VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR

Svensk festival återuppstår efter 49 år

105 Shares

Den svenska festivalen “Festival of the Midnight Sun” återuppstår efter 49 år.

Vi är väldigt stolta att meddela att Festival of the Midnight Sun återuppstår! Den mytomspunna festivalen gick senast av stapeln 1970 på Mantorp Park i Östergötland. Idén till att väcka den till liv tändes när Mats Carlheim sprang på tre herrar som gör en kortfilm om den festivalen; Björn Rallare (reklam-man och tidigare skivbolagsägare), Peder Carlsson (trummis i Backyard Babies) och Niklas Mertel Ekelund (skön snubbe med förflutet på bl.a. SVT)… ja då kunde det inte hjälpas; festivalen måste få nytt liv!


Årets festival äger rum på anrika Sjögestad Motells mark den 31 augusti med plats för max 3.000 besökare, precis det antal som faktiskt dök upp 1970 då de räknade med hela 300.000 sköna människor. Målet är att ge besökarna en festival så som den kunde ha varit då det begav sig. Inga strob eller rörligt ljus på vår festival. Fasta kannor. Lite rök möjligtvis. Med musiken i centrum.

Banden i år är en blandning av då och nu. Då i form av Kebnekajse och Tears och nu i form av allt från Les Big Byrd till Franska Trion och Hällas. Full lista av band finner ni nedan. Banden från nu med det soundet de har skulle lika gärna kunna ha varit aktiva 1970.

Vi är precis lika stolta att ha snappat upp nya band som fått fin uppmärksamhet som till exempel Second Oracle, Among Lynx och Maida Vale eller … för tusan, vi är sjukt stolta över hela vår fina lineup på totalt 17 band som kommer göra den 31 augusti till ett datum att minnas.

Festivalen arrangeras av den idéella föreningen Rockered Kulturförening och drivs av personer med passande skill-sets som siktar på ett 50-årsjubileum 2020 på… jamenvisst, på Mantorp Park.

Kortfilmen då? Den har premiär i slutet av augusti, Bert-Åke Varg är med, bara en sån sak. Filmen är resultatet av att Björn lade ned sitt skivbolag och fick tid över att skriva istället. En av hans kompisar, Niklas, sa att det här måste vi ju göra något av så ett av projekten valdes ut, skrevs om till en kortfilm som var hanterbar rent ekonomiskt och sommaren 2018 påbörjades inspelningen. Filmen handlar om två kompisar som vill göra en film, och när de pitchar en idé för varann får man se hur filmen skulle sett ut om de valt att gjort den. I kortfilmen Festival of the Midnight Sun, pitchas idén om den där galna festivalen 1970. Kompisarna då vilka är de? Det är Peder och Björn. Kortfilmen har premiär i slutet av augusti.

Se trailer till festivalen HÄR och HÄR

Banden som lirar på årets festival, 2019 är:

Among Lynx
Children Of The Sün
Dalen
Franska Trion
Hellsingland Underground (Är även med i filmen, de gestaltar Canned Heat)
Hällas
Kebnekajse
La Fleur Fatale
Les Big Byrd
Maida Vale
Melody Fields
Oblivious
Second Oracle
Skogen Brinner
Slite Cement (första giget på fastlandet, kultband från Gotland)
Tears (Sveriges första glamrockband)
The Cult Of Boydah

Festival of the Midnight Sun är 2019 en endagsfestival som känns och låter som 1970 med en blandning av band från då och nu.

Effie Trikili

Effie Trikili

Skribent/Fotograf
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter