VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE

INTERVJU: Magnus Ekwall om The Quills kommande album

The Quills sångare Magnus Ekwall och Rocknytts Jerry Prütz håller distansen men talas vid om nya albumet “Earthrise”, social distansering och att vara hjältar i sin egen hemstad.

Det första som slog mig när jag gjordes uppmärksam på att The Quill hade en ny platta på gång var det ursnygga omslaget som är både fantasieggande och väldigt snyggt.
– Vad roligt att du tycker det, svarar Magnus i andra änden av luren och fortsätter att berätta:
Det är samma kille, Sebastian Jerke, som gjorde omslaget till vår förra platta som även gjort detta. Jag skickade ner mina texter till honom, han bor i Tyskland, och sedan läste han och tolkade dem i olja, skulle man kunna säga. Det är en stor målning och det skulle vara kul att se hur den ser ut i verkligheten.

Det är The Quills nionde platta, men bara den sjunde som Magnus sjunger på. Hans favoritplatta med Quill är “Silver Haze” som kom 1999.
– Där liksom stämde allt perfekt. Jag vet inte om det beror på vilken plats jag var på i livet då eller om det är en jävligt bra platta vi gjorde hos Berno Paulsson i Malmö. Jag har dock samma känsla för “Earthrise” som jag verkligen gillar. Det var ju tänkt att den skulle kommit redan i september men du kan säkert gissa varför den kommer först i slutet på mars.

Det beror så klart på den pandemi som drabbar oss alla. En farsot som gjort att vi inte ska träffas så mycket och verkligen inte på olika spelningar världen runt.
– När detta är över ska det verkligen bli roligt att komma ut och spela även om ett gig med The Quill kanske inte är det som många mest längtar efter men öppnas det bara upp för mindre gig så kommer vi. Det är ändå från scenen som vår typ av musik gör sig bäst. Tyvärr tror jag nog att sommaren och festivalerna är körda utan det är nog hösten vi får rikta in oss på.

När Quill spelade i London flög lokaltidningen över två personer för att bevaka spelningen och allt runt om kring. Förra året fick The Quill Mönsterås kulturpris. Känner ni att ni har Mönsterås med er?
– Ja, det gör vi verkligen och vi är verkligen tacksamma för det. Mönsterås är inte så stort och i stort sett är det väl bara vi och Mönsterås Blues Band som satt några musikaliska spår i övriga landet och utomlands. Båda banden har också hållit på väldigt länge.

Att hålla ihop under många år gör att man finner sin formel och man vet vad en Quillåt ska innehålla. Men denna gång fick man jobba lite annorlunda då man inte träffades regelbundet. Magnus tyckte det var lite skönt med ett nytt sätt att jobba.
– Chrille (Christian Carlsson, gitarr) gjorde små demos som han skickade till mig och så kunde jag jobba hemma och tycka till. Vi brukar ju annars ses en gång i veckan och repa så detta var lite nytt.

Magnus menar att han inte far illa av att hålla sig lite för sig själv utan han trivs bäst med att vara hemma och lyssna på musik. Det blir inte så mycket hårdrock hemma utan Magnus är, precis som undertecknad ett stort fan av Neil Young. Vi enas om att han är en briljant gitarrist och låtskrivare.

Med början den 12 februari kommer The Quill börja släppa upp en låt var fjortonde dag och den 26 mars kommer nya plattan.
The Quill består också av: Christan Carlsson, gitarr, Roger Nilsson, bas och Jolle Atlagic, trummor.

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

Jerry Prütz

Jerry Prütz

Foto: Johnny Gustavsson
RELATERADE ARTIKLAR
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER