VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
wacken-logo-2014-484

KRÖNIKA: The holy land of Wacken

0 Shares

wacken-logo-2014-484
Det stämmer verkligen det som sägs om Wacken. Att det är det “heliga landet”, ett Mekka för hårdrockare. Årets upplaga var den 25e i ordningen, men min för min del den första. Jag är rätt säker på att det inte kommer att bli den sista, för numera är Wacken syonymt med kärlek för mig. Jag är rätt säker på att jag inte är den enda som känner så.

När jag kom till festivalområdet första gången tappade jag hakan. Längst ner ser man de två största scenerna – Black Stage och True Metal Stage. För att hitta övriga scener behövde jag gå en bit, området är överväldigande stort. Men jag antar att det är det som krävs om man ska få plats med nästan 90 000 hårdrockare nära en by med 1800 invånare.


Om du älskar hårdrock, sommar och festivaler så vet du vilken känsla jag kommer att försöka beskriva härnäst. Det är den där känslan som infinner sig när man för första gången besöker en festival, eller när man går på kvällens första spelning eller kanske tar sin första öl och spanar in ett band på långt håll. En känsla av lycka, ren eufori. En känsla av att man aldrig vill att de närmaste tre dagarna ska ta slut – En känsla av att leva i nuet och förneka tidens gång. Samma känsla av ångest biter sig fast i bröstet man jag vaknar den dagen det är dags för hemfärd, när man sätter sig i bilen för att lämna campingen – Ångesten av att säga hej då och veta att det är ett år kvar till man nästa gång får känna samma typ av eufori. Det var så jag kände när jag besökte Sweden Rock för första gången och det var så jag kände för Wacken också.

Så fort dörrarna hade öppnats så fanns det ingen återvändo till verkligheten – En helt ny värld skapades bland festivalbesökarna. Det var extremt dammigt, stundtals regnade det men mestadels så tittade solen fram och fick oss alla att svettas. Men det gjorde ingenting, ibland undrade jag om folket runtom mig ens märkte det. Hur du såg ut spelade heller ingen roll – Folk hade bandtröjor, andra var utklädda till sumobrottare och enhörningar samtidigt som vissa gick runt i Simpsonskalsonger eller utan bh. Några var där för första gången, andra för femte, någon firade sitt 13 år. Vissa bodde nära, andra hade rest i flera timmar. Sanningen är den att de flesta väljer att återvända till Wacken år efter år – Inte bara besökarna, utan även banden.

På 25 år har arrangörerna lyckats bygga en stabil grund som inte ens Motörheads publik kunde rasera trots sin iver när bandet klev på scenen. För varje år som går så kommer fler och fler hjärtan att ge sig till Wacken. Det är trots allt helt omöjligt att som hårdrockare inte ge sitt hjärta till den festival vi ser som våran fristad.

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter