VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
holy-spirit-new

The Holy Spirit of Sweden Rock Black Label – en succé som inte skådats i Sverige på 10 år

holy-spirit-new
När Sweden Rock Festival släppte sin egen single malt whisky “Sweden Rock Black Label” dröjde det inte länge innan den fick en positiv kvalitetsstämpel. Där andra artist och musikdrivna drycker ibland lämnat en del övrigt att önska visade sig Holy Spirit vara en smakrik och kvalitativ tioåring.

Mer information om whiskyn än så är dock svårt att få. Den som vill veta mer exakta detaljer om innehållet är lämnad åt gissningar och spekulationer – producenterna bakom maltwhiskyn håller nämligen benhårt på sin anonymitet. I likhet med band som Ghost, där medlemmarnas identiteter är så hemliga att Wikileaks skulle ge en vänsterarm för att kunna publicera namn, är producenterna bakom Holy Spirit Black Label en väl bevarad hemlighet.

Genom ett samarbete med Brands For Fans har Sweden Rock Festival lyckats komma åt eftertraktade och närmast obetalbara kontakter inom whiskyvärlden. Där de flesta hade gått bet har man lyckats få ett av Skottlands mest välrenommerade destillerier att leverera en unik whisky. Från destilleriet har olika recept och fatblandningar, det som kallas “blending”, tagits fram och därifrån har man hittat en som går hand i hand med Sweden Rock Festivalandan. För att få rätt karaktär är det destilleriets master blender som får pussla ihop whisky från ekfat som tidigare innehållit sherry eller bourbon tills han är nöjd med balansen. Sherry- och bourboninfluenserna ger spriten olika nyanser och genom att laborera med dessa kan blendern lyfta fram såväl fyllig vaniljsötma som sherrynoter och smörkola i den färdiga whiskyn.

Om man pratar artister och hemligheter finns det nog få saker som är så tabubelagt som att nämna medlemmars ålder. Man vill gärna framstå som lite yngre än man i själva verket är, det vill säga den direkta motsatsen till vad man vill lyfta fram med en whisky. Åldern på sprit spelar nämligen en stor roll för smak och doft och framförallt prestige. Till skillnad från exempelvis konjak, där den äldsta delen får anges, är regelverket kring skotsk whisky benhård: den yngsta whiskyn i flaskan måste vara lagrad i tio år för att få beskrivas som “10yo” på etiketten. Det betyder att det mycket väl kan finnas betydligt äldre fat i blandningen, men hur det ligger till med den saken vet bara master blendern.

Att Holy Spirit inte fick bli ett hafsverk eller kvalitén slarvas bort var något som Sweden Rock själva hade som utgångspunkt när projektet sjösattes.

– Vi ville göra en högkvalitativ produkt inom singelmalt-segmentet som vi själva tycker om och som vi tror att våra gäster gillar, förklarar Jon Bergsjö, Commercial Manager på Sweden Rock Festival.
Något som påminner om festivalen och som får minnena att återvända.

Liksom en festival har en stark förankring till själva platsen den utspelar sig på är skotsk whisky synonymt med högländerna. Det är i Speyside-distriktet den har sitt epicentrum och det är som några av världens bästa malter produceras, kända för sin mjuka, blommiga stil. Destilleriet bakom Holy Spirit har sitt säte mitt i Speyside och deras whisky brukar ofta definiera själva distriktet och dess smakpalett.

De inblandande var övertygade om att whiskeyn skulle bli uppskattad, men att den skulle bli en så stor succé var det ingen som hade vågat hoppas på. Den limiterade förstaupplagan sålde snabbt slut och i december släpptes en ny upplaga som nådde ut till över 260 Systembolagsbutiker runt Sverige. Idag är det en av Systembolagets storsäljare och har passerat många etablerade varumärken i volym. Även hos festivalen själva har projektet gett blodad tand.

– Det är fantastiskt! Vi kommer att jobba vidare med samma känsla som vi gjorde med whiskeyn även i nästa projekt, berättar Jon. Hög kvalité och stark koppling till festivalen är ledorden även till den nya produkt som snart kommer att finnas tillgänglig i Systembolagets beställningssortiment. Men vad det blir är än så länge en liten hemlighet. Lika hemlig som whiskyns ursprung kommer det inte att vara, men vi vågar lova att alla vänner av hårdrock och god dryck kommer att bli nöjda.

För att se på vilka systembolag som The Holy Sprit of Sweden Rock Black Label finns, klicka på “Välj butik” på: Länk

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
airbourne-bråvalla-effietrikili

AIRBOURNE – Liverecension från Bråvalla Festival, 2013-06-27

Band: AirbourneScen: Blue Stage, Bråvalla FestivalDatum: 2013-06-27Betyg: 7/10 “Terminator 2”-temat som ingångslåt är det enda lugna inslaget under spelningen. För direkt när de mäktiga trummorna i låten till nämnda film tystnat, stampar australiensarna plattan i mattan på det tjuvkopplade vrålåk som är AIRBOURNE. Här finns inte plats för ballader och progressiva rockoperor med fler taktbyten

SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT