ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Avantasia – The Mystery Of Time (8.0)

avantasia-the-mystery-of-time-album-2013

Band: Avantasia
Titel: The Mystery Of Time
Genre: Metal Opera
Skivbolag: Nuclear Blast Records
Producent: Sascha Paeth
Releasedatum: 2013-03-27
Betyg: 8/10


Det är uppenbarligen kringlornas tid för åttorna förökar sig snabbt i början av detta år, det är inte den första och definitivt inte den sista heller. Att den skulle få åtta i betyg var ingen självklarhet när jag lyssnade på albumet första gången, tidigare alster med Avantasia har varit ganska direkta därför blev denna skiva en skaplig besvikelse vid första lyssningen.

Men med tiden har denna skiva växt och det till den milda grad att den närapå hoppar upp ytterligare i betyg.

Tobias Sammet levererar och garanterar som alltid en hög kvalité, det är tidigare Avantasia och Edguy album klara bevis på, däremot så känns det som Edguy dalar medan Avantasia är på väg i motsatt riktning och detta album är en bra bekräftelse på detta faktum.

Denna gång känns det som att inget lämnats åt slumpen utan istället är nog detta Tobias mest genomarbetade album i hans karriär.

Det är definitivt det dyraste han gjort då han anlitat kanske de bästa sångarna i branschen, Biff Byford (Saxon), Eric Martin (Mr.Big), Joe Lynn Turner (Rainbow/Deep Purple), Ronnie Atkins (Pretty Maids), Michael Kiske (Unisonic/Helloween), Bob Catley (Magnum) för att nämna några.

Dessutom har Rodney Matthews anlitats för att måla omslaget vars tidigare verk innefattar Magnum, Thin Lizzy, Asia och Nazareth, vilket resulterar i en mäkta detaljerad och vacker målning som passar helheten perfekt.
Stråkarna på denna skiva är numera ingen elektronisk historia utan här levereras dem av en riktigt symfoniorkester.
Varje låt är ytterst genomarbetad och genererar en omtumlande musikalisk resa, produktionen är också bättre än på tidigare album.

Strax över 60 minuter fördelat över tio låtar i en koncept historia, om man tar med ovanstående information och summerar så är resultatet bländande.

De mest framträdande låtarna är “Where The Clock Hands Freeze” med Michael Kiske, en fantastisk powermetal-dänga, i en för mig avstannad genre så är detta nog den bästa låt jag hört inom genren på flera år. 
“Black Orchid” med Biff Byford är en låt med tyngd och makalöst fina arrangemang, “Sleepwalking är en känslosam och sångmässigt fulländad rock duett med Cloudy Yang.
Första 10 minuters spåret är “Savior In The Clockwork” med Byford, Kiske och Turner och innehåller inte en död sekund utan intresset hålls genomgående högt låten igenom.
Jag har länge haft “Another Angel Down” som absolut Avantasia-favorit, vid varje släpp så har jag hoppats på en ny favorit och den kan ha kommit med denna skiva, låten heter “Dweller In A Dream” där Kiske återigen står för sånginsatsen, bästa låten på skivan.

Ronnie Atkins från Pretty Maids gör en mycket stark insats som lyfter en annars ganska blek låt “Invoke The Machine”.

Det avslutande 10 minuters spåret “The Great Mystery” är bitvis väldigt bra och Mr Big’s Eric Martin förgyller balladen “What´s Left Of Me” på ett riktigt bra sätt.
Stämningen infinner sig musikaliskt och med ett texthäfte i hand så kan du säkerligen få en ännu mer gripande och intressant timma. Digibook versionen innehåller en booklet på 28 sidor plus två bonus spår vilket den ena är en alternativ version på “Death Is Just A Feeling”, den andra heter “The Cross And You”, jag har inte haft möjlighet att höra dessa men håller dem samma höga standard så är det ett givet inköp.

De instrumentala insatserna är av högsta klass och tillsammans med det enormt starka vokala bidraget så har Tobias lyckats göra sin bästa skiva i karriären, tydligen så ska det bli en “The Mystery Of Time II” och förväntningarna är numer högre än normalt men jag känner ingen oro, herr Sammet kommer göra det igen och frågan är bara om hur mycket bättre det blir.

Låtarna i upptempo överglänser de lugnare låtarna, samtliga låtar har stunder som är mycket tilltalande men det är i det snabbare tempot som de extra gnistorna tänds men sammantaget så blir det en mycket varierad och avvägd skiva som definitvt är den bästa metaloperan hittills.

Bästa låt: Dweller In A Dream
 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Share via
Copy link