VECKANS TOPPNYHETER
Hammerfall Napalm Records

HammerFall – Live! Against The World

HammerFall släppte förra året ett mycket bra album vid namn ”Dominion”. Under ”World Dominion Tour 2019/20” spelades en av konserterna i Tyskland in, på Arena Ludwigsburg. Resultatet ”Live! Against The World” är producerat av FOG Productions GmbH och Eat The Beat Music, för Napalm Records. De fem svenskarna bjuder på en bombastisk show. Dagen efter hade jag en känsla av konsertupplevelse inuti mig.

Jag har sett dessa killar uppträda många gånger och tänkte först att en gång till kanske inte behövs, men jo, det behöver man. HammerFall är alltid bra live och det märks att de älskar det här. Redan under femte låten av tjugo önskade jag att konserten inte skulle ta slut. Med ett leende kändes värmen sprida sig från magen och ut i hela kroppen. Vi bjuds på rå tyngd med positiv glöd. Ofta är det även melodiöst. Klara gitarrtoner i fina melodislingor återkommer med jämna mellanrum. Energi, styrka och pondus genomsyrar hela framträdandet. Både bandet och publiken är ”on fire”. Mannen bakom mikrofonen behöver oftast inte ens be fansen att sjunga med. De gör det ändå. En känsla av gemenskap infinner sig.

Setlist har en mycket bra blandning. De har fått med minst en låt från varenda skiva gruppen har gjort, vilket har blivit elva stycken sedan debuten 1997. Lägg därtill ett antal liveinspelningar och ”Best of”, som ”Steel Meets Steel – Ten Years Of Glory” (2007), där spåret ”Last Man Standing” var ett av tre nyskrivna alster. Den dök inte upp på något studioalbum, utan släpptes bara som singel och musikvideo. Sången är idag en av bandets största klassiker och de kan nu för övrigt stoltsera med tjugotre år av ”glory”. På det nya livealbumet uppmärksammas också tjugoårsjubilerande plattan ”Renegade” (2000), som firas med ett medley.

Inledningsvis får vi se lite glimtar före konserten. Den ena gitarristen Oscar Dronjak säger att de har väntat på just den här showen och ”Today is going to be superexciting!” Tittaren känner sig lika förväntansfull som bandmedlemmarna. En dov klang från en klocka hörs och den stora samlingen människor i konserthallen jublar. Ur mörkret backstage ses killarna närma sig i slow motion, medan bakgrundsmusiken byggs upp likt spänningen i en film. Mer jubel blir det förstås när HammerFall äntrar scenen och dundrar igång med ”Never Forgive, Never Forget”. Trots att biten kommer från senaste skivan, ”Dominion” (2019), låter den redan som en klassiker. Snart sjunger åhörarna med, även den hemma i TV-soffan. Alla vet att Joacim Cans har en stark pipa, men man slås ändå av hans suveräna sångröst, som är klar och kraftfull. Den andre gitarristen Pontus Norgren och Dronjak kliver senare fram till mitten av scenkanten för ett gemensamt solo. Sina skickligheter visar de återigen i följande ”One Against the World”, där den fenomenalt duktiga trummisen David Wallin först inleder med tunga, rytmiska slag. Norgren och basisten Fredrik Larsson kör synkroniserad headbanging. Fansen vrålar. Cans är en mästare på att fånga publiken. Alla i lokalen är genast med på noterna och höjer sina röster emellanåt.

Konserten rullar snabbt vidare i hög hastighet. Alla tre strängmusiker ses då och då i synkade rörelser bakom den karismatiske sångaren. Tillsammans med hans humoristiska sätt är Joacims utstrålning helt lysande. Han får enkelt folkmassan att sjunga med och det är mäktigt att se allas händer klappa exakt i takt. Den excellente Wallin kör på bakom trummorna och de två gitarrmästarna är briljanta. Pontus imponerar stort. Det är helt otroligt vad skicklig han är. Oscar är förstås inte sämre. Klangen han får fram är nästan trollbindande.

För er som headbangar, värm upp nacken ordentligt innan ”Hector’s Hymn”. Det är omöjligt att vara stilla. Hela kroppen kommer i rörelse av den här energiboosten. Under numret finns mycket pyroteknik, som till exempel flammande lågor. Många är de ”Templars” som högljutt skrålar ”hammer high, to the sky”.

Powerballaden ”Second to One” är en enastående komposition. Ett mästerverk, som även är helt underbar att bara lyssna till på CD. Tack vare att gästsångerskan Noora Louhimo (Battle Beast) kunde närvara, så fick vi lyckligtvis se den framföras live. Noora och Joacims röster ihop är en ”perfect match”. Man tappar nästan andan. Arenans akustik ger ett skönt eko, som hörs på avslutande toner, både på sång och gitarr. Stämningen i luften dallrar, både skör och stark. Över hela huden går som en lätt, magisk rysning. Texten berör och jag försöker hålla tillbaka tårarna. Norgren spelar dessutom gitarr på ett sätt som gör mig mållös. Det blir fantastiskt mäktigt och förtrollande vackert när han spelar i solodelen, som om han spelade på strängarna inuti lyssnarens kropp. Mellan några av tonerna skulle man kunna höra en knappnål falla, då jag och hela publikhavet tycks hålla andan för en stund, helt fascinerade av det här numret. Louhimos scenkläder måste nämnas, för de är så häftiga. På senaste skivomslaget har HammerFalls maskotfigur Hector svarta fågelvingar. På huvudet har Noora inte bara likadana horn som Hector, utan också några små, svarta fågelfjädrar. Hennes kappa är metallfärgad, med breda axlar, likt figurens pansarrustning. Elegant, dramatiskt och oerhört coolt.

En annan låt som jag också såg fram emot att se live var ”Dominion”. Enligt mig ett av de bästa spåren från senaste albumet med samma namn. Varken undertecknad eller den underbara publiken blev besviken. Rödfärgad rök fyllde scenen och vid stavelserna i ”Do-min-ion” pumpar eld upp. Ihop med bakgrundsrösterna som uttalar ordet blir det väldigt effektfullt. Pyrotekniken är enormt häftig och man upplever nästan att värmen kommer ut ur rutan.

År 2000 kom skivan ”Renegade” och satte tillbaka genren Heavy Metal som nummer ett på musiktronen. Det var ett speciellt album för HammerFall och många andra. Ett par av spåren ses i sin helhet under showen, men ungefär mitt i konserten spelas ett medley, som är väldigt snyggt gjort. Det är bra ihopsatt och framfört, samt inkluderar alla låtar från plattan. Mestadels är melodikavalkaden instrumental, men mot slutet hakar Cans på med sång. Tillhörande motorcykelljud hörs i avslutande titellåten och naturligtvis sjunger publiken med i den bekanta refrängen.

 

HammerFall - Live! Against The World 1
Foto: Picwish

 

Det är så härligt att se en alldeles hänförd publikmassa sjunga med inlevelse och nästan samma passion som artisterna på scenen. Ett bra exempel på det finner vi under ”Last Man Standing”. Där bevisar också Joacim återigen att han behärskar sin röst tillfullo och använder hela skalan hur enkelt som helst. Inför ”Let the Hammer Fall” kör frontmannen som vanligt sin utfrågning om vad som ska sägas och instruktion om hur det ska göras. Fast det hör till och ska vara så, som en rolig tradition. Hela numret blir dock lite segare om man bara hör det. Åskådarna får också se hur Dronjak svingar gitarren och låter sin ”hammare” falla på avslutande ”fall!” Ett effektfullt slut och bandet lämnar scenen för en stund.

Naturligtvis blir det några extranummer, som börjar med storslagna ”Hammer High”, vars sista ord ekar innan det tystnar ett par sekunder, följt av fansens jubel. Därefter presenterar Cans nästa sång med orden: ”We are the sons of northern light and…We Make Sweden Rock!” Under konfettiregn och glädjeyra blir man både glad och sentimental, med tanke på hur det här året blev. Låten handlar kanske inte direkt om festivalen, men det är dit tankarna ändå går och en slags nostalgisk lycka infinner sig.

”Hearts on Fire” avslutar Rock-kalaset. Joacim Cans går ner till publiken och sträcker ut mikrofonen mot flera av fansen, som generat men gladeligen sjunger den välkända refrängen. När Oscar kastat upp sin gitarr och fångat den igen är föreställningen slut. Bandet stannar kvar en lång stund för att säga tack & på återseende. Både de som var där på plats, samt jag själv hade kunnat se mer, trots en nästan två timmar lång konsert. Precis så ska man känna och ni inser säkert att det här var bättre än bra.

Jag förstår att arenan passade perfekt som inspelningsplats, för vilken fantastisk akustik den här konserthallen hade. ”Live! Against The World” har en väldigt bra ljudkvalité. Lokalen besitter ett bra och stort ljudomfång, som är väl upptaget och återgett på materialet. Det är så trevligt att höra den här taggade publiken jubla, applådera och skråla med emellanåt. Livekänslan blir komplett.

Showens ljussättning är snygg, till exempel spots med korslagda strålar. Effektfullt blir det också när strålkastare lyser upp hela eller delar av publikhavet. Det är väldigt bra filmat och ihopsatt, på ett levande sätt. Olika avstånd och vinklar fångas på bild, även från trumpodiet, där man ser Davids ryggtavla. Förutom hans fräna tuppkamsfrisyr syns publiken framför honom, eller bakom honom för oss tittare, vilket är en smått fantastisk syn. Hur det är filmat ger också en storslagen publikkänsla. Man ser då och då händer i luften, antingen på folkhavet ovanifrån eller mitt bland publiken, som om man själv står där.

Det här var verkligen en suverän skapelse, som inte bara lämnar tittaren nöjd, utan också gav mersmak och en längtan att se allt igen. Efteråt var jag helt upprymd av upplevelsen, som dröjde sig kvar länge. Även nästa dag kunde mina kollegor höra mig nynna på olika HammerFall-bitar. Författaren till dessa rader är lite avundsjuk på de som ska se ”Live! Against The World” på stora bioduken nu på torsdag, kvällen innan albumet släpps. Känslan av en riktig konsertupplevelse kommer att förgylla livet på de närvarande. Kanske kommer hela salongen att gunga av sjungande människor.

HammerFall är ett band med väldigt hög klass, liksom hela den här produktionen. ”Live! Against The World” kommer att finnas tillgänglig i flera olika BluRay + CD-paket, samt digitalt. Dessutom även som 3 LP, där man väljer en utav två olika färger på vinylen.

HammerFall består av:
Joacim Cans – sång
Oscar Dronjak – gitarr
Pontus Norgren – gitarr
Fredrik Larsson – bas
David Wallin – trummor

Låtlista ”Live! Against The World”:
1. Never Forgive, Never Forget
2. One Against the World
3. Heeding the Call
4. The Way of the Warrior
5. Any Means Necessary
6. Hallowed Be My Name
7. Blood Bound
8. Redemption
9. Hector’s Hymn
10. Natural High
11. Second to One (with Noora Louhimo)
12. Renegade Medley
13. Keep the Flame Burning
14. Dominion
15. The Dragon Lies Bleeding
16. Last Man Standing
17. Let the Hammer Fall
18. Hammer High
19. (We Make) Sweden Rock
20. Hearts on Fire

Band: HammerFall
Titel: Live! Against The World
Genre: Heavy Metal, Power Metal
Skivbolag: Napalm Records
Antal låtar: 20
Speltid:  1:51:15 (BluRay) / 1:45:51 (CD)
Releasedatum: 2020-10-23
Bästa låtar: Second to One, Dominion, (We Make) Sweden Rock, Hector’s Hymn, Any Means Necessary, One Against the World, Last Man Standing.
Betyg: 5/5

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

Picture of Anna Karlsson

Anna Karlsson

Skribent/Fotograf
FLER NYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER