ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Pride Of Lions – Lion Heart

Det räcker med att säga ”Eye Of The Tiger” så hajar folk till. Det gamla Rocky temat var USA etta i sex veckor, är stapelvara på världens rockradiostationer och har blivit en sportevenemangs evergreen i samma kaliber som ”We Will Rock You” och ”We Are The Champions”. Trots detta har Svenne banan noll koll på vem som ligger bakom. För musiknördar råder totalt motsatt läge. För dem är låtmakaren och gitarristen Jim Peterik ett aktat och respekterat namn. Förutom att ha spelat i och skrivit samtliga hits till Survivor, vilket under åttiotalet resulterade i 5 topp 10 hits på Billboardlistan, en Grammyvinst, en Emmyvinst samt en Oscarsnominering,  har han också samarbetat med bland andra Sammy Hagar, Cheap Trick, Lynyrd Skynyrd och 38 Special.

Sedan 2003 leder Peterik Pride Of Lions tillsammans med extraordinäre sångaren Toby Hitchcock som han beskrivit såhär: ”The first time I heard this 27-year-old kid sing there were echoes of Jimi Jamison (Survivor), Tommy Shaw (Styx), Bobby Kimball (Toto) and Dennis De Young (Styx) – all in one voice.”(Källa: Classic Rock and Metal Hammer present the real 1970s). Det är oerhört träffande och själv skulle jag också vilja lägga till artister som exempelvis Billy Ocean och Stevie Wonder då Hitchcock stundtals låter nästan svart. Han har helt enkelt en överjävligt grym röst som få andra sångare matchar, oavsett hudfärg.

Vad ”Lion Heart” beträffar så trumfar den inledande kvartetten låtar det mesta som släppts inom AOR genren hittills i år. Det starka titelspåret påminner lite om ”Tragedy” (Bee Gees) i melodier med en fin hyllning till världens alla omtänksamma lejonhjärtan i texten. ”We Play For Free” är ystert energisk med klassiska dutt-dutt keyboards och ”Heart Of The Warrior” är refräng-godis deluxe, men det är ”Carry Me Back” som är kronan på verket. En av årets i särklass starkaste låtar med utsökta melodier som doftar sommar, nostalgi och romantik. Inget annat än ren och skär briljans! Även ”Give It Away” är smått fantastisk uptempo-AOR med klatschig refrängfanfar och kraftfull inlevelse i sången. ”You’re Not A Prisoner” är rak, okomplicerad och riffglad hårdrock och avslutande ”Now” är lika delar melankoliskt återhållsam som Zeppelinskt svängig mot slutet.

Här finns också några borderline fall. ”Sleeping With A Memory” är klassisk mediumtempo melankoli som balanserar på gränsen mellan helt okej och lite för ”gjort”. ”Unfinished Heart” är snygg, men samtidigt ganska standardiserad amerikansk radiorocksballad modell storslagen med stråkar och själfull sång. ”Good Thing Gone” är struttig med gott gry men saknar den lilla extra pushen för att lyfta. Något av en dark horse är ”Rock’n’roll Boomtown” som bjuder på stor dramatik. Den känns nästan som ett musikalnummer i melodier och solopartier. Inte riktigt min kopp te och tillsammans med slätstrukna ”Flagship” de två svagaste korten på plattan.

Peterik har erfarenhet och kompetens nog till att kunna skriva habila låtar i sömnen och det är stört omöjligt att tycka att något här är direkt dåligt. Det låter genomgående välbekant utan att kännas stulet. Det är en stor konst att kunna skriva låtar av den kalibern och dessutom framföra dem med samma självklarhet och övertygelse som herrar Peterik och Hitchcock gör här. Som brukligt i Pride Of Lions sammanhang sjunger de tu duett i samtliga spår. Peterik må vara mer begränsad än Hitchcock i registret men de kompletterar varandra på ett ypperligt vis. De flesta fans kommer sannolikt smälta och även en cynisk skribent känner stundtals både värme, kärlek och glädje för ”Lion Heart”. Alla spår är som sagt inte top notch, men det kan inte förnekas att Pride Of Lions fortfarande lyckas göra klassiskt tidlös AOR med långt bäst före datum. Det mesta krutet bränns dock av i början och i viss mån slutet. Entusiasm, erfarenhet och proffessionalitet räcker ändå gott och väl till en stark trea.

Band: Pride Of Lions
Titel: Lion Heart
Genre: AOR/Melodic Rock
Skivbolag: Frontiers
Releasedatum: 9/10

Bästa spår: Carry Me Back, We Play For Free, Give It Away, Heart Of The Warrior, Lion Heart, Now, You’re Not A Prisoner

Betyg: 3/5

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER