ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Amorphis – Circle (7.0)

4 Shares
amorphis-circle-2013

Band: Amorphis
Titel: Circle
Genre: Melodisk Melankolisk Metal
Skivbolag: Nuclear Blast Records
Producent: Peter Tägtgren
Releasedatum: 2013-04-19
Betyg: 7/10


Jag kan medge att jag är inte bekant med bandets alla album men har hört de senaste tre och vid en snabb jämförelse så är det ingen tvekan om att detta är den bästa av dem.

Även om jag tycker att plattan är en helgjuten timmas musik så lämnas jag efteråt ändå ganska tom och uttryckslös, ingen aning vad det beror på för under lyssningen så njuter jag och man lyssnar aktivt men samma sekund som sista tonen tas så är intrycket borta, det är i alla fall en ny känsla även om den inte känns helt ok.

Nio låtar av finaste Amorphis karaktär är vad vi får höra, de kännetecknande släpande och underbart tunga partierna men även några snabbare stunder bjuds med bländande vackra men aggressiva melodier, growl och ren sång, där känns det som den rena sången tar över mer och mer och den passar musiken utmärkt, smäktande refränger i nio låtar av nio.

De klassiska folkmusiks elementen är kanske det som förgyller detta släpp mest av allt, mycket bra avvägt i mängd och av en hög klass i melodierna som många andra band i samma genre aldrig kommer upp i.
Stämningarna lyckas de bygga upp snyggt och spelas denna platta högt eller i lurar då får du ut maximal effekt, även om låtarna är relativt långa och totala tiden landar på drygt 50 minuter så känns det som jag kunnat avnjuta ett par spår till.
Flöjterna och keyboarden är delikat framfört i alla lägen och ger dem ett unikt sound och en bra variation i låtarna.

En stjärna i kanten får också produktionen som ger ett massivt intryck med enorm tyngd, bra skärpa och som ter sig vara klippt och skuren för deras musik och det är ingen mindre än Peter Tägtgren som numera är en av Sveriges ledande producenter som står för produktionen och denna är utan tvekan den bästa som är signerad honom, hatten av Peter för mäktigt ljud och att du hittat bandets karaktär.

Detta sexmannaband är ett av de bättre banden från Finland i modern tid och med den klassiska melankoliska mörka finska känslan som var så populär för ett par år sedan så står Amorphis konsekvent upp än idag och levererar, ser redan fram mot nästa album.

Men tyvärr kan ej högre poäng, den lämnar för få avtryck avtryck och saknar en eller två spår men i övrigt så är det ett imponerande alster som jag med lätthet kan rekommendera.

Kan sammanfattas som tung, gripande och melodiös metal i moll av bästa finska sort, känns det intressant? Tveka inte.

Bästa låt: Mission
 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter