VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE

Hallå där, Linnea Waljestål..

.. sångerska och trummis i EXLO som i slutet av förra året släppte sitt debutalbum. Med inspiration från 80-talets melodiska rock skapar Arvikabandet sin egen musik baserad på keyboards, stämsång och rytmik.

Vilka är EXLO? Berätta lite om vilka som ingår i bandet, hur ni kom till och vad EXLO betyder.

– EXLO består av fem nära vänner och musiker som älskar att spela tillsammans.

Jag startade bandet 2010 som 9-åring efter att jag hade sett bandet KISS och kände att jag ville ha ett eget rockband. En annan anledning var nog också att min kusin fick vara med i ett band som Arvikas kommunala musikskola hade ordnat ihop och jag hade spelat trummor längre så jag kände att jag också ville ha ett band. Jag står för trummor och leadsång, Ellinor Bergkvist (som varit med från starten 2010) på synth/keyboard och körsång, Liv Haglund på bas och körsång, Nathapat Ketmai och Oliver Lee på gitarr och körsång.

Från början hette vi LILL och det stod för våra första bokstäver i våra förnamn (vilket då var Linnea, Ida(numera Ellinor), Linn och Lovisa) men när Linn och Lovisa hade slutat och vi hade fått med Liv, Nathapat och Oliver så kände vi att det var dags att byta namn och utvecklas(2015-Liv, 2018-Nathapat och Oliver + bandnamnsbyte) Namnet betyder egentligen inget särskilt för oss men det uppstod efter många sökningar på Google och efter mycket om och men så gjorde vi tillslut en översättning av ”föredetta lill” från Svenska till Latin och det blev ”Ex lo” och då satte vi ihop det så det blev EXLO, kort och catchigt!

Ni släppte debutalbumet “Traveling Towards The Sun” i oktober. Jag och min fru åkte 50 mil tur och retur till min gamla hemstad för att kunna närvara på er trevliga releasefest. Hur har mottagandet varit efter skivsläppet?

– Det har varit otroligt faktiskt. Vi har fått otroligt många streams på kort tid och antal lyssnare och följare ökade också efter skivsläppet och releasefesten. Releasefesten blev också en succé med fullt hus (i covid-tider vill säga) och flera som såg det via livestream. Sedan fick vi ju vara med på Rocknytts spotifylista ”Rocken är inte död!” Vilket har genererat en hel del streams av vår musik. Vi tycker det är superroligt att få vara en del av den listan med så många andra suveräna band!

Ni verkar gilla och är influerade av lite äldre AOR-band.

– Det stämmer bra! Journey, TOTO och Europe är väl några som vi inspirerats av lite extra men allt grundar sig väl i vad vi lyssnar på och det är ju även Whitesnake, Def Leppard, osv… samtidigt som vi då skapar vårt eget sound.

Du är en sjungande trummis, vilket verkligen inte är vanligt. Gissar på att Deen Castronovo, tidigare trummis i Journey, är en stor förebild?

– Ja precis! Jag ska säga att Deen faktiskt inte var en förebild för mig när jag var yngre för jag tror inte jag visste riktigt vilka som spelade i de olika banden förrän jag blev liite äldre. Men på senare år har jag lyssnat otroligt mycket på just Deen Castronovo och den gången när han sjunger Lights / Still They Ride på Filippinerna 2009, det kan jag titta och lyssna på hur länge som helst.

Däremot så har Phil Collins varit en desto större inspiration för mig som trummis-sångare under flera år.

Hallå där, Linnea Waljestål.. 1
Foto: Thomas Borrenmo

Hur går du tillväga när du skriver låtar?

– Processen ser väldigt olika ut från låt till låt. Vissa låtar på albumet har jag ju till exempel skrivit ihop med andra i bandet och då ser det också annorlunda ut från när jag gör det själv.

Jag är ju också pianist så oftast så sätter jag mig vid mitt akustiska piano och börjar spela några ackordsrundor, som sedan går över i något slags improvisationsspel och sedan kanske jag har kommit på något. Oftast skriver jag text och melodi samtidigt här. Ibland behöver jag såklart inspiration och lyssnar då på låtar jag gillar lite extra. När jag känner mig nöjd så går jag ner i studion och letar synthljud som jag redan har hört i mitt huvud när jag spelade på det akustiska. Spelar in det och lägger sedan på trummor och lite simpelt förslag för bas och gitarr. Gitarrsolon lämnar jag alltid till Nathapat och Oliver att lösa men kanske är med och ger lite inputs och känsla för hur jag vill ha det.

Ibland startar låtskrivandet med att jag hittar ett häftigt synthljud som bara skapar låten av sig självt.

När jag och Oliver skrev Broken World så är det fullt fokus på synthen och den är helt skriven på ett vanligt piano först. Sedan kom jag ihåg ett ljud från när jag höll på att skriva en annan låt en gång men som det inte hände något med och jag blev aldrig nöjd. Jag letade fram ljudet och det var precis det vi ville ha.

När jag och Ellinor skrev Traveling Towards The Sun så började det också med ljudet på synthen så vi lägger stor vikt vid- och ger stor plats åt just synth/keyboard.

Sedan är det såklart stämsång som är en annan otroligt viktig del i vår musik. Jag brukar oftast ha en färdig vision av hela låten innan jag skrivit klart, vart det ska vara stämmor osv, så det går relativt fort när det är dags att hitta på stämmor. Otroligt täta klanger. Rytm är också något som man tänker på!

Om du bara fick lyssna på fem skivor resten av ditt liv, vilka skulle det vara?

– Oo… vad svårt!

Vår egen såklart; Traveling Towards the Sun, Europe – Final Countdown, Journey – Frontiers, TOTO – Tambu och till sist… Tarzan original soundtrack!

Nämn en känd musiker, du skulle vilja träffa över en öl.

– Simon Phillips

Om du fick sätta ihop ett All Star-band med max sex stycken medlemmar. Hur skulle det se ut? Du får välja både levande och döda musiker.

– Simon Phillips – trummor, Sheila E – slagverk, Nathan East – bas, Jonathan Cain – synth, Steve Lukather – gitarr och Bruce Dickinson – leadsång

Om du tittar in i spåkulan, hur ser framtiden ut? Vad har ni för mål med EXLO?

– Framtiden är ljus. Vårt mål är att spela på stora festivaler som Sweden Rock, släppa mer musik, åka på turné (Japan är en stor dröm) och bara få visa vår musik för världen!

Har ni något ni vill tillägga innan vi avslutar intervjun?

– In och lyssna gärna på vårt album och följ och dela med era vänner och bekanta! Rock on! Massa kramar från EXLO!

EXLO är:

Linnea Waljestål – sång, trummor

Ellinor Bergkvist – keyboards, bakgrundssång

Liv Haglund – bas, bakgrundssång

Oliver Lee – gitarr, slagverk, bakgrundssång

Nathapat Ketmai – gitarr, bakgrundssång

EXLO Release Party Live from Thomas Borrenmo – Photo & Film on Vimeo.

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER