VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
vasby-rock-2015-484

Inför Väsby Rock Festival 2015: Intervju med ledningen

108 Shares

vasby-rock-2015-484

Väsby Rock Festival går av stapeln i helgen, den 17-18 juli i Vilundaparken i Upplands Väsby några mil norr om Stockholm. För tredje året i rad går nu denna festival av stapeln och har fokus på melodisk hårdrock. I år spelar band som t.ex. W.A.S.P, Danger Danger, Heaven & Earth, Eden’s Curse, Jaded Heart, Magnum, H.E.A.T. och Eclipse. Rocknytt tog ett snack med en av de drivande krafterna inom organisationen, Sebastian Ekblom Bak, som berättar om årets festival, Allstar-band och framtiden.

Hur känns det inför årets festival? Hur är det jämfört med tidigare år?
Stressigt och roddigt som inför varje år. Vi känner dock att festivalen börjar bli lite etablerad och vi surfar på den fantastiska responsen både från artister och publik.


Vad har ni för förväntningar i år?
Samma sköna stämning som förra året, en tvådagarsfest med grym livemusik. Håller tummarna för vädret. Givetvis hoppas vi på att allt flyter på och att det inte uppstår några missöden.

Vad är årets största förändringar på festivalen? Området, scenerna etc.? 
Bättre struktur på knalleområdet, alla knallar placeras nu på insidan. Campingen ligger nu vägg i vägg med området. VIP-området flyttas något på grund av logistiken. Vårt kontor flyttas något så vi får lite andrum i arbetet.

Hotellrummen på angränsande hotellet tog slut innan jul så jag förmodar att bl.a. försäljningen av biljetter gått snabbare och startade tidigare? Kan det bli utsålt?
Ja, det rullade på snabbare och bättre i år. Det är en liten bit kvar till slutsålt men vi hoppas, inget är omöjligt.

Ni har besökare från många av världens hörn och ni har marknadsfört festivalen ganska mycket utomlands, varför? Hur är intresset från den svenska publiken?
Det verkar som genren vi jobbar med är något “hetare” utomlands. Festivalbesökare vill planera i tid och kommer du utanför Skandinavien vill du snabbt veta förutsättningar och planera därefter. Den “Svenska” publiken har en tendens att vänta med biljettköp och är ofta ute i sista stund. Det finns en undersökning som visar att vi i Sverige är sämst i Europa på att köpa förköpsbiljetter, därav stor fokus på biljettköpare utomlands. Dessutom är det ju en härlig utmaning att marknadsföras på radiostationer och tidningar utomlands. När folk från Australien checkar in biljetter så är vi mer än nöjda.

V.I.P-området var förra året en trevlig mötesplats mellan artister och publik, något nytt inom detta område i år?
Flyttas något, i övrigt samma trevliga upplägg. Det blir en annan utformning med samma grundidé.

Kommer ölkonsumeringen även i år kunna ske fritt inom hela området? Vad kommer det finnas för utbud och från vilka tillverkare? 
Ja, vi är oerhört stolta över vårt fria alkoholtillstånd, vilket ju möjliggörs av den fantastiska publiken. Det kommer vara samma leverantörer men med ett bredare utbud. Ingen ska bli besviken.

Headliners detta år är amerikanska och klassiska hårdrocksbandet Danger Danger och Sverigepopulära W.A.S.P. Var de tilltänkta från början? Hur beslutades det att de skulle vara huvudakterna?
Ja, dessa band har ju funnits på önskelistan länge. Vi är ju alla i ledningen rutinerade festivalbesökare och har ju själva sett responsen dessa band får vid spelningar. Båda banden uppfyller våra bokningskriterier med råge och när vi trattade ned jobbet med möjliga headliners så funkade det bra med dessa. Mycket ska ju klaffa: ekonomi, tid, möjlighet att dyka upp, logistik m.m. Vi är oerhört stolta över dessa bokningar och utlovar två fantastiska kvällar.

Hur viktiga är headline-banden? Många verkar ha orealistiska önskningar när det gäller just dessa och ibland känns det som att det är just de avslutande banden som lockar ut Svensson ur stugorna, hur funderade ni kring detta? 
Detta diskuteras ofta. Jag tror inte att många förstår vilken ekonomi man pratar om när det gäller band som nämns på publikens önskelistor. Just nu jobbar vi med att hitta två “rimliga” headliners som drar folk men vi försöker också att hålla en hyfsad jämn kvalité hela dagarna så att folk dyker upp. Nästa år kanske vi satsar på två “monster”-band och tummar lite på det andra, ingen vet just nu, allt utvärderas innan vi planerar följande år.

Ni har alltid haft en förmåga att lyfta fram lite nyare och aktuella band, merparten från Sverige, vilket bryter lite mot SRF som är mer nostalgi. I år är dessutom några av dem tillbaka för att göra sin andra spelning på VRF. Berätta lite om hur ni tänker er utbudet av band när ni bokar?
En stor del av vår röda tråd i arbetet är och kommer alltid att vara att ge nya band chansen att visa upp sig och vi kommer alltid att hålla några platser för sådana band varje år, detta kommer vi inte att tumma på. Vi älskar att se att vissa band får nya bokningar på grund av det de presterar hos oss. Första året hade vi Tyska Love Might KIll som efter vår festival fick en sådan respons att de fick bokningar för en hel turné efteråt. Sådant sporrar oss enormt! Jag håller med dig om att det kanske skiljer oss från t.ex. SRF men det är också lite tanken, vi vill att folk ska dyka upp och upptäcka ny grym musik. Johnny Lima är ett härligt exempel på det. Givetvis lyssnar vi ju också på önskningar från publiken och därför har vi t.ex. bokat Eclipse och H.E.A.T. i år igen, båda banden är extremt efterfrågade hos oss och båda banden ligger varmt om hjärtat hos hela organisationen.

Hur tycker du banduppställningen ser ut i år jämfört med andra år? Vilken bokning är ni mest stolta över 2015?
Stark och mer jämn. Givetvis är vi sjukt stolta över att kunna presentera Cherie Currie och Tony Martin i vårt “all-star”-band. Personligen vet jag att Danger Danger kommer att rocka sönder vilunda-vallen och jag hoppas att tror att ingen missar band som Work Of Art och Heaven & Earth. Fantastisk musik som kommer att hitta och plussa på nya lyssnare och fans.

I år har ni en Väsby Rock Allstars-spelning, hur kom ni på den idén? Vad kommer den erbjuda? 
Vår snöboll som blev en snö-Michelin gubbe. Från början var tanken att bandet skulle bestå av hyfsat kända lokala förmågor men när vi började höra av oss till våra kontakter så ramlade förfrågningarna in och vi var inget annat än tvungna att ge projektet mer speltid senare på kvällen. Vi har också varit tvungna att tacka nej till vissa artister och kikar redan på nästkommande år. Det kommer att erbjudas 2-3 låtar per vokalist. Vissa väljer covers medan andra kör eget material. Rotationen på scen kommer att skötas av de övriga musikanterna. Det känns skitkul att det repas för fullt i Stockholm just nu, alla vill göra sitt bästa. Jag kan givetvis utlova några magiska The Runaways-låtar och givetvis grymma Black Sabbath- dängor på Vilundavallen.

Vad kommer vi få se i år (bortsett från banden) som vi aldrig tidigare upplevt på en festival? 
En festival med glada, nöjda besökare och noll incidenter eller tillbud.

En snackis från förra året är att ni har festivalhistoriens finaste och skönaste gräsmatta, blir den lika barfotavänlig i år?
Det kan du skriva upp, våra eminenta vaktmästare gör ett hästjobb. Publiken får gärna även i år bidra med gräsets vård, d.v.s hålla rent och hjälpas åt med skräp. Kul att du nämner detta, det är många som gör det.

Detta är tredje året och massor av jobb ligger bakom, tar ni ett år i taget eller har ni bestämt att fortsätta vidare även nästa år?
Ett år i taget absolut. Det är ett jättejobb på årsbasis som ligger bakom tvådagars festligheter men man kommer ju alltid till en deadline då man måste sätta stopp inför året och skjuta över vissa saker till kommande år. Om en artist jättegärna vill spela och det redan är fullbokat så diskuterar vi automatiskt nästa år, det blir naturligt att det formar sig självt, vi är långt gångna inför 2016 och hoppas KANSKE bjuda på någon aptitretare innan årets festival är över.

Ni söker väl fortfarande folk som vilja hjälpa till före/under och efter festivalen? Vad söker ni och hur tar man kontakt?
All info finns på hemsidan, det finns fortfarande några volontär-luckor att fylla. Skynda!

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter