Foto: Joakim Hall

Sanningen och makten – Prins Svart talar ut

Nu släpper Stockholmsbandet Prins Svart sin hittills mest ambitiösa platta "Sanning/Makt" på digitala plattformar, CD och inte minst en maffig dubbel vinylplatta. Henrik Bergqvist och Mats Levén (gitarr respektive sång) har stannat till för ett samtal med Rocknytts Jerry Prütz.

Nu släpper Stockholmsbandet Prins Svart sin hittills mest ambitiösa platta “Sanning/Makt” på digitala plattformar, CD och inte minst en maffig dubbel vinylplatta. Hela härligheten landar hos dig den 23 april. Henrik Bergqvist och Mats Levén (gitarr respektive sång) har tillbringat två dagar i bil. Först ner till Mats tidigare hemstad Göteborg och sedan tillbaka norröver mot Stockholm. Såklart stannar de till på Cirkel K i Ryd i utkanten av Linköping för ett samtal med Rocknytts Jerry Prütz.

Den här gången har bandet valt att sköta det mesta själva, vilket så klart innebär mer jobb men även full kontroll. Vi börjar med att prata om bildskivan de tryckt upp och sedan dem maffiga och dubbla vinylen med trippla utvik, ett 20-sidigt häfte och samtliga texter på innerpåsarna. Det är snyggt, känns lyxigt och generöst.

Henrik menar att han till en början och när de släppt sina övriga plattor att “vinyl måste man ju ha” till att bli en övertygad anhängare av detta nygamla medie.

-För mig har det en viss nostalgifaktor, menar Mats som är några år äldre än Henrik och fortfarande minns känslan från när han köpte “Goodbye Yellow Brick Road” med Elton John 1973.

-Vår publik vill också ha vår musik på just vinyl då de har kommit upp i en lite mer mogen ålder men det är även många unga som också köper vinylplattor då det är väldigt hett för närvarande, menar Mats vidare.

Men nog om utanpåverket. Vad innehåller då dubbelmackan “Sanning/makt”?

-Vår förra platta “Under jord” som kom förra året hade ju bara sju låtar och en speltid på drygt 30 minuter. Det är kanske lite kort så vi tänkte att nu gör vi tvärtom. Det blir 15 låtar på 77 minuter och över två hela LP-skivor. Spelar man den på vinyl får man ju vända på plattan men även byta skiva vilket gör att man inte riktigt behöver sträcklyssna, menar Mats och Henrik.

-Det här nog den mest ambitiösa platta jag har varit med på och vi har lagt ner väldigt mycket jobb på den. Sedan får vi se vad folk tycker när vi tagit ut svängarna lite mer den här gången. Sista låten, “Brödraskapet” är, till exempel, över 12 minuter lång, berättar Mats Levén som numera är fast medlem i bandet sedan förra året. Mats behöver väl knappast någon närmare introduktion efter sina år i hårdrockens tjänst.

Prins Svart sjunger ju hård rock på svenska. De har fått mycket beröm för sina texter men så är ju Henrik docent i allmän språkvetenskap vilket nog bidrar till de välskrivna.
Textmässigt kommer inspirationen från flera olika håll men namn som Motvind och Thåström har fått bjuda på intryck.

-Vårt samarbete fungerar bra och det är lite ge och ta från oss båda, menar Henrik och får medhåll av Mats.

Här förlorar vi oss i en diskussion om rocktexter versus poesi, det skriva ordet mot det sjungna. En diskussion som vi återkommer till precis som hur Mats och undertecknad inte känner sig hemma någonstans förutom på resande fot.

Prins Svart består av:
Mats Levén (sång), Henrik Bergqvist (gitarr), Sebastian Sippola (trummor) och Tomas Thorberg (bas).

Beställ det nya albumet på CD, 2-LP eller Bildskiva på på www.ginza.se

Sanningen och makten – Prins Svart talar ut 1

Picture of Jerry Prütz

Jerry Prütz

Foto: Johnny Gustavsson
VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER