VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE

Metalifierad pop räddar liv – Låtar För Livet!

Peter Johansson tog ett snack med Maja Jogre – Projektledare på High 5ive Music och initiativtagare till ”Låtar För Livet”, där okända band inom metal och punk gör covers på kända svenska poplåtar.

“Låtar För Livet” är en samlingsplatta där svenska undergroundband inom metal och punk tolkar kända svenska popartister till förmån för Suicide Zeros arbete med att minska självmorden i Sverige. Hur kom ni fram till den här idén?


Grundidén är faktiskt lånad och kommer från de (amerikanska) skivorna ‘Songs That Saved My Life’, som är utgivna av Hopeless Records. Idén att låta band från Metal-, Rock- och PopPunk-scenen tolka kända pophits, till förmån för och på ämnet; psykisk ohälsa samt suicid prevention. Detta är ett ämne som också ligger oss nära hjärtat och är ständigt aktuellt i den alternativa scenen. Det var bland annat därför vi skickade en förfrågan till Suicide Zero om de ville medverka redan under High 5ive Summer Fest 2019. Eftersom utfallet blev så otroligt lyckat så tyckte båda parter att det vore en rolig idé med ett fortsatt samarbete. Skivan blev alltså en naturlig fortsättning, helt enkelt. 

Vi tror hårt på musikens förmåga att skapa gemenskap. Man behöver aldrig känna sig ensam med sina känslor oavsett om det är ångest, glädje eller sorg man känner. Musiken finnas där för att ge både tröst och styrka. Men eftersom Suicide Zero är en svensk organisation och vi ville ge skivan en tydlig förankring i Sverige tyckte vi det vore en rolig twist att göra den helt på Svenska. Dessutom såg vi möjligheten att få skapa något som inte gjorts tidigare. Ett helt album där rock- och metalartister tolkar svenska poplåtar.

Suicide Zero närvarande även vid spelningen med AVIANADeceptic och Torments som vi satte upp i Göteborg under Januari 2020. Tanken var att de även skulle medverka vid bl.a. High 5ive Summer Fest 2020 m.m., men nu blev ju 2020 som det blev.   

Hur gick ni tillväga när ni valde ut de medverkande banden?

Dels så ville vi ha ett brett spektra vad det gällde genre och geografisk härkomst inom Sverige. Men vi har också haft förmånen att arbeta med flera av de medverkande artisterna sedan tidigare och känner därför varandra väl. Detta blir vår första egna utgivning och det är faktiskt bara ett av banden som framfört musik på svenska tidigare. På många sätt okänd mark för medverkande alltså. Då är det är skönt när man känner varandra så man kan ha högt till tak och stötta varandra genom processen.

Har banden kunnat påverka val av låt att tolka eller har ni presenterat olika förslag? 

Banden har valt låtar helt på egen hand men med två hållpunkter. Det skulle vara en låt på svenska och åtminstone relativt känd för en större publik. Sen finns där såklart ett underliggande tema i skivan, givet att det är Suicide Zero vi arbetar med och var pengarna från skivan går. Men det temat kan man såklart tolka olika precis som banden också gjort.

Vi har bett alla artisterna dela med sig utav motiveringen till sina låtval.

Så här säger till exempel Allt Faller om sitt val av (Du är så) Yeah yeah, Wow wow av Martin Svensson“Vi ville ha en låt som väcker glädje hos alla som hör den. Därför grävde vi djupt i våran barndom och försökte hitta den ultimata låten. Den som alla kan sjunga med i och som alla sen skrattar åt att de fortfarande kan låttexten till.”

Detta säger Those Without om sitt val av Sand som Molly Sandén gjort i original: “För oss var det ett självklart val. Texten som skrivits till denna låt symboliserar en känsla av att inte ha någon kontroll över sitt eget liv. Livet är fullt av dömande blickar och ifrågasättande kommentarer och för oss handlar hennes låt om hur man bryter sig loss från det. Även om man har stunder där man man känner sig lika ömtålig som en skulptur i sand, kan man bygga upp sig själv, starkare än någonsin.”

Är man nyfiken på resten av motiveringarna går de att läsa på www.latarforlivet.se

2020 går till historien som ett nattsvart år, inte minst för musikbranchen. Vad har ni för förhoppningar på 2021?

Jag tror vi delar samma förhoppning som alla andra i branschen och scenen – att vi ska kunna få uppleva Livemusik på riktigt igen. Det är ju inte bara själva musiken man saknar utan även den samhörighet och värme som finns bland oss som har musiken gemensamt. Musiken finns ju alltid kvar såklart, men de är ju något speciellt att ses, skåla, skrika och älska musiken tillsammans. Sen bukar vi på High 5ive, som sagt, även arrangera både event och en större festival (High 5ive Summer Fest). Som vi såklart hoppas att vi ska kunna göra igen. Det är något man också saknar.
Låtar För Livet
Fotocollage: Medverkande artister från övre raden från vänster: Those Without, Allt Faller, Dusty Miller, Aviana, Awake The Dreamer. Undre raden från vänster: Torments, Lakesides, Marcus Vik, ColdTears, Noija

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT