ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Spock’s Beard – Brief Nocturnes And Dreamless Sleep (9.0)

13 Shares
spocks-beard-cd-2013

Band: Spock’s Beard
Titel: Brief Nocturnes And Dreamless Sleep
Genre: Progressive Rock
Skivbolag: InsideOut Music
Releasedatum: 2013-03-01
Betyg: 9/10


Det jag tycker om med progressiv musik är att man ger sig ut på en resa där man aldrig vet vad som väntar bakom nästa krök. Det finns en musikalisk lekfullhet, och en frihet som gör att musiken aldrig blir förutsägbar eller tråkig.

Det som jag ibland kan tycka blir lite för mycket med progressiv musik, är när lekfullheten tar överhanden i instrumentala partier. Eller ja, det kanske egentligen inte är jag som tycker så utan mina kollegor på arbetet. Bäst att sätta på sig hörlurarna innan man lyssnar vidare.

Spock’s Beards nya album “Brief Nocturnes And Dreamless Sleep” innehåller mycket av det förstnämnda, men bara lagom av det sistnämnda. Det är en fantastisk resa man dras med på när man spelar albumet. Redan vid första genomlyssningen utser jag “I Know Your Secret” till en kandidat till bästa låt. Men det spåret hinner knappt avslutas innan jag istället börjar fundera på om det inte är “A Treasure Abandoned”, “Submerged”,  “Afterthoughts”, eller kanske “Something Very Strange”,  eller “Waiting for me”… eller… eller… 

När albumet är genomspelat sitter jag inte bara med ett leende på läpparna, jag sitter även med en alldeles för lång lista på kandidater till bästa låt. Hur skall jag kunna välja vilken som är bäst?

Spock’s Beard har en historia sedan 1995. När en av bandets huvudfigurer och låtskrivare, Neal Morse, år 2002 hoppade av klev bandet in i en ny era med en ny sångare. Detta påverkade naturligtvis även musiken, enligt vissa till det sämre men frågar man andra får man ett helt motsatt svar. När de nu släpper sitt elfte studioalbum så har ytterligare förändringar i lineupen skett – bandet har försetts med en ny sångare, Ted Leonard, och bandets livetrummis sedan 10 år har uppgraderats till fast medlem. Uppenbarligen så har förändringarna gjort bandet gott, för det här är i mina öron en alldeles underbar platta. Låtmaterialet är varierat och spännande, framfört av mycket duktiga musiker och en ny sångare som passar bandet som hand i handske. Den blir inte sämre av att Neal Morse gjort ett inhopp och hjälpt till med skrivandet av “‘Afterthoughts” och “Waiting for Me”.

Som pricket över i:et så matchar albumets vackra och tankeväckande omslag musiken perfekt.

Bästa låtar: “Submerged” och “Waiting For Me”
 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter