VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
klar-infor-swedenrock2014

SWEDEN ROCK FESTIVAL i siffror

klar-infor-swedenrock2014

Med 9 dagar kvar till årets upplaga av Sweden Rock Festival ger vi på Rocknytt er en del intressanta siffror och detaljer om Sveriges bästa festival!

SWEDEN ROCK FESTIVAL etablerades 1992. Festivalen gick av stapeln i Olofström och hette då Sommarfestivalen. Den bestod av endast en dag och nio spelande band. Årets upplaga är en fyradagarsfestival i Sölvesborg med 85 bokade band. Detta kommer bli tjugoandra gången festivalen äger rum.


 

1993-1997 hölls festivalen i Karlshamn och kallades för Karlshamn Rock Festival innan det 1998 flyttade till Norje Havsbad där festivalen fortsatt växa. Året därpå bytte festivalen namn till nuvarande Sweden Rock Festival. 2001 fick den sin nuvarande form och har sedan dess slagit publikrekord varje år, något som nådde sin kulme 2009 då det kom 32 500 besökare till Norje. Detta har nu blivit maxgränsen för antal besökare som festivalen kan ta in, men det har inte stoppat Sweden Rock från att fortfarande sälja slut år efter år. Dagens festivalområde består av 80.000 kvm publikyta och har 5 stycken scener. På området finns också 180 st vattentoaletter.

 

Under festivalens 21 år av existens har över 600 band haft vägarna förbi Sölvesborg men det band som spelat flest gånger är inga andra än favoriterna MOTÖRHEAD, som spelat hela 8 gånger tätt följt av SAXONs 7 gånger. Dock så har bandet GODA GRANNAR rekordet på 12 spelningar på festivalen, men större delen av dessa spelningar har inte varit officiellt bokade av Sweden Rock, någon som ger resultatet ovan. Festivalens dyraste bokning hittills är fjolårets headliners: KISS.

 

Men på en så stor festival kan man då undra hur det ser ut med mat och dryck. Jo, men vi har svar på det också! Under en festival serveras 350.000 portioner mat och 250.000 stycken öl till hungriga och törstiga hårdrockare. På plats finns inte mindre än 199 stycken marknadsknallar med en bred variation på utbud, allt från kläder till smycken och boots. Och glömmer man tandborsten hemma behöver man inte heller oroa sig för det finns faktiskt en affär med alla nödvändigheter alldeles i närheten (OBS! Var beredd att betala överpris dock!).

Festivalen har haft besökare från hela 52 stycken länder och har 3.500 arbetare på plats under de fyra festivaldagarna. Av 33.200 besökare är 650 stycken ackrediterad pressfolk som är där för att rapportera från festivalen. Se därför till att posa för fotograferna för du vet aldrig vart du hamnar!

2013 anlände första camparen 8(!) dagar innan själva festivalen började. Fjolårets festival präglades också av Magnus Ugglas direktsändning å Sveriges Radios vägnar.

2011 spelade “mat-Tina” in ett avsnitt av “Tinas Sommarkök” på festivalcampingen. Hon tillagade gris något som många hungriga campare uppskattade lukten och smaken av. Det året fick dessutom Nanne Grönwall, en flitig festivalbesökare, äran att intervjua Ozzy Osbourne för Sveriges Radio.

I vår lilla festivalsammanfattning är det säkert mycket vi inte fått med och många roliga fakta man skulle vilja veta om. Tyvärr är siffror ibland svåra att få tag på men detta är ett litet försök. Hoppas vi ses på Sweden Rock Festival 2014!

Effie Trikili

Effie Trikili

Skribent/Fotograf
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter