Mimikry släpper “idiotåret” på dubbelalbum: “Skönt men vemodigt att det är klart”

Pandemin gjorde att 2020 var ett händelselöst år för många band. För Mimikry var det tvärtom. Varje månad hela året släppte bandet en singel både digitalt och på vinyl, samt en musikvideo till varje singel. Nu släpps alla låtar, 25 till antalet, på dubbelalbumet "Splitter".

Pandemin gjorde att 2020 var ett händelselöst år för många band. För Mimikry var det tvärtom. Varje månad hela året släppte bandet en singel både digitalt och på vinyl, samt en musikvideo till varje singel.

Nu släpps alla låtar, 25 till antalet, på dubbelalbumet “Splitter”.

– Det har varit ett intensivt år, men kul. Det är skönt och härligt att få slutresultatet, att hålla dubbeln i handen. Men samtidigt lite vemodigt att det är slut. Vad ska vi göra nu? säger bandets sångare Hjalle Östman och skrattar.

Mimikry gjorde en liknande resa redan 2017/2018 då de släppte en digital singel varje månad under ett helt år, som sen resulterade i albumet “Grit”.

– Vi hade ett möte typ ett år efter Grit, för att fundera på vad vi skulle göra efter det. Vi brukar ha det ibland, nästan seriösa konferenser, där alla i bandet får säga vad de vill, hur mycket de vill göra och så vidare, säger Hjalle och fortsätter:

– Som vanligt haglade en massa idéer, alltifrån att göra akustisk skiva till att göra långfilm. Men efter lite stötande och blötande kom vi fram till att; fan, det där att göra en singeln i månaden var jäkla kul, varför inte göra det igen?

Planen var först att starta med första singeln i september 2019, men kloka av tidigare resa valde Mimikry att skjuta på det hela.

– Vi hade ju inte så bra framförhållning under resan med Grit. Det blev stressigt att hinna få ut en singel varje månad. Den här gången hade vi i alla fall sex klara låtar när vi släppte första, men så klart blev det ganska hektiskt att hinna med allt ändå.

Projektet gick under taggen “2020” och det hela blev samlat under ett och samma år, från januari till december, och att det blev just 2020 kanske var en förutsättning för att de skulle hinna med allt.

– Det visste vi ju inte då, men coronan kom, och det enda som varit bra med den är att vi faktiskt fick mer tid tack vare att alla spelningar blev inställda. Annars hade vi nog fått göra avkall på en och annan video och så vidare. Men så klart, vi hade ju hellre sluppit corona och skitit i nån video. Corona är ju bajs, konstaterar Hjalle.

För att göra arbetet lite mer intensivt under 2020 valde alltså Mimikry dessutom att släppa alla singlar på vinyl, en varje månad. Och då tillkom ett nytt “problem”, B-sidor.

– Eftersom vi redan gjort resan med “Grit” så kändes det som att vi behövde spetsa till det lite, göra nåt nytt istället för exakt samma grej. Vi hade tankar om att man kunde släppa limiterade tavlor med varje månads omslag och så vidare, men kom fram till att vinylsinglar vore ju jäkla coolt, säger Hjalle och fortsätter:

– B-sidorna fick ju bli just B-sidor, som vi bestämde att inte lägga så stor vikt vid, utan ta det som fanns, låtar som blivit över och sånt. Men… ja, det blir alltid så att man blir mer ambitiös än man tänkt, det är ju trist att släppa skit liksom. Så vi la ändå rätt mycket energi till att få till bra B-sidor ändå, även om alla kanske inte är superbra.

Dessutom släpptes en bonuslåt vid årsskiftet, med passande titeln “Gott nytt år”, så när hela resan nu ska sammanfattas på ett dubbelalbum så är det 25 låtar samlade. Skivan släpps både som CD och vinyl, och B-sidorna som tidigare varit exklusiva för vinylsinglarna släpps nu även digitalt.

Konvolutet till “Splitter” visar bandet i tecknad form, omgivna av referenser till de olika låtarna på skivan, och är ritat av Christian Wallin.

– Jag tycker att han gjort så jävla snyggt konvolut. Det var riktigt härligt att få hem skivan och se den på riktigt. Det är ett sånt där härligt omslag med massa detaljer som man kan sitta och titta på en bra stund, så som det var när man köpte Iron Maiden-skivor som liten skit.
Mimikry släpper "idiotåret" på dubbelalbum: "Skönt men vemodigt att det är klart" 1
Foto: George Grigoriadis.

Vilken är bästa låten på albumet?
– Dom ljuger.

Vilken låt tog längst tid att få till, när var det som mest stressigt?
– Oj, det var väl stressigt lite då och då. Vi spelar in allt i Black lounge studio med Jonas Kjellgren bakom rattarna, och har studion typ fem mil från Borlänge. Så det har varit många panikvändor efter jobbet under året. Men mest krångel har det varit med “Borlänges stjärnor”. Vi spelade in den först, tyckte den blev dålig, krånglade och gjorde om den, spelade in igen, var osäkra på om den blev bra, men släppte. Och folk verkar tycka att den är skitbra, så det är kul! Vi har nog lyssnat och krånglat sönder den för oss själva, så vi har ingen åsikt om den längre.

Vem bestämmer vilka låtar som ska bli A- eller B-sida?
– Det har nog varit ganska självklart. Men jag, Heavy och Brandström är ofta de som gör låtarna i replokalen, så vi bestämmer väl lite mer.

Hur gör ni med releaseparty i pandemitider?
– Vi kör ett digitalt. Det kommer att bli kul 2 april, även om det inte blir lika kul som ett party där vi fått spela inför folk. Fan va man är less på coronaskiten nu.

Vad blir nästa projekt?
– Det vet vi faktiskt inte. Vi kommer säkert att ha en sån där konferens igen om en tag och bestämma det. Men nu vill man ju främst ut och spela.

Fakta: Mimikry
Replokal: I Borlänge
Aktuella med: Dubbelalbumet Splitter
Startade: 1994
Medlemmar: Hjalle Östman, sång – Mia Mästerbo, bas – Jonas “Heavy” Stentäpp, trummor – Johan Åsberg, gitarr – Anders Brandström, gitarr

VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER