VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR

Masen släpper in ljuset!

80 Shares

I början av nittiotalet var han trummis i stekheta Skintrade vars videos spelades flitigt på MTV och ZTV. Numera har Masen bytt trummorna mot mikrofon och släpper nu EP’n “The Light Comes Shining in”.

Hej Masen! Välkommen till Rocknytt! Du släpper EP’n  “The Light Comes Shining in” fredag 4/12. Berätta lite om låtarna, varifrån kommer inspirationen?


 Hej Peter och tack!

 Jag har nog alltid varit en kreativ person, med flera projekt på gång samtidigt och med ett starkt driv att skapa och prestera mer oavsett vad jag ger mig in i. På gott och ont. Musiken, trummorna och låtskriveriet har alltid funnits där och speglar det. Låtarna och texterna tar avstamp i det som händer runt omkring mig, i världen, i mitt liv, dom som står mig nära och svårigheterna att hitta balansen att räcka till som pappa och där musiken måste få ta stor plats för att jag ska må bra. Oftast skriver jag med en akustisk gitarr i knät, mer eller mindre så fort jag får en möjlighet, då brukar oftast dom bärande raderna i texten finnas där från start. Det brukar vara lite svärta men med en strimma hopp som blir temat av någon anledning.

 Den första låten jag skrev av dom fyra som är med på EP:n är ”When the Music Starts to Play” vilken också blev första singeln. Texten och musiken kom naturligt efter en tung period som en hyllning till livet, när allt helt plötsligt känns bra fast man inte riktigt kan sätta fingret på varför. Resterande låtar följer detta tema, tex titelspåret “The Light Comes Shining in”, som är den sista låten jag skrev och spelade in till EP;n och som beskriver vikten av att stå upp för sig själv och att det är först då som man kan ändra riktning.

 Du samarbetar med ett antal namnkunniga musiker såsom Meja (Legacy Of Sound mm), Conny Bloom (Electric Boys), Andreas Rydman och inte minst Håkan Calmroth från ditt gamla band Skintrade. Hur kom du i kontakt med dem och varför medverkar just de på plattan?

 När jag började spela in låtarna i min studio i våras så var det ett medvetet val att jag skull spela alla instrument själv, en reaktion av att ha spelat i band i många år där jag upplever att man alltid behöver kompromissa, hahaha, det var det sista jag ville göra nu när jag ska fokusera på att släppa eget. Sedan hade jag lite tur att Håkan Calmroth flyttade in 800 meter från mig och det blev naturligt att vi började hänga. Efter att han hade lyssnat på några låtar erbjöd han sig att lägga bas om jag ville. Vi testade att spela in bas och trummor tillsammans på ”When the Music Starts to Play” och det blev så förbannat bra så det kändes självklart för oss båda att han skulle vara med på resten också.

 När låtarna i princip var klara så kände jag att det skulle vara fint med en kvinnlig röst som var med och färgade soundet. Meja som är en vän till familjen har körat på mina låtar tidigare, så det kändes som en självklar sak att fråga henne och hon tackade ja direkt. Meja kom ut på middag en kväll i somras och vi spelade in körer och stämmor på tre av låtarna. Blev otroligt fint tycker jag.

Vad gäller Conny Bloom så har vi haft ett samarbete för många år sedan som många inte känner till som gick under namnet Groovis inc. Bandet gick i graven då Conny fick erbjudande om att hoppa in i Hanoi Rocks. Hur som helst kände jag att det skulle vara grymt med ett långt bluesigt solo i slutet på den längre version av ”When the Music Starts to Play” och tankarna föll då direkt på Conny. Jag skickade över låten och han fick feeling och levererade ett långt och helt fantastiskt solo som är bland det bästa jag någonsin hört.

Andreas Rydman känner jag inte sedan tidigare men är väl bekant med hans musik och gitarrspel, det var Håkan Calmroth som kläckte idén att fråga Andreas om han kunde lägga slide på ”Sing Hallelujah”, se det som att han polerar en diamant- för att citera Håkan, hahaha. Hur som helst fick Andreas frågan och levererade ett fint slide pålägg som jag tycker lyfter hela låten.


Det kommer också en video inom kort där Markus Mustonen, trummisen från Kent, gästar. Berätta om den!

 Markus är grym och vi har varit nära vänner i många år, vi träffades första gången runt kl 04.00 i baren på Berns för många år sedan och fann där ett trummisbrödraskap eller vad man ska kalla det. Han har även fått lyssna på mina egna grejer under resans gång och vid nått tillfälle så sa Markus att han gärna ville hoppa in och spela när det väl var dags så det kändes självklart att fråga honom.

Med på videon är även Håkan Calmroth och Mats Attaque på gitarr, som förövrigt är en grym musikant men inte känd för den breda massan. Jag ville göra en video till ”Sing Hallelujah” för att få extra fokus på den låten, den är filmad och klippt av en punkikonen Håkan Göstas från Mora som jag beundrade redan som grabb på ungdomsgården.

 Låten ”Sing Hallelujah!” skrevs efter att din mor gått bort i Alzheimers. Hur var er relation?

Min mor var helt otrolig på många sätt, hade ett sanslöst driv men slet också väldigt hårt enligt den gamla uppdelningen som innebar för dom flesta kvinnor att ta hand om familjen, handla, laga mat, städa, baka, syltade, sydde kläder/gardiner samtidigt som hon jobbade heltid, vidareutbildade sig, gick på gitarrkurs, sjöng i kör mm. Vi hade (som så många andra under tonåren) en hel del riktigt jobbiga konflikter men senare i vuxen ålder så kunde jag se allt hon presterat, var hon kommer ifrån och vad hon offrat för familjen. Efter det tycker jag att vi fick en närmare relation och hann med en del samtal som jag kommer bära med mig. Det fina är att hon är den som gett mig musiken, hon började spela gitarr när jag var tolv som jag snabbt tog över, jag bankade på trummorna varje dag och vi fick repa med full band i källaren på högsta volym så hela huset skakade och hon sa aldrig ett ljud om det.

Lagom till att hon skulle gå i pension så började vi märka förändringar som tydde på Alzheimers, det blev sedan en lång och jobbig resa som i slutet innebar att hon blev som ett barn som jag och min bror fick mata när vi var på besök, tungt.

 Du slog igenom med Skintrade som hade ett par stora låtar som snurrade frekvent på MTV och ZTV under tidigt nittiotal. Vad minns du från den tiden?

 Massor, skulle kunna skriva ett antal A4 sidor om det, men det var ju verkligen en dröm som gick i uppfyllelse, att få skivkontrakt på ett majorbolag på den tiden innebar per automatik en massa fördelar som knappt finns i dag, tilltagen budget för inspelning av platta, video mm, stort fokus i press, i skivbutiker och på TV etc. Bonus var ju att MTV var så hett då, minns första gången jag såg vår första video ”Sick as a dog” spelas på Headbangers ball, otrolig kick och jag har nog inte känt mig så stolt någonsin. Första klubbturnén i Holland var också fantastisk, från att man fått vara glad om det kom 10 betalande på spelningarna så spelade vi nu på utsålda klubbar som tog 7-800 personer, kunde nog inte riktigt ta in det då.

Ett klassiskt minne jag kan dela med mig av är när vi var med på inspelning av ett TV-program som hette Zapp och vi firade det med att tömma baren, skicka räkningen till Polygram samt att kasta ut en TV igenom fönstret. Dagen efter blev det en rejäl utskällning på skivbolaget, TV4-Nyheterna var på hotellet och filmade vilket resulterade i att min far ringde och undrade vad fan vi höll på med. Hahaha, ja det var faktiskt inte jag.

 Du är ju trummis från början. Spelar du fortfarande eller ägnar du dig helt och hållet åt  sång, gitarrspel och låtskrivande?

Trummorna var ju det som fick mig att vilja bli musiker, efter att ha hört Mick Tuckers introfill till Sweets ”Turn it down” var det kört, det är också det instrument som jag lagt ner mina 10 000 timmar på att lära mig så det kommer jag alltid fortsätta göra i någon form. Låtskrivande och sången har funnits där sedan start men det är först nu jag gett mig själv möjlighet att fokusera på det fullt ut vilket jag kommer göra under lång tid framöver som det känns nu, det är en ny fas som känns väldigt spännande. Trummor spelar jag i stort sett endast på mina egna grejer nu förutom ett par inhopp jag gjort på ett par inspelningar.

 Hur har coronasituationen påverkat dig?

Tack och lov så sökte jag och fick ett jobb på Konstfack för drygt tre år sedan efter att ha kört eget innan det i ett antal år, om inte så hade det sett mycket sämre ut just nu. Lider verkligen med alla som drabbats, blivit sjuka eller helt tappat sin inkomst pga detta, vilket också är läget för många av mina vänner.

 Vill du rekommendera något till Rocknytts läsare, förutom att lyssna på din nya EP då såklart. Det kan vara musik, en film, en bok eller något helt annat!

Jag kan varmt rekommendera dokumentären om David Attenborough: A life on our planet. Väldigt intressant och skrämmande att ta del av hans liv och hans syn på hur vår värld förändrats. Det finns hopp om man ska tro David, och det vill jag göra!

Stort tack för att du tog dig tid att svara på frågorna. Hoppas vi ses framöver när situationen stabiliserat sig!

Det är jag som ska tacka, ha det fint!!

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter