VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
vulcano-band

VULCANO – 30 år av Sydamerikansk Black Metal

0 Shares
vulcano-band
Brasilianska black metal-pionjärerna VULCANO är återigen Sverigeaktuella med turnén “Thunder Metal” som genomförs tillsammans med svenska NIFELHEIM och serbiska “THE STONE”. Rocknytt passade på att utbyta några ord med VULCANOS grundare och enda originalmedlem, Zhema.


RN: Ni gjorde också en Split-EP med Nifelheim, 2006. Hur kommer det sig att ni känner till Nifelheim från första början, och varför valde ni att göra en EP med dem?

– Jag träffade Nifelheim genom en svensk seglare som höll till i Santos, min hemstad. Han gav mig en kassett med ”Headbangers against Disco”. Senare fick jag även ”Devil´s Force”. Men det var Peter Lidén från ”I Hate Records” som gav oss idéen om att göra ”splitten”.  Och tydligen var det en god idé!


RN: Hur kommer det sig att ni åkte till Sverige förra året och gjorde en spelning ihop med Nifelheim? Så som jag har förstått det åkte ni till Sverige med endast en veckas varsel, ända från Brasilien?

– Precis! Första gången vi var i Sverige var 2009, då vi spelade i Göteborg, Uppsala och Stockholm.  I Göteborg delade vi scen med Nifelheim, vilket var en fenomenal upplevelse.  I Brasilien är Nifelheim mycket välkända och respekterade. Det svenska folket är väldigt ”metal” och alla showerna hade mycket publik, och på grund av framgångarna i Sverige återvände vi 2012 till Stockholm och Göteborg igen.

RN: Enligt Wikipedia är VULCANO det första black-metal bandet från Sydamerika, stämmer det?

– Ja precis, VULCANO bildades 1982 under en era i Brasilien då endast samba, folklore, och några rock n´ roll band fanns. De första åren spelade vi Heavy Metal, fast på ett väldigt skitigt, rått och intensivt sätt. Ingen tyckte om oss!

1984 spelade vi in vår första demokassett ”Devil on My roof” och därefter ett live album, samt ”Bloody Vengeance”. Det blev lite av ett startskott för extrem metal på den tiden.

RN: Det har gått över 30 år sedan er första release. Vilka är de största skillnaderna med att spela Black Metal idag jämfört med under 80- talet?

– Det är en stor skillnad! Dagens Black Metal är till stor del ideologisk och innehåller atmosfäriska element, utöver det aggressiva utseendet och det dunkla. När vi startade bandet på 80-talet låg fokus endast på texter och teman, som var förknippat med ”det onda”. Låtarna på den tiden bestod också i princip endast av gitarr och trummor, vilket gav ett mer skitigt och rått sound som inte tilltalade särskilt många.

RN: Som jag har förstått det är det endast du, Zhema, som är den kvarvarande originalmedlemmen? Hur kommer det sig att du har hållt liv i Vulcano under så många år?

– Jag har varit med i bandet sedan början, men trummisen Arthur ”Von Barbarian” har varit med sedan 1986 och jag tror att vi alltid kommer att hänga ihop!

De största förändringarna skedde 1986, då Ze Flavio, Soto Jr och Laudir Piloni hoppade av. Vi hade en formation efter avhoppen, som varade till 1990. Därefter tog bandet en paus.

2003 skrev jag och Arthur albumet ”Tales from the Black Book” och i och med den plattan började VULCANO att turnera igen! Efter det har bandet alltid varit “Zhema och Arthur.” Vi två spelar in alla album, och när vi väl åker ut och spelar tar vi in några av våra vänner från andra lokala band från Brasilien.

Vilka är VULCANOS planer för den närmsta framtiden?  Vad har ni för förväntningar inför de svenska giggen?

– Vi har precis släppt vårt senaste album ”The Man, the Key, The Beast”. Den officiella releasefesten var för några veckor sedan, i Brasilien. Så den här turnén i Skandinavien, Tyskland, Frankrike, Belgien och Tjeckien promotar vårt nya album! Vi hoppas på att få tillräckligt mycket bra live material så vi kan göra en live DVD. En vinyl version av albumet kommer att släppas andra halvan av 2013.Senaste gången vi spelade i Sverige, på Göta Källare, var showen slutsåld och det var fullproppat med folk. Jag hoppas på samma sak i år och vi ser mycket fram emot de svenska giggen!

RN: Rocknytt och jag tackar för intervjun och önskar er en fortstatt grym turné!

– Tack själv för möjligheten att få göra denna intervju!
{youtube}AtCC1ccUGYY{/youtube}

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter