VECKANS TOPPNYHETER

One Desire – Live With The Shadow Orchestra

De melodiösa hårdrockarna i One Desire släpper sitt andra livealbum, den här gången med en symfoniorkester på scenen, vilket ger en extra dimension. Produktionen är makalöst bra. ”Live With The Shadow Orchestra” är inte bara en vanlig liveinspelning, utan de har bäddat in konserten i små, visuella upplevelser. Gruppen bjuder på en kombination av energi, kraftfull sång, fantastiska gitarrsolon och medryckande refränger.

One Desire är ett av Finlands mest framstående rockband. De har släppt två internationellt hyllade album och gjort flera europeiska turnéer. Killarna slog igenom med sin självbetitlade platta 2017. Andra skivan ”Midnight Empire” kom 2020. Året därpå släpptes deras första livematerial ”One Night Only – Live in Helsinki”. Nu är det dags igen, fast den här gången med medlemmar ur Wasa Sinfonietta på scenen. Ensemblen kallades ”The Shadow Orchestra” och ”Live With The Shadow Orchestra” spelades in sommaren 2022. Gruppens gitarrist Jimmy Westerlund, tillsammans med Joel Korhonen, har lagt ner mycket tid och arbete på att producera det här fantastiska albumet. Det lönade sig verkligen och jag är tacksam över att få se det här. En bombastisk show, som jag gärna hade sett live på plats, men att titta på det färdiga materialet är en enastående upplevelse.

Produktionen innehåller inget vanligt mellansnack, utan varje låt presenteras i ett mestadels animerat filmklipp, där en berättarröst säger några väl valda ord ur texten. Vi ser en kombination av stillbild och rörlig bild, vilket ger en fantastisk effekt, som om ett konstverk får liv. Det visuella leker med din fantasi. Jaakko Roininen heter han som har målat. En av Roininens skapelser ses även på skivomslaget. Inte alla verk ser så mörka och dystra ut. Intrycket blir oftast magiskt och inspirerande. Det färdiga resultatet av alla olika delar i de här sekvenserna är otroligt snyggt och konstnärligt utfört. Efter att ha tittat på hela materialet känns det nästan som att ha befunnit sig mellan dröm och verklighet. Alla låtar blev dessutom bättre live än på skivorna. Att publiken jublar är inte så konstigt. Jag imponeras av hur proffsiga alla är. One Desire förtjänar verkligen att få mer uppmärksamhet.

En pulserande rytm inleder. Strålkastare sprider sitt ljus i många, långa, tjocka strålar. Jag blir fylld av en härlig spänning, som flödar genom min kropp, även när det inte längre är första gången jag ser DVD’n. Det smäller till och ett fyrverkeri av glitter, samt rök sprider sig över scenen. Konserten drar igång med den nyaste låten ”Never Gonna Stop”, som släpptes förra året och kommer att finnas med på nästa studioalbum, som håller på att spelas in nu. Tunga, coola gitarrtoner hörs. Ossi Sivula gör ett bra jobb bakom trummorna. Både han och basisten Jonas Kuhlberg spelar med energi. Kuhlbergs toner är fylliga och kraftfulla. Dirigenten Ville Mankkinen lyfter sin arm och pumpar näven i luften. Flera i både orkestern och publiken gör likadant. Korslagda ljusstrålar i olika färger dunkar i takt till musiken. Westerlunds fingrar rör sig snabbt över gitarrsträngarna. Hans vackra solo innehåller sprudlande, klara toner.

Inför mästerverket ”Through The Fire” byter Jimmy till en akustisk gitarr. Det är också han som sjunger den här låten. André Linmans ljusare stämma hörs istället i bakgrunden. Det blir en skön harmoni med deras röster ihop. Trots ett lugnare tempo är biten full av energi. Refrängen griper tag inuti åhörarna. När melodin rusar iväg är det så att håret reser sig och små rysningar av välbehag sprider sig. Eld och rök förstärker upplevelsen av numret. Linman lirar ett snyggt, första gitarrsolo. När man senare tror att den här varierade och helt suveräna kompositionen slutar, då tar den bara någon sekunds paus och fortsätter därefter med full kraft. Westerlund byter tillbaka till elgitarr och spelar det andra solot, som är grymt bra. Därefter bromsar han in och avrundar med ljuvliga toner.

Den lugna ”Rio” inleds med att violinisterna knäpper på fiolsträngarna med fingrarna, en detalj som återkommer senare. Man ser att dirigenten njuter. Med ett innerligt leende och inlevelse i rörelserna engagerar han sin orkester. Johnny Nordström spelar fint på keyboarden. Vi hör mjukt studsande trumslag och sångaren lirar snyggt på sin gitarr. Andrés solo är väldigt bra och det finns känsla och kraft i hans röst. ”This Is Where The Heartbreak Begins” är också en soft låt. Det här är en av de bitar som har starka vibbar av Toto, vilket kanske inte är så konstigt, då gruppen tillhör One Desires idoler. Sivula slår snabbt på cymbalerna, fast med en mild beröring. Linman glider snyggt och skickligt upp med rösten. Både han och Jimmy spelar utmärkt på sina gitarrer.

Konserten har filmats med många kameror, från flera olika håll och vinklar. Här finns en hel del snabba klipp, men filmkameran glider också långsamt i sidled ibland, vilket bidrar till ett fantastiskt härligt och extra levande intryck. Bilden skiftar i olika färgtoner. Jag är egentligen inte så förtjust i färglöst eller dystert, men det är trots allt fascinerande med de råa nyanserna som använts. Under ”Shadowman” går det från färg till svartvitt och allt däremellan. Publiken blir eld och lågor till den här fantastiska låten. Leende sjunger de med och klappar i takt. Ossi attackerar trummorna lite extra energifullt. Jonas snabba fingrar rör sig över bassträngarna. Musiken har ett rusande, skönt flöde. Westerlund imponerar på gitarr igen. Sångaren Geir Rönning har varit med och skrivit den här biten. Likaså den mycket bra ”Hurt”, i vilken Rönning kom in på scenen till refrängen och gästsjöng tillsammans med de andra. Det är också Geir som är berättarrösten mellan låtarna.

Den adrenalinfyllda ”Buried Alive” lutar åt Heavy Metal och avslutar konserten. Musiken håller en väldigt snabb hastighet och rytmsektionen får allt att mullra fram. André sjunger emellanåt med en lite ruffigare röst. Mycket rök väller ut över scenen. Ut ur dimman kliver Jimmy fram och spelar ett gitarrsolo, innan låten rusar vidare. Eldsflammor sprutar upp i ett galet tempo. Allt stegras och plötsligt är showen slut. Publiken skriker jublande.

De har tagit med berättarrösten mellan låtarna även på CD’n, vilket jag inte hade räknat med, så det blev en positiv överraskning. Efter att ha sett DVD’n ville jag egentligen inte bara lyssna till materialet, men är glad att jag gjorde det, för det var en upplevelse i sig. Man hör allting mycket bättre, för alla ljud tycks utkristallisera sig. Troligtvis har de bearbetat ljudet lite olika på de båda formaten, för att få ut det bästa av bägge två. Hur som helst, man lägger märke till alla detaljer i sång och musik när man inte blir distraherad av det visuella, fast att se på ”Live With The Shadow Orchestra” ger tittaren det där lilla extra. För mig är det två helt olika upplevelser och även om vinnaren är det sistnämnda, så rekommenderar jag båda.

Setlistan har en bra balans och består av lika många låtar från båda studioskivorna. På det här nya livealbumet finns harmoni i både sång och musik. Jag är väldigt imponerad av alla egentligen, men särskilt av Jimmy Westerlunds gitarrspelande och hur konserten har filmats. En timme är också alldeles lagom längd. Även om det gick väldigt fort, så drar man sig inte för att titta igen och jag riktigt längtar till nästa gång. One Desire är ett band som blir mycket bättre live än i studion. ”Live With The Shadow Orchestra” känns för närvarande som det bästa konsertmaterialet jag någonsin har sett. Att få se den här showen på plats hade varit otroligt fantastiskt. På DVD förhöjs upplevelsen ytterligare och blir fullkomligen ett mästerverk.

Band: One Desire
Titel: Live With The Shadow Orchestra
Genre: Melodiös Hårdrock
Skivbolag: Frontiers Music s.r.l.
Releasedatum: 2023-04-21
Bästa låtar: Through The Fire, Shadowman, Never Gonna Stop, After You’re Gone, Buried Alive, Heroes, Apologize.
Betyg: 5/5

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

Picture of Anna Karlsson

Anna Karlsson

Skribent/Fotograf
FLER NYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER