ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

FM – Synchronized

Det har varit väldigt många start och bromssträckor det här året gällande skivsläpp. Anledningen är det uppenbara, Coronaviruset som satt stopp för banden att åka ut och turnera med sitt nysläppta album. Därav så stoppades utgivningarna i hopp att Covid.19 skulle blåsa över, men vi vet alla den tragiska realiteten och nu släpps skivorna en efter en och banden hoppas att vi stödjer dom med ett skivköp.

Brittiska FM har lyckat hålla sig aktuella och har producerat riktigt bra album sedan åttiotalet och har egentligen aldrig gjort några rejäla djupdykningar. Det största anledningen till det får man tillskriva bandet sångare och grundare Steve Overland som fortfarande besitter en sångpipa av högsta rang. Har man sett bandet live så vet man att det är ren och skär magi. När man nu släpper sitt tolfte album Synchronized så gör man det inför en kräsen publik som vet vad man vill ha, och ändå förväntar sig något nytt.


Titelspåret ger mig förhoppning om ett renodlat AOR-album (även om hjärnan säger något annat) och skönt gung får mig att tänka på 1989 års album Tough It Out. Retrokul och en lysande inledning av Synchronized. Följande Superstar håller mer det mid tempo som genomsyrat de senaste FM albumen och klär bandet utmärkt. Problemet för mig som lyssnare är att dessa alster allt för ofta glöms bort även om det självklart är bra. Steve Overlands Soul-osande sångröst ges utrymme i den tredje låten Best of Times, som i min smak fastnar i det mer såsiga om dock vackra facket av låtar och då är inte det här en ballad! Ghost of You and I, heter balladen som följer istället. Ett modernare snitt och den skulle inte skämmas för sig på vilken radiostation som helst i Nashville, om Overlands sångröst hade varit lita nasalare och ackompanjerad av steelguitar och banjo. Taktiskt nog så följer en up tempo låt direkt efter. Broken bryter ingen ny mark, men det gör gott att få in ett lyckopiller.

Den är onekligen kul med variation, dock så skulle det vara intressant om FM skulle göra ett renodlat AOR-album. Change for the Better skulle ha en given plats och är i mitt tycke ett av de starkare spåren på ett jämnbra album. FM följer upp med snyggt arrangerade End of Days och lyssna på Jim Kirkpatricks svincoola gitarrsolo, innan vi bjuds på årets religiösa upplevelse i Pray som onekligen är plattans svagaste spår. Desto bättre är Mr Mister osande Walk Through the Fire där Overland tar i så att nackhåren reser sig. Mer vitaminer i Coronamörkret bjuder Hell or High Water på, även om det stretchas lite väl när låten hamnar på nästan sex minuter lång. Nästsista spåret är Angels Cried där Pete Jupp och Merv Goldsworthy kan sjunga med i FM’s version av With a Little Help From My Friends. Släpigt och det som möjligtvis kan vara intressant är här som så många gånger tidigare, Steve Overlands pipa. Här rör den sig i sitt rätta element även om jag personligen är måttligt road av den här typen av musik. Av någon outgrundlig anledning så har man lämnat Ready for Me sist på Synchronized. Inte för att den är ett mästerverk utan mer än av många FM’s standardnummer, men den rockar i alla fall.

Jag konstaterar att Synchronized låter ungefär som jag har förväntat mig och det är många säkra kort som FM bjuder på. Jag gör inga saltomortaler, men en hel del glädjeskutt och det här är så mycket bättre än vad många andra band kan bjuda på. Det blir lite högre än ett medelbetyg även om det inte når toppen. Nästan gång så hoppas jag att man kan få ett renodlat album av det ena eller det andra, så att man slipper hoppa mellan spåren.

Artist: FM
Genre: AOR
Skivbolag: Frontiers
Releasedatum: 2020-05-22
Betyg: 4/5
Bästa låtar: Synchronized, Change for the Better och End of Days

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT