VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
VIDUNDER-PRESS-2013-1

MARTIN PRIM om debutskivan: “Vi visste inte alls vad vi skulle få för reaktioner, så man blir lite chockad”

VIDUNDER-PRESS-2013-1

VIDUNDER, rockbandet som för närvarande håller till i Malmö är nästa band i raden av den framgångsvåg som råder över 70-talsinspirerad rock i Sverige. Den 24 maj släppte de sin debutplatta med samma namn som fått riktigt bra kritik av skivrecensenter runt i kring. Rocknytt tog därför kontakt med sångaren Martin Prim som berättar lite mer om bandet.

Häromdagen fick jag nys om er och lyssnade in mig på er självbetitlade debutplatta som enligt min mening är en förjäkla bra debutskiva. Men kan du beskriva VIDUNDER, vilka är ni och hur kom ni till?


Får börja med att tacka! Vi är tre snubbar som spelar lite rock tillsammans. Jag och Jens har tidigare spelat i en massa band innan och det förra bandet som hette “Abrakadabra” startade vi 2010 med lite annorlunda line-up, och med endast sånger på svenska. Två av dessa är faktiskt med på Vidunder-skivan (Försummad och Bortglömd och Asmodeus). Jens flyttade till Malmö för att plugga och Martin var kvar i Växjö, och då blev det lite svårt att hålla ihop bandet, så jag bestämde mig för att starta ett nytt band. Då kom jag i kontakt med Linus på en musikproduktion-kurs jag gick, och sedan kom vi i kontakt med Jonas Sjöqvist på trummor. Så vi började jamma lite, men då hade vi ju ingen sångare så jag fick börja lära mig den biten också. Vi hade spelat tillsammans ca två veckor när vi spelade in vår singel, som vi senare släppte på Crusher Records, sedan har det bara rullat på. Linus och jag flyttade sedan till Malmö för lite miljöombyte och plugg osv, och i samma veva blev Jens vår trummis i Vidunder också. Vi började rätt snabbt diskutera om vi skulle spela in en fullängdare, och så blev det!

Vart kommer namnet VIDUNDER ifrån?

Linus och jag diskuterade en massa olika namn, och det fick helt enkelt bara bli Vidunder för vi tyckte att det passade oss och vår musik. Har för mig att jag har haft bandnamnet “Vidunder” i huvudet enda sedan vi startade Abrakadabra faktiskt. Men som sagt så kändes det helt rätt bara!

Det krävdes inte många minuters lyssning för att förstå vilket årtioende er musik kretsar kring. Till de som inte lyssnat in sig på VIDUNDER än, hur skulle du beskriva er musik och vad har ni för influenser?

Det är ganska klassisk bluesig rock med inslag av folk, doom och lite annat smått och gott. Influenser kan vara allt möjligt, en melodi som man får i huvudet som man senare kan bearbeta lite på. Jag gillar ju Roky rätt mycket, så det blir automatiskt inspiration från han utan man tänker på det. Sedan är det allt möjligt från tidig go blues till nutidens häftiga musikgenrar.

Vi har ganska lik musiksmak i det stora hela och där vi möts alla tre är väl det som kommer ut ifrån oss när vi själva gör musik.VIDUNDER-PRESS-2013-3 320

I flertalet skivrecensioner jämförs ni med Graveyard, jobbigt eller bara kul att kopplas ihop med dem?

Kan inte säga mer än att det är kul! Det är ju ett asbra band de drar jämförelsen med så jag klagar inte! Mycket tror jag kan vara för att vi har långt hår allihopa, kommer från Sverige och spelar liknande genre och stil. Så det är väl ganska lätt att dra jämförelsen. Men det är la bara gött. Ibland kan jag tycka att vissa skiv-kritiker fokuserar för mycket på att leta jämförelser, än att lyssna på hur ett band faktiskt låter. Vissa har tex dragit helt andra jämförelser med oss som Cream, Grand Funk Railroad, Blue Cheer, “en ung Roky” osv så det är ju helt olika vad man tycker, eller kanske vill tycka.

Den 24 maj släppte ni debutskivan ”Vidunder” via Crusher Records, kan du berätta lite om hur det var att spela in den?

Hehe, ja vi letade runt efter studios att spela in i och det fick landa på att göra allt själva i en studio här i Malmö som några av våra kompisar äger. Både Linus och jag har erfarenhet av att spela in själva så det fick bli så. Iallafall, där började vi spela in grunden live med gitarr, bas och trummor. Och det blev rätt mycket spring mellan rec-knappen hehe. Sedan spelade vi in sång, solo-gitarrer och annat pålägg i vår egna lilla hemliga gömma. Även roligt att ha med lite vänner som gästmusiker som John Hoyles på några solon och Johannes Qronquist på orgel (som även var bassist i vårt tidiga band “Abrakadabra”). I det stora hela spelade vi in allt rätt snabbt och det som tog tid var mest att hitta en studio att spela in i. Mixningen var sedan gjord av Linus, vår bassist, och mastringen av Henryk Lipp på Music-A-Matic som varit inblandade i en massa bra grejer inom musikvärlden!

Som du sa, två av låtarna på skivan sjungs på svenska. Är det något ni kommer att fortsätta med framöver eller är det engelska som gäller?

De är som sagt de gamla låtarna vi haft i “Abrakadabra”, och när jag börjar på en text så blir det automatiskt på engelska då det känns mest naturligt för mig, men det kan kanske bli en och annan svensk låt i framtiden, det får vi se!

Vad jag sett har ni fått väldigt bra recensioner på skivan, vad har ni själva för förväntningar/förhoppningar på den?

Det är jättekul! Vi visste inte alls vad vi skulle få för reaktioner, så man blir lite chockad! Vi kände att vi verkligen ville släppa denna skivan, för det började bli en såndär period där man skjuter upp saker och ting hela tiden så det var tvungen att hända något hehe.

I samband med släppet hade ni releasespelningar i Göteborg och Malmö, hur var det att äntligen stå på scenen med en debutplatta i ryggen och hur gick det?

Det var helt perfekt, är jättenöjd och Götahof i Göteborg är ju ett jättefint ställe med jättetrevlig personal! Hängbar-spelningen i Malmö var jag också grymt nöjd med, det trycktes in så mycket folk det gick i baren hehe. Nu kommer vi precis från Muskelrock där vi fick inleda deras 5-års jubileum och det var skit skoj att få spela där! Man har liksom väntat ganska länge på att få släppa en fullängdare. Det har alltid bara blivit en massa demos och grejer, så det kändes underbart att släppa ett album för en gång skull, och det tror jag Jens kan hålla med om också, som jag spelat tillsammans med sen vi började spela musik i princip.

Vad gör VIDUNDER framöver och på vilken/vilka scener kan man se er rocka loss på i sommar?

Just nu kommer vi spela på en del lite mindre festivaler runt om i Småland och Skåne. Det blir Guerilla-festivalen, Säljeryd, Fest i Logen, SjöÖset och så. Sedan får vi se om det blir nått i höst eller sen-sommaren också. Sedan blir det till att börja skriva till nästa skiva.

VIDUNDER-PRESS-2013-4 320

Slutligen några kortare frågor;
Vilket är Sveriges bästa rockband förutom VIDUNDER?

Hellacopters är väl ganska svårslagna. Annars just nu: Troubled Horse kanske, de lirade skitbra på Muskelrock tycker jag.

Vilken arena/lokal är ert drömställe att spela på?

Är rätt mycket för mindre ställen så har inte tänkt på något drömställe sådär. Har uppfyllt rätt många av dom redan!

Om ni fick välja ett band att stå på scenen med, vilket skulle det vara?

I någon rökfylld pub med Howling Wolf kanske.

Tack för att ni tog er tid och lycka till i framtiden,

Stort tack själv.

{youtube}zJ10Gvl3Y-s{/youtube}

Vidunder kan ni följa här;

Facebook

Twitter

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Share via
Copy link