanken om att man vill växa. Vi kommer bibehålla den nisch vi kommer utifrån och den nisch vi förstår och lever med. Det är viktigt för vår trovärdighet och att besökarna på sikt skall veta vad de får hos Getaway Rock.

När släpper ni en headline?

TJ: Jag tror att det kommer hända ganska snart efter nyår, då flera av våra större artistsläpp kommer ligga. Det kommer slå 2010 flera ggr om!

Vad hoppas du på mest inför sommarens festival?

TJ: Jag hoppar på lika bra väder som 2010, med 30 graders värme och sol och att det hänger en ”utsålt” lapp på luckan i år igen. I övrigt så kommer vi leverera en än mer unik upplevelse och en starkare line-up än 2010, vi ser fram emot sommaren!

Hallå där Tomas Jernberg Getaway Rock Festival 2

Nämn tre önskebokningar?

TJ: OJ! Det är faktiskt lite svårt att ge namn på dessa.. vi hade ett par drömbokningar förra året och det kommer ske till 2011 också. Jag kan faktiskt inte namnge några. En återförening av Led Zeppelin och att Bonham brings back to life kanske.

Vilken är (förutom Getaway) den bästa rockfestivalen i Europa tycker du?

TJ: Hmmm den var inte lätt.. Graspop i Belgien är en grym festival som baseras på en äkta känsla för det de vill skapa. Annars återkommer jag ofta till Loud Park i Tokyo, Japan som en liten favorit. Jag gillar atmosfären och upplägget. Det kan iofs. delvist bero på att Tokyo är en av min favoritstäder i världen, dessutom.

Hur stor är Getaway Rock Festival om 5 år?

TJ: Jag tror att vi möjligen har växt till nånstans 15,000 besökare och att området är ytterliggare utökat längs hamnområdet och att vi tagit en pir utanför i behåll för att etablera någon scen osv. Vi vill inte växa så mycket mer än så, vi vill hellre jobba hårdare med det området vi har och hålla oss till en volym som är hanterbar och fortsätta bibehålla den intima känsla jag tycker vi lyckades skapa 2010.

/Ron Dahlgren 

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter