ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Grande Roses – Disease (8.0)

Disease Cover


Band: Grande Roses
Titel: Disease
Genre: Rock
Skivbolag: Noisolution
Producent: Henrik Oja
Releasedatum: 2013-04-03
Betyg: 8/10

För två år sedan fick jag ett tips om att lyssna på en EP med titeln ‘Hide’ som ett svenskt rockband vid namn Grande Roses släppt. Skivan var bra, lättlyssnad, fylld med gitarrer och med en sångare som besatt en riktigt bra röst. Nu två år senare vilket också är bandets tionde år tillsammans släpper de sin första fullängdare, ‘Disease’.


Sångaren Göran Messelt Andersson (GMA) beskriver ‘Disease’ som ett ok han äntligen fått släppa från sina axlar efter allt strul de haft med skivbolag som övergav dem, rädsla för att inte ens kunna släppa skivan o.s.v.

Och visst märks det en tydlig skillnad mot tidigare material, ‘Disease’ är en mörkare och “hårdare” skiva än vad man har varit van vid och är en bra bit inne på gothrockens område. Men det finns mycket mer influenser än så och utan att ta i allt för mycket skulle jag nog kunna påstå att den är inne och flirtar med allt från gothrockens atmosfär via post-punkiga Joy Division till en liten stänk av Bruce Springsteen. Dessutom är soundet väldigt storslaget vilket framhäver och betonar den mörkare sidan än mer.

Något som dock inte skiljer sig är GMA’s röst som sitter perfekt låtarna igenom där han redan i första låten ‘Disease’ får briljera tillsammans med de härligt oföränderliga trumslagen som ger ett perfekt stöd till de gnissliga gitarrerna vilket är något som känns igen under hela skivan. Så fortsätter det i låtarna Bullets och albumets andra singel Radio Heartbreak till slutet på skivan via någon lite lugnare låt som exempelvis storslagna ‘Sunken Ship’.

För att kort summera ‘Disease’ är det en skiva med bra driv och högt tempo som bjuder på mycket av allt där musiken och sångrösten gifter sig gång på gång. Och visst känns det extra kul att ett band som verkat i tio år kan prestera en sån här riktig fullträff till debutskiva. Det finns hopp om livet.

Så hur bra är då rock-rävarnas debut? Betyget 8 kunde lika gärna varit en 9:a. Jag skulle vilja påstå att ‘Disease’ är den bästa debutplatta jag hört på väldigt länge och den bästa svenska skivan sen Graveyards hyllade ‘Hisingen Blues’.

Grande Roses: årets genombrott 2013, årets debutplatta 2013. Kom ihåg var ni läste det först.

Bästa låt: Sunken Ship

 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Share via
Copy link