VECKANS TOPPNYHETER
vasby-2013-logo

Rocknytt tar tempen inför Väsby Rock Festival

vasby-2013-logo
Nu till helgen är det äntligen premiär för den nya festivalen VÄSBY ROCK FESTIVAL. Rocknytts Janne Mattsson har passat på att snabbt ta tempen på flera av de aktuella banden.

BILLION DOLLAR BABIES (genom Pat Kramer, gitarr)
Det är premiär för en helt ny rockfestival och ni har fått äran att inleda det hela. Hur känns det?
– Att öppna känns hur gött som helst och jag tror det är ett gott omen eftersom vi även var först ut på den första upplagan av Rockstad Falun 2008. Och det har ju gått onekligen bra för den festivalen kan man säga så det kommer bli jäkligt fett i Väsby!

När kommer den avslutande delen i ep-trilogin “House of Dreams”?
– Den avslutande delen av “House of Dreams” kommer inte ut förrän i början av 2014.

Nu har jag inte sett er sedan Rockweekend 2009, men smäller Frankie Rich fortfarande smällare mellan tänderna och vad säger egentligen hans tandläkare om det?
– Frankie Rich har fortfarande en stor kärlek till bomber och granater men som man ser i vårat senaste EPK [elektroniska press kit] (http://www.youtube.com/watch?v=5YPeFtkyQlc) så har tandläkaren fått slita hårt sedan dess. Men nuförtiden smäller det även från fler ställen så håll ögon och öron på helspänn!!
{youtube}OuugwU9yEes{/youtube}
DYNAZTY (genom Georg Härnsten Egg, trummor)
Ni har alldeles precis haft er första spelning med den nye basisten Jonathan Olsson. Hur gick det?
– Det kändes grymt. Han passar perfekt in i bandet på alla sätt och vis!

Ni håller på med förproduktionen av ert nya album. Hur går det?
– Ja det närmar sig och vi går in i studion den femte augusti. Fram till dess ska vi finslipa lite till. Det jag kan säga nu är det kommer låta väldigt annorlunda mot tidigare skivor och enligt mig väldigt mycket bättre!

Väsby Rock Festival har fått ihop ett riktigt intressant startfält. Är det något band ni själva ser fram emot att se?
– Ja om vi har tid att stanna kvar så ska jag nog i alla fall se H.E.A.T som är goda vänner till oss. Corroded kanske man kollar in också. Som sagt, finns mycket bra att se!
{youtube}x6RjiGUBJdU{/youtube}
IMPERA (genom Johan Kihlberg, trummor)
Det här är Imperas första livespelning om jag fattat saker och ting rätt?
– Det stämmer. I år har vi jobbat med nya skivan och dessutom så har Tommy haft ganska fullt upp med andra projekt. Men nästa år kommer det att bokas en ganska omfattande turné.

Ni har redan börjat jobba på ert andra album. Hur går det?
– Plattan är helt klar sedan ett par dagar tillbaka och den heter “Pieces Of Eden”. Releasedatum är 18 oktober worldwide.

Blir det något publikfrieri med en Kiss-cover kanske?
– Förmodligen. Vi är ju alla Kiss-galningar så vi får se. Vi spikar nog inte set-list förrän samma dag.
{youtube}PHj_uhajs88{/youtube}
SISTER SIN (genom Dave, trummor)
Om jag säger Sveriges hårdast arbetande band, vad säger ni då?
– Sister Sin! Vi släpper plattor vartannat år och gör cirka 200 gig per år runt om i hela världen. Mellan det försöker vi också alltid att bjuda på någonting nytt, som till exempel “Rock n Roll”-singeln (2011) med Doro Pech och nu med återutgåvan av “Dance of the Wicked”. Förutom det sköter vi vårt företag och management själva samt att vi alltid, alltid levererar en högenergisk liveshow för våra fans!

Ni kör en kampanj där ni söker sponsorer till en ny turnébuss. Hur går det och vems idé var det? http://www.indiegogo.com/projects/van-donations-for-sister-sin

– När vi förra helgen var på väg hem från en festival i Holland så dog vår van. Vi sade då att “antingen köper vi en billig skitvan igen som förmodligen går sönder på höstturnén eller så försöker vi få in ordentligt med deg och köpa en riktig buss.” Vi hade en del sparkapital, men det räcker inte hela vägen. Så vi hittade den här sidan “Indiegogo” där fans kan donera alltifrån $5 till $45 och få lite godsaker i utbyte. Genom våra fans har vi fått in nästan 13.000:- hittills och sedan 18.000:- till via PayPaldonationer. Det är helt fantastiskt! Men sen har vi världens bästa fans också.

Nu i dagarna släppte ni smått och gott albumet “Dance of the Wicked”. Vad skiljer dagens Sister Sin mot bandet som spelade in originalet från 2003?
– En hel del! Framförallt så är 50% av bandet utbytt och vi har tagit en ny riktning med musiken. “Dance of the Wicked” var egentligen den första demo som vi spelade in som Sister Sin och vi försökte fortfarande hitta vårt sound. Sen var vi ju otroligt gröna, det får man inte glömma bort. Att vi ens skickade ut inspelningen och skrev bort rättigheterna är idag en ständigt påmind pinsamhet, haha. Dock tyckte jag återsläppet är helt okej då det medföljer en DVD och en massa bonusmaterial nu. Så det funkar helt klart!
{youtube}vnQZPNkPQl4{/youtube}
FREAK KITCHEN (genom Mattias “IA” Eklundh, sång & gitarr)
Det börjar drar ihop sig till ett 20-årsjubileum snart. Hur känns det?
– Det känns bara fint, även om det faktiskt redan är 21 år sedan bandet startades. Första skivan, “Appetizer”, kom däremot 1994, så egentligen kanske man skulle slå på stort nästa år? Vi är egentligen inte så mycket för att ställa till med kalas utan puttrar på i stilla gemak runt jordens alla hörn, lite i smyg. Vi får se.

I filmen om Anvil går Lips omkring på en festival och försöker få folk att komma ihåg honom genom att nämna att han på 80-talet brukade spela gitarr med en dildo. Mattias, kan du se dig själv göra samma sak om ett par år?
– Det hoppas jag innerligt inte. Känner mig inte som en person som lever på gamla meriter utan strävar ganska hårt att hitta nya vägar och bryta ny mark. Just åren med vilt dildospelande började helt plötsligt kännas unket när folk kom långväga ifrån för att se mig gå bärsärkargång med tio dildos på scen istället för att lyssna på låtarna. Då fick det bli nya hyss istället. Det var ingen bra känsla i magen att bli en parodi på sig själv.

Det är nu fyra år sedan ert senaste album “Land of the Freaks” kom ut. Hur länge till behöver vi vänta på nytt material?
– “Cooking With Pagans”, som nya skivan heter, blir en riktig rökare och kommer tidigt nästa år. Jag skall sätta tänderna i sången så snart jag avslutat mitt årliga gitarrläger “Freak Guitar Camp” och sedan skall rasket mixas och mastras innan det är dags för utgivning. Omslaget är gjort av helt grymma Juanjo Guarnido som tecknar de stenhårda böckerna om Blacksad. Juanjo kommer också göra en animerad video till en av låtarna tillsammans med en Disney-studio i Paris. Men först gör vi nog en regelrätt bandvideo då animeringen tar eoner av tid. Räkna med mycket Freak Kitchen under 2014!
{youtube}fRGtY_gvvYE{/youtube}

LOS BASTARDOS FINLANDESES (genom Ben “El Gringo” Granfelt, gitarr & sång)
För den gemene svensken är ni totalt okända, berätta lite om er.
– Vi är fyra helt galna finnar och tillika ölfantaster från HELLsingfors. Vi har misstagits för att vara ett pojkband förut men det stämmer, ett pojkband från helvetet!

Jämte den melodiska banduppställningen som råder på VÄSBY ROCK FESTIVAL är ni lite av ett svart får, berätta varför man ska se er på festivalen.
– Vår musik passar lika bra som handen i handsken eller kall öl på en lördag. Göm era köttbullar och spring för vi kommer med kraft och vi ska dricka era kvinnor och våldta eran öl!

Jag gissar på att det blir färjan hem till Helsingfors för er på söndagen, vem kommer att vara mest bakis då?
– Färjan, ha! Den tar alldeles för lång tid, vi flyger hem istället. Allt för att inte råka riskera att missa ett party någonstans.
{youtube}siWEeO_g7e0{/youtube}

ECLIPSE (genom Magnus Henriksson, gitarr)
Att se Eclipse live är lite som att fiska efter gammelgäddan, -det är väldigt sällan det nappar. Hur kommer det sig att ni gör så få gig?
– Vi skulle gärna spela så ofta som möjligt, men vi har medvetet begränsat oss till att endast spela på bra spelställen och festivaler där vi kan göra det med värdighet och i alla fall kan få en slant så man inte har känslan av att känna sig blåst efteråt. Vi är klara med racet där man spelar för en femhundring och/eller en back bärs! Samtliga i bandet jobbar som session-/cover-musiker till vardags så vi har fått nog av sån förnedring. När vi kliver på med Eclipse vill vi känna oss stolta. Vi och fansen är värda det! Hellre ett bra exklusivt gig istället för 30 pizzeria-gig.

Det som gör Väsby Rock Festival så intressant är att arrangörerna vågar tänka utanför storstäderna. Hur många fans kommer ni få med er från Stockholm tror du?
– Jag har faktiskt ingen aning om jag ska vara ärlig. Jag vet att det kommer mycket folk från övriga Sverige. Sen kan jag stolt berätta att ett Eclipse-fan kommer från USA plus ett gäng från Spanien och England för att se oss.

Vi leker med tanken att ni gör ett fullt headlinergig på 90 minuter och bland extranumren river ni av en cover. Vilken låt blir det?
– Lätt fråga! Vi spelade en 90 minuter lång headline show i Madrid tidigare i år. Då spelade vi ‘One love’ av W.E.T.
{youtube}BOr_fMznk6E{/youtube}
CIVIL WAR (genom Stefan “Pizza” Eriksson, bas)
Känner ni er mer som ett riktigt band nu när livedebuten klarades av på Sweden Rock Festival?
– Haha, med tanke på att vi spelat in en EP samt en fullängdare innan vi ens sågs och repade tillsammans för första gången så känns väl att ha spelat första gången live tillsammans väldigt mycket som att vi är ett band. Helt ärligt så var det väldigt skönt att få någon slags referens till vart vi står både som band och hur vi funkar som en enhet. Det känns som vi kan gå in mer avslappnat nu. För min del kan jag härja loss mer utan att tänka så mycket. Alla i bandet kan sin sak så då är det bara att haka på.

The Killer Angels” får fantastiska recensioner överallt. Var lite osvensk nu och säg som det är, -det är precis som ni hade planerat va?
– Osvenskt hmm. Man kan aldrig planera hur andra ser på ens musik. Vi visste ju att det fanns mycket förväntningar både till höger och vänster om hur det skulle låta. Jag kan bara prata från mig själv men jag var rätt nervös för hur skivan skulle tas emot, det kan jag erkänna. Men det måste nog varit värre för de som hoppade av. Det kan inte vara lätt att kliva av ett band som Sabaton för att sedan göra något annat. Vi kände väl på oss att vi hade ett gäng låtar som vi själva tyckte/tycker var bra, men framför allt att vi gjort en skiva med en bra variation där vi lyckats undvika att repetera oss själva i de olika låtarna på ett helt okej sätt. Det är sagt från en som är otroligt självkritisk. Samtidigt finns känslan av att det finns mer att ge, vilket jag förmodligen lär få ångra att jag sagt när skiva nummer två ska värkas fram någon gång längre fram i tiden.

Hur ser hösten ut? Har ni hittat någon passande förbandsturné ännu?
– De flesta av oss i bandet är ju ett gäng farsor med barnvagnar, blöjbyten och sömnbrist så sådär himla mycket världsherraväldeturné finns inte i planen för hösten. VI kommer fokusera på att spela oss igenom festivalsommaren med några spelningar på klubbar i höst och vinter. Var kan jag inte säga ännu, men det är på gång. Det har funnits erbjudanden om turnéer men vi har inte bråttom. Just nu är det viktigt att alla får känna att man har tid för sin familj. Vi kör på långsiktighet så förmodligen kommer det nog turnéer vad det lider, men när ja det går inte att säga för stunden.
{youtube}jq43IM1DtRg{/youtube}

LOVE.MIGHT.KILL (genom Michael Ehré, trummor)
Om jag läst på ordentligt nu så är det här LOVE.MIGHT.KILLs första spelning utanför hemlandet Tyskland?
– Du har rätt, det här är våran första spelning utanför Tyskland och därför ser vi också väldigt mycket fram mot att få komma och spela på VÄSBY ROCK FESTIVAL. I mitt tycke är våran musik perfekt för den här festivalens banduppsättning. Det ser förresten ut som om det kommer att bli fler spelningar runtom i Europa i höst.

Då LOVE.MIGHT.KILL ännu inte är speciellt stora i Sverige, kan du berätta varför man absolut inte ska missa er spelning?
– Då vi spelar en perfekt blandning av bra melodidriven hårdrock med mycket gitarr-riffande bör vi kunna tilltala en stor del av publiken. Så jag hoppas att vi ses framför “Väsby Rock Stage” mellan 20:00 – 21:00!

Om man kollar in LOVE.MIGHT.KILLs Facebook-sida nämns DEEP PURPLE, BLACK SABBATH och PRETTY MAIDS som era influenser. Alla tre har släppt album i år, vad tyckte du om dem?

– Jag både gillar och är imponerad av dem alla, men BLACK SABBATH’s “13” är tar tid att komma in i. PRETTY MAIDS däremot verkar inte kunna misslyckas alls. Det är imponerande hur de år efter år kan hålla så hög klass! DEEP PURPLEs nya album kom som en chock för mig då jag helt hade missat att de ens höll på jobba med ett nytt album. Men jag är glad över det och i mitt tycke är skivan fantastisk!
{youtube}RpE8BrAIdjI{/youtube}
TEN (genom Gary Hughes, sång)
För första gången någonsin är det dags för TEN att spela i Sverige. Varför tog det sådan tid?
– Bra fråga! Men av anledningar bortom vår kontroll har Sverige aldrig varit inkluderat i våra turnéplaner förrän nu. Vi är offer för dåliga managers och usla turnéarrangörer som alltid haft pengar i grundfokus och fansen i andra hand. Lyckligtvis har saker och ting nu ändrats. Vi har nu ett management som är väldigt aktiva och försöker få ut oss till olika delar i världen som vi aldrig besökt förr. Vi är grymt taggade på att äntligen få komma till Sverige, det ska du ha klart för dig, och vi lovar att det inte kommer dröja lika lång tid till nästa gång det är dags.

Sedan comebacken med “Stormwarning” (2011) och dess uppföljare “Heresy and Creed” (2012) verkar ni ha hamnat i ett riktigt låtskrivarstim. Kommer vi att få se den tredje skivan på tre år i höst?
– Det kan du räkna med! Efter den långa pausen vi hade innan “Stormwarning” känner vi nu en sprudlande glädje igen och vi har lovat oss själva att försöka släppa en ny skiva varje år nu. För stunden har vi redan en hel bunt med låtar skrivna och befinner oss i ett tidigt skede av förproduktionen. Låtmaterialet känns väldigt starkt och jag tror att det kommer att tilltala fansen av våra tidigare album såsom “Spellbound” (1999). Vi kör verkligen på alla cylindrar nuförtiden!

Bortsett från TEN, vilket är det mest intressant bandet på festivalen?
– Utan någon som helst tvekan så måste det vara UDO. Ganska nyligen såg vi en dokumentär där man får följa med bandet på turné genom Ryssland -och jösses vad imponerade vi blev. Det finns verkligen inte många band som kämpar på lika hårt som UDO gör. Det de gör är något som fler band borde ta efter och det gäller även oss. Det finns alltid fans att spela för överallt i världen, så se till att komma till dem! I mitt tycke är de verkligen den perfekta huvudakten för festivalen. Jag ser verkligen fram emot att se deras konsert!
{youtube}tcOT5Czb7rI{/youtube}
CORRODED (genom Per Soläng, trummor)
Vilken festival man än ska besöka i Sverige så är Corroded där. Saknar ni inte att “bara” vara festivalbesökare eller hinner ni med den biten efter era egna gig?
– Nja. Oftast hinner man ju se det man vill se ändå, om vi inte kommer direkt från eller är på väg till ett nytt gig. För mig personligen saknas det däremot inte. Jag har aldrig varit mycket för tältande, skita i bajamajor och solvarm burköl.

Att festivaler drar in på saker från bands rajder är ett välkänt faktum. Vad får de absolut inte stryka från er rajder?
– De rör inte vår öl, det är då ett som är säkert!

Ni går omkring i era Corrored-västar inne på festivalområder och vakterna misstar er för ett tungt MC-gäng. Hur snackar ni er ur situationen?
– Genom att påpeka det faktum att det på intet sätt framgår av våra västar att vi kör hoj! Vi är helt enkelt bara ett gäng gubbar som gillar att lira musik ihop.
{youtube}cjb7h7byeR0{/youtube}

Lördag den 3:e augusti arrangeras VÄSBY ROCK FESTIVAL i Vilundaparken, Upplands Väsby. Biljetter kan köpas på www.vasbyrockfestival.se eller via Tickster.

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

Picture of Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
FLER NYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER