ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Djävulskap – Så Mådde Jag 1987 (8.0)

0 Shares

djavulskap-sa-madde-jag-1987

Band: Djävulskap
Titel: Så Mådde Jag 1987
Genre: Rock
Skivbolag: –
Producent: Djävulskap
Releasedatum: 2013-03-28
Betyg: 8/10

Med knappt 400 fans på Facebook i skrivande stund så är det ingen lögn när jag säger att Djävulskap är ett tämligen litet och okänt band. Undertecknad hade inte själv hört talas om bandet förrän någon vecka sedan, då jag fick tips om dessa från Frösön härstammande herrar från ingen mindre än min gode vän Björn Sundström från All Electric. Jag blev oerhört förtjust i dessa killar och kände att jag verkligen ville använda min makt som musikjournalist på Sveriges största nättidning för hård musik och göra en insats för att dels hjälpa Djävulskap att nå ut, men framförallt för att ni, kära läsare, ska få upp ögonen för en rockorkester vilka jag är tämligen övertygad om att många av er har potential att uppskatta något enormt!


Som jag skrev tidigare kommer Djävulskap från Frösön utanför Östersund, där man bildades så sent som 2012. Så Mådde Jag 1987 är alltså bandets debutplatta och vilken jävla debutplatta det här är alltså! Bandet själva nämner bland andra AC/DC bland sina inspirationskällor och kallar sin musik för ”high octane redneck punk rock”, men jag skulle också vilja lägga till band som Motörhead, Turbonegro samt Kvelertak bland de band som jag hör spår av när jag lyssnar igenom denna fullängdsdebut. Det handlar i grunden om punkig rock ´n roll, men med en frenesi och energi som närmast påminner om extremmetall i vissa stunder. Dock är det ingen tvekan om att det här bör klassas som just högoktanig rock, vilket bandet själva redan fastställt. Texterna är på svenska, vilket jag tycker känns som ett grepp som är helt rätt. Ofta när artister sjunger på svenska är det för att få fram lite extra djup och personlighet i diverse ”hjärta och smärta”-texter, därför känns det extra roligt och uppfriskande med ett band som väljer att sjunga på svenska trots att man för det mesta främst levererar texter som kanske är mer av nonsensslaget, även om texterna för den skull inte är dåliga på något sätt. För att vara den typen av texter som det här är så är det väldigt bra och effektivt. Ingen kommer nog att påstå att texten till Jämtlandstriangeln, 47 km, har förändrat deras liv, men alla behöver ju inte skriva lika allvarsamma texter som Niklas Kvarforth (Shining). Samtliga texter besitter en härlig ”fuck off”-attityd, vilket ackompanjeras perfekt av den tillhörande musiken som verkligen andas attityd och energi. Inte sällan får man känslan av att det är en hel del ironi i texterna och att mycket är skrivet med glimten i ögat. I vanliga fall hatar jag allt som har med den vidriga glimten i ögat att göra, men i Djävulskaps fall funkar det faktiskt alldeles ypperligt då det aldrig känns varken plojigt eller oseriöst.

Om jag ska namnge några favoritlåtar från plattan så bör jag nämna Yxmord I Köttsjön, Lockbetet Till Helvetet, Djävulskap, Mördarstråt samt den tidigare nämnda Jämtlandstriangeln, 47 km. Min absoluta favorit är dock den inledande Bomber Över Medelpad som på ett ytterst effektivt och skoningslöst sätt sätter text och ton på det djupt rotade hat som finns i själen hos alla surjämtar gentemot oss klyktattare som huserar i Medelpad. ”Vem fan släckte elden 1888?” är en textrad som åsyftar på den stora branden här i Sundsvall där jag bor, vilken nästan ödelade hela staden och trots att jag som sagt bor här själv så går det ju inte att värja sig mot den simpla men ack så imponerande genialitet som bor i en dylik textrad. Man behöver liksom inte skriva mer än så, de där få orden säger det mesta om det spända förhållandet mellan Jämtland och Medelpad.

För att sammanfatta så är Så Mådde Jag 1987 en väldigt imponerande debutplatta och tveklöst en av årets största överraskningar. Tidigare nämnde jag Kvelertak bland banden jag kommer att tänka på när jag hör Djävulskap och dessa superhypade norska herrar släppte ju faktiskt även de en platta tidigare i år. Jämför man den med Djävulskaps debut så måste jag säga att Djävulskap har gjort en bättre platta. Kvelertak kanske inte riktigt förtjänar hypen med andra ord, men en eventuell Djävulskap-hype hade verkligen varit mer än välförtjänt och förhoppningsvis kan dennarecension vara ett steg på vägen mot ett dylikt scenario.

Jag kan verkligen rekommendera samtliga att kolla upp Djävulskap – gillar ni ösig hårdrock med mycket attityd garanterar jag er att ni kommer att digga Så Mådde Jag 1987, så ge den en chans! Ta också i beaktning att dessa lovord kommer från en klyktattare och riktas mot ett gäng surjämtar som sjunger om att spränga min hemstad, så det är ju inte utan att det svider lite att erkänna att det här faktiskt är riktigt jävla skitbra.

Bästa låt: Bomber Över Medelpad
 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter