VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR

Radio Gatuplan mot nya tider

15 Shares

Under namnet Gatuplan har Inge Johansson släppt sin första soloplatta. En pigg punkrockdänga mitt i Coronamörkret. Rocknytt tog sig ett snack med en rutinerad musiker med hela världen som arbetsplats.

Du har sett honom på scenen med The (International) Noise Conspiracy, Totalt Jävla Mörker, Against Me och många fler. Född och uppvuxen i Kågedalen, ett stenkast utanför Skellefteå det gyllne punkåret 1977. Sedan 1991 kallar han sig punkare även om han från början var inne på hårdrock precis som alla runt honom under uppväxtåren.
Men vi börjar här och nu.


-Är det något jag längtar efter så är det att spela inför publik. Jag ska inte klaga, jag har ett civilt jobb så pengar kommer in trots allt. Men att stå på scenen saknar jag också. Jag hoppas att jag kan ta ut Gatuplan i landet till hösten. Det är dock inget jag räknar med, berättar Inge när vi talas vid en helt vanlig tisdagsmorgon.

Plattan heter “Kampen går vidare” och tar upp vad som händer och sker i Sverige och världen. Man kan påstå att “Kampen går vidare är en termometer rakt upp i samhällets röv men utan predikande plakattexter utan musiken är uppåt, glad och dansvänlig.

-Det var roligt att höra. Jag skriver punklåtar stöpta enligt hur man skriver en poplåt. Min inspiration kommer från både den amerikanska punken och den brittiska punken. Från England har han även hämtat kärleken till Skamusiken, säger Inge vidare och berättar att han självklart gillar Ebba Grön, KSMB och hela den svenska punken. Men princip är Inge och undertecknad rätt lika då vi gillar musik kort och gott.

-Jag kan börja min dag med soul och sluta med black metal, skrattar den energiske basisten.

-Men numera så spelar jag inte så mycket bas, eller inte alls, för nu är det sång och gitarr som gäller. Jag saknar dock att spela bas, man kanske skulle hitta något band som behöver en basist, skrattar Inge.

Men ett samtal med Inge är inget samtal om vi inte pratar lite politik och om läget i landet Sverige. Corona är ett annat ämne som engagerar.

-Det drabbar oss alla, vi som håller på med musik, eller kultur överhuvudtaget. Vi vet ännu inte hur det här kommer drabba de som har ställen som satsar på levande musik. Jag upplever att det blivit allt färre spelställen i Sverige. Jag bodde tidigare i Oslo och det är verkligen en stad där det händer mycket. En vanlig helg är det fler gig i Oslo än i både Stockholm och Köpenhamn tillsammans, berättar Inge och fortsätter att berätta om hur det är ute i Europa och att folk går ut och lyssnar på livemusik och att allt inte behöver vara så stort.

Just nu fyller Inge Johansson sin tid med att skriva nya låtar till Gatuplan. Det kommer även en EP med ett projekt han har ihop med, bland annat, en av livemusikerna från Green Day.

Men i väntan på allt detta kan du njuta av årets mest dansvänliga och positiva platta.

Jerry Prütz

Jerry Prütz

Foto: Johnny Gustavsson
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter