ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Sorcery – Arrival At Six (7.0)

sorcery-arrival-at-six-2013

Band: Sorcery
Titel: Arrival At Six
Genre: Death Metal
Skivbolag: Xtreem Music
Releasedatum: 2013-01-15
Betyg: 7/10

Dödsmetallarna i Sorcery från Sandviken var en ny bekantskap för mig. Anledningen till detta är främst för att bandet inte varit aktiva under större delen av mitt liv. Man släppte en del demos, en sjua samt en fullängdare som gavs ut 1991, men sedan var det stopp. Bandet togs sedan upp igen, 18 år senare, då man återigen släppte en demo. Nu har dock tiden kommit för Sorcery att släppa sin andra platta, 22 år efter att man släppt sin debut.


När man slår igång Arrival At Six slås man med en gång av att det är tämligen uppenbart att tiden tycks ha stått stilla för dessa herrar sedan 1991, åtminstone musikaliskt. Jag som är ett fan av det mesta som låter old school, vilket trogna Rocknytt-läsare säkert har insett vid det här laget, tycker självklart att detta är någonting positivt då dödsmetallen från sent 80-tal och tidigt 90-tal ligger mig varmt om hjärtat. Det är härligt brötigt, klassiskt midtempo-riffande och bandet besitter en energi som oftast bara hittas hos debutanter. Dock kan man ju nästan kalla Sorcery för debutanter med tanke på hur länge sedan det var sedan de släppte någonting sist.

Annons:

De låtarna som jag tycker sticker ut mest på plattan rent kvalitetsmässigt är den inledande kvintetten We Who Walk Among The Dead, Created From Darkness And Rage, Master Of The Chains, United Satanic Alliance samt titelspåret Arrival At Six. Dessa låtar innehåller en uppsjö av minnesvärda riff och håller en kvalitet som gör att Sorcery helt klart kan mäta sig med stora namn som Entombed och Dismember om vi snackar Sverige och Asphyx och Bolt Thrower om vi ska vara lite mer internationella. Den avslutande kvartetten Warbringer, Maculated Life, Beyond The Wall samt Reborn Through Hate är dock med Beyond The Wall som undantag lite snabbare i tempot, vilket jag tyvärr inte riktigt gillade. Inte för att jag har någonting emot snabb musik, men det känns som att när Sorcery ökade på tempot så glömde man lite bort att skriva feta och intressanta riff. Det låter lite mer medelmåttigt och alldagligt än vad det gjorde på de inledande fem låtarna och jag kommer på mig själv med att tappa lite av det intresse och den entusiasm jag kände inför plattans första halva. Det är dock fortfarande bra, ingen tvekan om saken, men inte så mycket bättre än många andra svenska dödsmetallband.

Med tanke på att Sorcery varit borta så länge så måste jag säga att Arrival At Six är en riktig käftsmäll till comebackplatta. Visst, alla låtar är inte skitbra, men de första fem låtarna är högkvalitativa och man visar också upp en attityd och en energi som är beundransvärd. Man visar att man inte gått och blivit gubbiga med åren, utan att man helt tvivelsutan kan leverera hård och intressant old school-döds. Arrival At Six kanske inte kommer vara med på min topplista över årets bästa album, men ändå är den ett riktigt styrkebesked från en extremmetalorkester som vill visa världen att de inte har blivit sämre med åren, utan snarare bara blivit bättre likt ett fint rödvin.

Arrival At Six är inte det bästa jag har hört och är inte heller någon platta som kommer att revolutionera genren, men likväl är det en bra dödsmetallplatta som jag absolut anser vara köpvärd för alla fans av old school death metal.

Bästa låt: United Satanic Alliance
 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FÖRRA MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT