VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
axxis-band

I turnébussen med Axxis

0 Shares

axxis-band
I år är det imponerande 25 år sedan tyska AXXIS släppte sin debut “Kingdom of the Night”. I fjol släppte de sitt tolfte studioalbum “reDISCOver(ed)” och denna vecka spelar de på Sweden Rock Festival. Vi tar tempen på bandets sångare och grundare Bernhard Weiss och ser hur dom har det i sin turnébuss.

I TURNÈBUSSEN!


Vad krävs för en trevlig vistelse i turnébussen?
– En väl fungerande AC är ett måste och jag tror nog att alla någon gång befunnit sig på en buss som varit alldeles för varm. Det är inte en trevlig upplevelse alltså, lägg sen till att det kanske är 15 svettiga musiker i bussen också och ni förstår hur det kan lukta! Förutom det är det det gamla vanliga som krävs: kall öl, Playstation, en grabbnäve med bra filmer och en busschaufför som varken är full eller blind eller båda delarna. Om vi har råkat ut för någon som varit det? Det tror jag nog vi har.

Vem är alltid mest missnöjd med kvalitén på bussen?
– Det är den där sångaren i bandet som kanske tycker att de andra röker och festar lite för mycket i bussen. axxis-EurotunnelNär han inte ens kan somna fast han ligger i sin säng på ovanvåningen och festen är på nedervåningen är det inte kul. Men om jag väl lyckas somna, då sover jag bättre i bussen än vad jag gör i någon hotellsäng märkligt nog. Om de andra är less på mig? Nej då, de är snarare vana vid mig, haha!

Vad tar du alltid med dig i turnébussen?
– Ett helt apotek! Du förstår, en sjuk gitarrist kan fortfarande klara av att spela en hel konsert utan att någon märker något men en sjuk sångare märks direkt och rösten tar mycket stryk. Därför har jag med mig medicin för alla lägen.

Vem tar alltid med sig mest packning?
– Ja, det är ju jag då. Men som sagt var, jag tror att de andra tycker det är bra då jag verkligen är förberedd på allt; värme, kyla, snuva, flunsa eller skavsår – jag har rubbet!

Och vem tar med sig minst packning?
– Marco Wriedt! Allt han tar med sig är en gitarr, han har det lätt han.

Vad får du alltid slut på under turnéns gång?
– Ingenting – jag är en professionell packare med 25 år i branschen!

Och vad packar du alltid med dig för mycket utav?
– Jag kanske inte är så proffsig ändå när jag tänker efter för jag har alltid med mig för många par strumpor, kalsonger, tröjor, byxor, skor, böcker, filmer och spel.

Vid bensinmacksstoppet, vad köper du?
– Tillgång till toaletten för du vet vad man inte får göra på en buss, va? Sen köper jag också en dyr påse chips, oftast i onödan. Om jag hade sparat alla pengarna jag lagt ut på onödiga påsar med snacks hade jag varit rik nu.

Och vem är killen som köper porrblaskorna?
– Ingen. Dom tiderna är förbi nu. Vi har redan alla filmer vi behöver i bussen, tror jag, haha! Men det kanske kan hända att någon någon gång får för sig att köpa en tidning eller två, för en gång hittade vi ett mindre lager bak i bussen. Men ingen ville ta på sig skulden eller äran så vi skyller allt på de som hade bussen före oss.

Vem är den som börjar drickandet så fort han stegar in i bussen?
– Allihop. Här spottar vi inte i glasen utan korkar gärna upp direkt.axxis-croatia-2 Den enda skillnaden är att jag slutar dricka efter ett par öl medan de andra kör på natten lång.

Och vem är den som suckar ljudligast så fort drickandet börjar?
– Det måste vara busschauffören.

Vem lägger sig sist av alla?
– Harry Oellers (keyboard) går till sängs riktigt sent.

Och vem kliver upp först av alla?
– Håll i dig nu, för det är Harry det med. Sist i bädd och först upp – obegripligt! Han är helt enkelt oförstörbar! Oftast har dock någon från crewet varit uppe ett tag redan och detsamma gäller turnéchefen som säkert sitter och styr upp ett par extra gig eller så medan vi masar oss ur sängarna.

Vem är den renliga och minst stökiga i bussen?
– Det är den oklanderliga busschauffören! En gång hade vi en riktigt nitisk chaufför som blev galen varje gång vi tog med något ätbart in på bussen. Till slut satte vi i system att alltid ha med oss glass in i bussen tills han lugnade ner sig och tur var väl det. Efter någon vecka med ohyggliga mängder glass kändes det skönt att få ta en paus från glassätandet.

Och vem är den ofräscha slarvpellen?
– Det är en hemlighet, men om du vore riktigt nära nu skulle du känna det på lukten.

Vem är den som oftast lagar mat till alla?
– Ingen. 1992 hade vi med oss en riktig kock ut på turnén, men det var en riktig skräckupplevelse. Inte nog med att det var skitdyrt så lagade han inte speciellt god mat heller så där slängde vi verkligen pengarna i sjön. Sen dess har vi aldrig haft med oss en kock igen utan det är bättre att förlita sig på att arrangörerna sköter den biten. Ny stad – ny maträtt, även om det lätt kan bli kaos på så vis med, märkligt nog.

Och vem är den vars mat du aldrig skulle äta?
– Vår gamla gitarrist Walter Pietsch var en kock utöver det vanliga. En gång bjöd han hem oss på mat och jag kan fortfarande känna smaken av pastan i munnen än idag. Vi kan säga såhär, vi lärde oss skillnaden på vad en vitlöksklyfta och en hel vitlök kan göra.

Och givetvis, vem är den hungrigaste?
– Rob Schomaker (bas) – utan tvekan! axxis-croatia-1Ge honom ett val, på det ena bordet lägger du ett par nakna tjejer och på det andra ett par tallrikar med cheesecake och han väljer cheesecaken! Det är å andra sidan tur för oss som får tjejerna istället haha!

Vilken är den viktigaste regeln i turnébussen som du blir helt galen om någon bryter?
– Om den som har bädden ovan min fiser riktigt illa kan jag bli tokig. Men å andra sidan, vem skulle inte bli det om han tvingades sova med en gasmask på sig?

Finns det någon resesträcka som är lite extra tråkig att åka?
– Det finns inte direkt någon speciell sträcka som är extra lång eller tråkig, men sitter du fast i bussen allt för länge blir allting per automatik ganska tråkigt. Jag kommer ihåg en resa vi gjorde till Berlin för länge sedan. Det politiska läget i landet mellan öst och väst var ganska spänt vid den här tidpunkten, så då vet du hur länge sedan det var, och vakterna har aldrig någonsin varken före eller efter sökt igenom både bussen och medlemmarna så grundligt som den gången. Vad de sökte efter? Droger, musik och sånt som var förbjudet på den östra sidan. Tack och lov att det är mycket bättre i Tyskland nuförtiden.

Vilken är förresten den längsta sträckan ni åkt mellan två spelningar?
– Jag tror att vår längsta resa är mellan Jerez i Spanien och hem till Dortmund. Den resan mäter in på drygt 2390 kilometer!

Och sist men inte minst, vem löper störst risk att bli kvarlämnad på bensinstation och varför?
– Turnémanagern! Det har faktiskt hänt två gånger till och med. På vår dvd “20 Years of Axxis” (2011) kan du faktiskt se en intervju med den ena av de kvarglömda managerna, Rolf Stahlhofen, där han pratar om just det här. Det hände på en bensinmack någonstans i Tyskland 1990 och du kan ju tänka dig vilken panik alltså. Det här var ju innan mobiltelefoner och internet och han stod och pratade med sin flickvän i en betaltelefonautomat. Efter ett tag säger hon “älskling, måste du inte gå tillbaka till bussen snart?” och han svarade “nej då, jag är turnémanagern, de åker inte utan mig”. Men tji fick han för det hade vi redan gjort. Haha, jag kommer ihåg den här dagen som om det vore idag för vet du hur han löste det hela? Han fick tag på en kille på macken som skjutsade honom. Den här killen hade en Porsche 611 och han körde ikapp bussen. Jag satt och kikade ut genom fönstret när den här snygga bilen kom upp jämsides med oss och plötsligt öppnades solluckan på bilen och där stod Rolf med en flaska champagne i handen och försökte få kontakt med oss. Champagnen var dock inte till oss utan till den hyggliga killen med Porschen som åkte ikapp oss. Först fattade vi ingenting, men sen gick det upp för oss att Rolf faktiskt inte var med på bussen!

axxis-anniversary-show-2009 at-the-right-Rolf-Stahlhofen
(Anniversary show 2009 – at the right Rolf Stahlhofen)

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter