VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
diamond-dawn-band-2013

DIAMOND DAWN: Allting har gått så oerhört fort så man stundtals har gått runt och undrat var haken ligger

0 Shares

diamond-dawn-band-2013
”In the heat of the city at night” sjunger bandets vokalist ALEXANDER STRANDELL som inledningsstrof på DIAMOND DAWNs första singel “Take Me Higher” från debutskivan betitlad ”Overdrive”. Klichéerna är många, nästan så att en sentimental ådra infinner sig hos denna artikels författare. Lyssnar man på DIAMOND DAWN och innehar åldern 40 plus så kommer återblickarna från ett svunnet åttiotal som en kanonad över ens hjässa, för här snackar vi gammal klassisk AOR­ uti fingerspetsarna. När Rocknytts Sven Mörén ringer upp Alexander befinner han sig på ett hotellrum i Göteborg där bandet förbereder sig inför en spelning nästkommande dag. Det är en taggad Alexander som ger mig historien om ett gäng unga grabbar som fastnade för AOR-rockens dansvänliga tunggung och hur ett celebert skivbolag som FRONTIERS RECORDS föll pladask för nämnda band.

För Alexander vars rötter legat mer åt Power Metal-hållet var den klassiska AOR- scenen ett ganska främmande ämne tills han på gymnasiet mötte OLLE LINDAHL som introducerade Alexander för sistnämnda genre.


”Jag föll pladask för de starka melodierna som så vackert blandades upp med en tyngd som samtidigt levererade någonting dansvänligt. Redan efter att Olle presenterade AOR för mig för första gången kände jag att detta är någonting som allt från en fyraåring upp till sjuttio år kan fastna för vilket jag personligen tyckte var ett unikum då vi ändå snackar hårdrock.”

Omgående kände Alexander att detta var någonting som han ville spinna vidare på något som resulterade i att han och Olle som duo började skriva låtar tillsammans. Efter ett år kände de båda att det var dags att ta det hela vidare till nästa nivå. Via internet lärde de känna basisten MIKAEL PLANEFELDT som omgående beslöt sig för att haka på konceptet.

”Sedan drog jag på ett musikläger där jag lärde känna NIKLAS ARKBRO som spelade keyboard och sedan så formades bandet sakta men säkert.”

Den slutliga sättningen i DIAMOND DAWN blev Alexander Strandell – sång, Olle Lindahl – gitarr, Johnny Göransson – gitarr, Mikael Planefeldt – bas, Niklas Arkbo – keyboard och Efraim Larsson – trummor.  Det är detta manskap som idag ligger bakom den kritikerrosade debuten.

Alexander är övertygad om att han föddes med en AOR- ådra i kroppen. Det hela handlar bara om att träffa rätt person vid rätt tillfälle och övertygelsen att om han hade mött Olle tio år tidigare hade han redan då fallit pladask för AOR-musiken. Jag frågade Alexander om det blev till en stor omställning när det gäller att sadla om från Power Metal till AOR-rock?

”Det blev en omställning i positiv bemärkelse då jag fann ett lugn i sättet att sjunga på till skillnad från power-genren där man oftast ligger high pitch med rösten. Det som är det intressanta i det hela är att båda stilarna bygger på starka sångmelodier med slagfärdiga refränger, men där Power Metal inhyser en starkt präktig framtoning blir AOR till raka motsatsen. Jag fann en hjärtlig värme, en behaglig ton som mer fick mig att tänka på renodlad popmusik fast med tunga gitarrer och kraftfull sång. Sedan så lämnar AOR-musiken ett större utrymme när det gäller att bygga upp någonting mer dynamiskt. Jag får helt enkelt ett större utrymme att uttrycka min sång på vilket är helt fantastiskt.”

Går vi in på bandnamnet bygger detta mer på att det skulle låta snyggt än att ett budskap skulle ligga bakom det hela.

”Vi ville helt enkelt ha ett namn med en mäktig och pompös framtoning som speglar AOR-musikens svulstiga karaktär och ordet ”Diamond” kom upp ganska omgående då det kändes neutralt och slagkraftigt. Sedan blev resten till en enda ordlek där ”Dawn” dök upp på ett tidigt stadium. Utan tvekan blev detta det självklara valet hos samtliga bandmedlemmar.”

Plattan är inspelad i omgångar vilket är ganska vanligt när det gäller ett debutalbum och för grabbarna i DIAMOND DAWN blev detta en naturlig process för att få tid till att anamma och lära sig av de fel och brister som kan uppstå när man inte är van att spela in ett album på hög nivå.

”Ingen i bandet hade någon som helst erfarenhet när det gällde inspelningar på den här nivån vilket ledde till att vi på ett mycket tidigt stadium beslöt oss att inte skynda på någonting utan att det skulle få ta den tid det tar helt enkelt. Skivan är inspelad i omgångar i olika studios under en längre tid. Att vi skulle ha gjort det hela på ett annorlunda sätt var helt uteslutet från första början då vi verkligen ville lära långsamt och skapa rutin inför kommande släpp. Jag är helt övertygad om att vi kommer att jobba på ett helt annat sätt inför nästa platta.”
{youtube}Q5jP1Dy29gY{/youtube}
Tjugofyra låtar hann spelas in innan FRONTIERS RECORDS nappade på nämnda sextett där en demokratisk omröstning genomfördes för att välja ut de elva spår som plattan rymmer. Att få ett sådant anrikt bolag att nappa på ett sådant tidigt stadium var inte någonting som DIAMOND DAWN hade räknat med.

”Allting har gått så oerhört fort så man stundtals har gått runt och undrat var haken ligger (skrattar). Vi hade räknat med att de kommande två åren skulle bli till en inlärningsprocess där vi arbetade oss sakta men säkert framåt och att bolagen med tiden sakta men säkert skulle höra av sig. Så när FRONTIERS hörde av sig så var de dessutom det första bolaget som överhuvudtaget visade intresse vilket kändes än mer makabert. Men det visade sig vara schysta människor att jobba med. Vi blev enormt positivt överraskade då de visade en stark demokratisk ådra så det ska bli spännande att se vad de kan göra för oss i framtiden.”

I skrivande stund har DIAMOND DAWN i vårt avlånga land inlett sin sommarturné där de bland annat hunnit med att vara förband till svenska HEAT. Fler celebra akter att supporta ligger i faggorna. Nämnda band kommer även att delta på en musikfestival i Västervik där även akter som HARDCORE SUPERSTAR och DEAD BY APRIL kommer att medverka. Att DIAMOND DAWN går en spännande framtid till mötes talar sitt tydliga språk genom att en pretentiös musikgenre återigen är på väg att vinna den stora massans gunst.

Foto: Diamond Dawn, Facebook

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter