ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Carnal Agony – Back From The Grave

”Om Judas Priest och hitmakaren Max Martin skulle få ett kärleksbarn tillsammans skulle det utan tvekan bli en fasansfull varelse med sex appeal – precis som Carnal Agony.” Så beskriver Umeåbandet själva sin musik.

Att blanda in Max Martin är ett rätt kul drag, inte minst marknadsföringsmässigt. De flesta har ju en relation till den världsberömde låtsmeden, må den vara positiv eller negativ. Den klatschiga beskrivningen skapar onekligen nyfikenhet, men i mina öron låter det snarare som ett möte mellan finsk monster-metal och åttiotalspop. Beträffande Priest så finns här flera gemensamma nämnare med Birminghams finest. Titelspåret ”Back From The Grave” och ”For The Horde” är två exempel där klassiskt Priest riffande utgör en central del.

David Johagen har en mörk och lätt growlig stämma vars uttryck påminner starkt om Mr Lordi. Precis som sina finska trollrock kollegor bygger Carnal Agonys lyrik också till stor del på skräckreferenser. Till det får vi lättlyssnad metal med en tydlig touch av pop.

Lyssna bara på ”Werewolf Of Steel” som hade kunnat ställa upp i mello vilket år som helst. En smittsam Anki Bagger refräng i kombination med ett sound som påminner om Beast in Black. ”Love Will Tear You Apart” är trevlig Pop-metal med keyboarddrivet riff och tralliga melodier toppad med en gitarrattack i bästa KK Downing/Glen Tipton stil.

Men här finns också en del andra influenser. ”Luna” har t ex en anstrykning av folkmusik i melodispråket. I den här metalvalsen finns drag av såväl Mikael Wiehes ”Flickan och Kråkan” som Nordman. ”The Witching Hour” har pampigt symfoniska inslag och ”Higher” är snubblande nära AOR med markerade Keyboards, klyschig text och lyftande (pun intended) refräng.

Kalaset avslutas på ett effektivt sätt med ”Raise The Dead”, en ösig Power metal dänga med snabbt dubbeltramp och growliga refrängkörer.

Carnal Agony befinner sig således nära band som Lordi, Judas Priest och Beast in Black. Om du gillar popig mellometal och samtidigt är skräckfilmsentusiast bör du med andra ord ta en svängom med ”Back From The Grave” i den ljumma sommarnatten.

Band: Carnal Agony

Titel: Back From The Grave

Genre: Heavy Metal/Power Metal

Skivbolag: Eget släpp

Releasedatum: 10/7

Bästa spår: Werewolf Of Steel, Love Will Tear You Apart, Higher, The Witching Hour, Back From The Grave

Betyg: 3/5

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER