VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
ALICE-COOPER-christian-larsson-rocknytt2012

Summering av Storsjöyran: Yran står när de andra faller

60 Shares

ALICE-COOPER-christian-larsson-rocknytt2012
Medan flera andra festivaler minskar i besöksantal eller läggs ner ökar Storsjöyran. Rocknytt besökte årets festival, som lockade 39 000 besökare, förra helgen.

 

Jag och några polare bestämde oss för att åka till Östersund för att gå på både festival och fotboll. Vi åkte under torsdagskvällen – men redan i Mölndal tog det stopp. Det var fel på minibussen, som fick bytas ut. Företaget fick köra upp en ny från Halmstad vilket ledde till att vi blev två timmar försenade. Till slut kom vi iväg och vid nio-tio på fredagsmorgonen var vi framme i Östersund.


Yran fyller 30 år i år. Det firade de med att ha Alice Cooper som dragplåster. Festivalen inleddes med Darin på fredagskvällen. Jag såg sedan Stiftelsen, rockbandet som bildades så sent som år 2011 av Takidasångaren Robert Pettersson och hans barndomskompis Micke Eriksson. Blev dock inte imponerad. De levererade sin hit “Vart jag än går” snyggt, men i övrigt uppträdde bandet torftigt. Var fanns energin och engagemanget?

Mando Diao var bättre. De inledde dessvärre lite för lugnt och tempofattigt. När de bytte pop mot rock blev det betydligt bättre. Rockstilen passar dem bättre. Höjdpunkten var “Dance with somebody”. Då var det bra drag på Stortorget.

Bad Religion uppträdde i Badhusparken vid 23-tiden. Det amerikanska punkrockbandet, som har varit aktiva ända sedan det grundades i Los Angeles 1979, levererade. Låtmaterialet var starkt. De blandade nya och gamla låtar. Det var bra drag på den mycket åldersblandade publiken, som kom i gång ordentligt när Bad Religion spelade “21st Century”.

Efter midnatt var det dags för dagens höjdpunkt: In Flames på Stortorget. Det var göteborgarnas näst sista spelning (de spelar i Gävle 8 augusti) innan de ska in i studion och spela in en ny platta. Och det blev succé. Draget framför scenen var Yrans bästa. Death metalbandet agerade med pondus. Sångaren Anders Fridén fick tidigt i gång publiken – och frontmannens sång var riktigt slipad denna kväll. Publiken bjöds på en mäktig ljusshow. Spelningen avslutades på bästa sätt, med mängder av fyrverkerier och eld. Det råder inga tvivel om att fansen var nöjda och inte ville att giget skulle ta slut.

storsjoyran-2013

Lördagen inleddes med First Aid Kit. De charmerande Stockholmstjejerna gjorde ingen besviken. Framförallt kul att se headbanging inom pop. Systrarna Johanna och Klara Söderberg gjorde också en fin tolkning av Simon and Garfunkels “America”.

Sen var det dags för den minst sagt udda människan Olle Ljungström. Han hade massor av energi och bjöd på fin underhållning. Olle kastade stolar omkring sig, bad en i publiken att hålla käften och berättade om hur mycket han hatar Östersund. Men han gjorde det på ett charmigt sätt som publiken gillade. Och gubben kan ju sjunga. Han frälste publiken i Storsjöteatern med låten “En apa som liknar dig”.

Saltsjöbadenbördiga Johnossi gjorde en habil insats i Badhusparken. Bandet har onekligen en stor skara fans som kan alla låttexter. Johnossi lyftes av publiken, som var rejält på g. Det var mycket rörelse framför scenen. Bäst drag var det – naturligtvis – under kändaste låten, “What’s the point”. En vän till bandet tog tillfället i akt och friade till sin flickvän på scen.

00.30 var det äntligen dags för den stora finalen – Alice Cooper på Stortorget. Skräckrockaren gjorde ingen besviken. Det fanns inte en ledig yta på torget. Åskådarna fick se en mäktig show. I scenshowen ingick såväl den berömda giljotinscenen som en sju meter hög Frankenstein och en boaorm. Alice Cooper passade även på att hylla gamla vännerna Jim Morrison, John Lennon, Jimi Hendrix och Keith Moon. Man kan inte tro att Vincent Furnier, som han egentligen heter, har fyllt 65 bast. Han sjunger nämligen förvånansvärt bra för sin ålder. Många jämngamla artister sjunger betydligt sämre. Däremot var publiken ofattbart loj och segstartad. Det var först i slutet, när “Posion” framfördes, som publiken vaknade till liv ordentligt. Megahiten följdes upp av en stark “School’s out”, som till slut landade i Pink Floyds “Another Brick In The Wall (Part II)”.

Jag har många trevliga minnen från Yran. Däremot var man irriterad över att det var så svårt att få tag i öl. Vill du ta dig ett kallt järn måste du bege dig till en av restaurangerna. Man kan inte – vilket känns konstigt – köpa en och ha med sig på en spelning. Man vill ju kunna njuta av ett bra band med ett järn i näven.

I övrigt finns det inte mycket att klaga på. Jag återvänder gärna till Yran, som i år besöktes av hela 39 000 besökare. Det var en ökning med 4 000 personer jämfört med året innan. Yran står när många andra festivaler faller!

Skrivet av Eric Nilsson
Foto: Christian Larsson

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter