ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Nocturnal – S/T (8.0)

106 Shares

nocturnal st

Band: Nocturnal
Titel: S/T
Genre: Hårdrock
Skivbolag: Gaphals
Releasedatum: 2013-05-08
Betyg: 8/10


Nocturnal, ett Linköpingsband med en tydlig 70-tals karaktär och inslag av blues och hårda riff. Band med 70-talsinspirerande koncept som Graveyard, Witchcraft och Skraeckoedlan har gjort succé innan- och utanför landet, är detta något som främjar Nocturnals musik tro? Nocturnal beskrivs på skivbolagets pressmeddelanden som ett band med hårda bluesdoftande riff som arbetar sida vid sida med psykedeliska jam. Efter ett antal lyssningar på bandets debutskiva, är detta något jag definitivt inte motsäger mig på.


Efter två singelsläpp av världsklass har bandet byggt upp förväntningarna och redan efter första genomlyssningen blev jag lämnad mållös. Debuten doftar 70-tal men har en nutida produktion, något som funkar till bandets för- och nackdel. Influenserna känns tydliga: Deep Purple, Led Zeppelin, Rainbow. Nocturnal inspireras av mästarna och de gör det bra!

Albumet kickar igång med “Insecure” och jag är fast från första början! Spåret följs av bandets andra singel “One Of A Kind (Space is There)” som förlängts med något man skulle kunna beskriva som jamdel. Denna förlängning är något jag personligen finner onödig då den bromsar upp skivans flöde.

Låtar som “Feels Like A Lie” representerar den lite mer popvänliga sidan av albumet och balanseras upp av den personliga favoriten “Cursing the Mindless II – Queen of Silence” som efter varje lyssning fått mig att undra varför Nocturnal inte kommit längre än såhär.

Jag hade viljat ge bandets debutskiva mer än den åtta jag valt att sätta, men faktorer som den för mig onödiga förlängningen på “One Of A Kind (Space is There)” och faktum att första singeln inte fått en plats på skivan sänker betyget något.

Nocturnal vet vad de gör och de gör ett utmärkt jobb. De får akta sig dock för att fastna i fällan och bli enformiga, något som denna typ av musik kan ha en tendens att bli. Skivan tål många lyssningar och med varje lyssning växer ett mindre mästerverk fram! Jag ser redan fram emot uppföljaren!

Bästa låt: Cursing the Mindless II – Queen of Silence

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Effie Trikili

Effie Trikili

Skribent/Fotograf
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter